ΒΙΝΤΕΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΕΞΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος – «Θετική Φωνή» και τα Κέντρα Ενδυνάμωσης για Άτομα που Εργάζονται στο Σεξ «Red Umbrella Athens» παρουσιάζουν το πρώτο βίντεο ευαισθητοποίησης σχετικά με τα δικαιώματα των σεξεργαζόμενων ατόμων που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα.

Σκοπός του βίντεο είναι να υπενθυμίσει πως η εργασία στο σεξ είναι εργασία, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας το κοινό σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα που εργάζονται στο σεξ και για τις ελλείψεις του υπάρχοντος νομικού πλαισίου για τη σεξεργασία στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο νόμος για τη σεξεργασία στην Ελλάδα θέτει μια σειρά από αυστηρούς περιορισμούς και προϋποθέσεις για τη νόμιμη άσκηση της σεξεργασίας. Ως εκ τούτου, τα σεξεργαζόμενα άτομα ωθούνται σε ένα καθεστώς παρανομίας, το οποίο τα αφήνει παντελώς εκτεθειμένα σε περιστατικά διακρίσεων ή βίας και άνευ εργασιακών δικαιωμάτων. Επιπλέον, οι συνθήκες αυτές ευνοούν την κοινωνική ευαλωτότητα που υφίστανται και τον στιγματισμό που βιώνουν.

«Το να συμπυκνώσουμε σε είκοσι δευτερόλεπτα τα προβληματικά σημεία του νόμου για τη σεξεργασία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα εργαζόμενα άτομα ήταν εξ αρχής μια πρόκληση, δεδομένου μάλιστα του ότι πρόκειται για ένα θέμα ταμπού με το οποίο δεν είναι εξοικειωμένο το κοινό. Η ουσία του βίντεο είναι πως όσες/-οι/-α εργάζονται στο σεξ στην Ελλάδα δεν έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται σε καθεστώς νομιμότητας εξαιτίας των αγκυλώσεων που επιβάλλει ο σχετικός νόμος. Έτσι, πέραν του ότι δεν παίρνουν ένσημα, δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη και δεν έχουν κανένα εργασιακό δικαίωμα, δεν έχουν τη δυνατότητα να καταγγείλουν τυχόν περιστατικά κακοποίησης και βίας – που μάλιστα είναι πολύ συχνά – και στιγματίζονται ή περιθωριοποιούνται περαιτέρω, αφού δεν αναγνωρίζονται ως εργαζόμενες/-οι/-α αλλά σχεδόν και ούτε σαν μέλη της κοινωνίας», αναφέρει ο Γιώργος Κεράτσας, Υπεύθυνος Επικοινωνίας της «Θετικής Φωνής», που σχεδίασε το concept του βίντεο μαζί με την Άννα Κουρουπού.

«Από τα πιο αδιανόητα σημεία του εν λόγω νόμου είναι πως όσες/-οι/-α εργάζονται στο σεξ θα πρέπει να είναι άγαμες/-οι/-α, σε χηρεία ή διαζευγμένες/-οι/-α και σε κάθε περίπτωση όχι παντρεμένες/-οι/-α, πρόβλεψη που αμφισβητεί ευθέως τα ίσα δικαιώματα στην οικογένεια και την εργασία, καθώς και το ότι δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση οίκων ανοχής σε κτίρια που απέχουν σε ακτίνα λιγότερο από 200 μέτρα από ναούς, σχολεία, νηπιαγωγεία, φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς, νοσηλευτικά ιδρύματα, κέντρα νεότητας, αθλητικά κέντρα, οικοτροφεία, βιβλιοθήκες, ευαγή ιδρύματα, πλατείες και παιδικές χαρές. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σημείο στα αστικά κέντρα, γεγονός που καθιστά de facto αδύνατη τη νόμιμη άσκηση του επαγγέλματος», επισημαίνει ο κ. Κεράτσας.

Όσον αφορά στις αντιδράσεις που προέκυψαν από την προβολή της καμπάνιας, «η αλήθεια είναι πως – ανάμεσα και σε αρκετά θετικά – λάβαμε πολλά αρνητικά σχόλια για το συγκεκριμένο βίντεο. Είναι κάτι που περιμέναμε. Στην Ελλάδα είναι δύσκολο να μιλήσεις ανοιχτά για το σεξ, πόσω δε μάλλον για τη σεξεργασία. Παρόλα αυτά, χαιρόμαστε γιατί πετύχαμε το σκοπό μας: θέσαμε τη σεξεργασία στο δημόσιο διάλογο, μιλήσαμε τεκμηριωμένα για το ότι αποτελεί ένα επάγγελμα και δημιουργήσαμε το πρώτο σποτ ευαισθητοποίησης για το θέμα στην Ελλάδα» αναφέρει ο κ. Κεράτσας.

Παρακολουθήστε παρακάτω το βίντεο, σε σκηνοθεσία του Αλέξη Σκουλίδη και ενημερωθείτε για τα δικαιώματα των εργαζόμενων ατόμων εδώ

*Το βίντεο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Dana – Ενδυναμώνοντας τα άτομα που εργάζονται στο σεξ», που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund, με φορέα υλοποίησης τη «Θετική Φωνή».

Volunteers at the offices of Red Umbrella Athens (RUA), a primary prevention and empowerment agency for sex workers in downtown Athens, September 2017 / Εθελοντές στα γραφεία του «Red Umbrella Αthens» (RUA), πρωτοβάθμιος φορέας πρόληψης και ενδυνάμωσης εργαζόμενων στο σεξ, στο κέντρο της Αθήνας, Σεπτέμβριος 2017

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 15 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.