FINANCIAL TIMES: ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΦΤΩΧΟΤΕΡΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

Την πραγματικότητα πίσω από τη μαγική εικόνα των αριθμών στην ελληνική οικονομία αναδεικνύουν οι Financial Times σε δημοσίευμα με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας σε (επώδυνο) πλαίσιο».

Η ιστοσελίδα παραθέτει μερικές από τις πιο σημαντικές θετικές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία, αλλά και τις πολλές αρνητικές επιπτώσεις για τους πολίτες που έρχονται ως απόρροια της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαπέντε ετών.

Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στην ευρωζώνη το τελευταίο διάστημα, έχει όμως γίνει και η φτωχότερη, επισημαίνει η στήλη Alphaville των Financial Τimes.

Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι «η τελευταία ανάκαμψη έχει μόλις ελαφρώς ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια – και όχι αρκετά για να τους βγάλει από τη θέση τους ως τους φτωχότερους ανθρώπους στην ευρωζώνη.

Αυτό είναι κάτι σχετικά νέο για την Ελλάδα, καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν παρόμοιο με αυτό του μέσου όρου της ΕΕ μέχρι το 2009. Έκτοτε, σε 10 χώρες το βιοτικό επίπεδο αυξήθηκε πάνω από αυτό της Ελλάδας, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι η δεύτερη φτωχότερη χώρα στην ΕΕ μετά τη Βουλγαρία και η φτωχότερη στο μπλοκ του κοινού νομίσματος.

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 30%, το 2016 οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν 24% λιγότερες σε σχέση με το 2017 και οι κυβερνητικές δαπάνες 20%, ενώ οι επενδύσεις είχαν καταρρεύσει κατά 65%. Κατά την ίδια περίοδο η κατασκευαστική δραστηριότητα έπεσε στο μισό, με την εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα να πέφτουν κατά ένα τρίτο. Παράλληλα η ανεργία έφτασε σε ιστορικά υψηλά σχεδόν 30%. 

Το αποτέλεσμα ήταν ότι σήμερα η ελληνική οικονομία είναι κατά 19% μικρότερη από το 2017, παρά την μεγάλη ανάκαμψη μετά την πανδημία, την ώρα που η οικονομία της Ε.Ε. συνολικά αυξήθηκε κατά 17%. 

Οι πραγματικοί μισθοί μειώνοντας έως και το 2022, τη χρονιά που είναι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΟΟΣΑ, ενώ είναι μειωμένοι κατά 30% από την εποχή πριν την οικονομική κρίση. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα έχει έναν από τους μικρότερους μέσους μισθούς ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ο κατασκευαστικός τομέας, που αποτελούσε το 10% του ΑΕΠ το 2008, σχεδόν εξαϋλώθηκε και τώρα αποτελεί το 2% του ΑΕΠ, το πιο χαμηλό ποσοστό σε όλη την Ευρωζώνη. 

Παράλληλα, υπάρχουν ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Επιπλέον, οι γεννήσεις έπεσαν σε χαμηλό δεκαετιών το 2022, επιδεινώνοντας το πρόβλημα γήρανσης και μείωσης του πληθυσμού, καθώς πολλοί νέοι φεύγουν από τη χώρα κάθε χρόνο.

«Συνολικά, η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θα πρέπει να πανηγυριστεί, αλλά θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο μιας αξιοσημείωτης οικονομικής κρίσης που την έχει αφήσει σε μια τρύπα από την οποία μπορεί να χρειαστεί μια ολόκληρη γενιά για να βγει», καταλήγει το δημοσίευμα των FT.