ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ PUSHBACKS ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ 

Απανωτά «χαστούκια» στην κυβέρνηση με αιχμή το προσφυγικό και τις βίαιες επαναπροωθήσεις, καθώς μετά την αποκάλυψη του BBC έρχεται νέο δημοσίευμα, αυτή τη φορά από το Al Jazeera.

Το αραβικό δίκτυο δημοσιεύει ρεπορτάζ στο οποίο η Frontex επιβεβαιώνει το βίντεο που είχαν δημοσιεύσει οι New York Times τον Μάιο του 2023 με επαναπροώθηση στη Λέσβο.

Το βίντεο τότε είχε προκαλέσει σάλο, με το γραφείο θεμελιωδών δικαιωμάτων του οργανισμού να επιβεβαιώνει, πλέον, ότι οι άνθρωποι που εμπλέκονται στο περιστατικό «έπεσαν χωρίς αμφιβολία θύματα κακομεταχείρισης και επαναπροώθησης».

Η αναφορά σοβαρών περιστατικών κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα παρότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν βγάλει ακόμη πόρισμα, παρά τις δεσμεύσεις να ερευνήσουν την υπόθεση.

Μια ανεξάρτητη έρευνα είναι σε εξέλιξη από όλες τις αρμόδιες αρχές ανέφερε το Λιμενικό στο Al Jazeera.

Στην αναφορά σημειώνεται, ακόμη, ότι οι ανακρίβειες στην καταγραφή από τις ελληνικές αρχές έφεραν ως αποτέλεσμα να μην είναι γνωστή η τοποθεσία εντός ελληνικών συνόρων που συνέβη το περιστατικό.

Αλλά οι αναφορές αυτές μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Πηγές τόσο από την Frontex όσο και από τις ελληνικές αρχές είπαν στο Al Jazeera ότι οι γνωστές υποθέσεις τέτοιου τύπου είναι μόνο ένα μικρό κομμάτι από τα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. 

Από την πλευρά του το Λιμενικό επιμένει ότι η αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων δεν μπορεί να συγκρίνεται με την καταδίκη των επαναπροωθήσεων «μια ρητορική που θρέφει τα εγκληματικά δίκτυα που εκμεταλλεύονται μετανάστες με τον χειρότερο δυνατό τρόπο».

Συγκλονίζουν οι διηγήσεις των μαρτύρων, που υπήρξαν και οι ίδιοι θύματα των δολοφονικών επιχειρήσεων, αλλά κατάφεραν να σωθούν από θαύμα. Ο άνδρας που διηγήθηκε τον πνιγμό του συμπατριώτη του από το Καμερούν και του άνδρα από την Ακτή Ελεφαντοστού εξιστορεί πώς είχε φτάσει μαζί με άλλους πρόσφυγες στη Σάμο τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν τους πλησίασαν δύο αστυνομικοί με μαύρα και τρεις άνδρες με πολιτικά, με καλυμμένα τα πρόσωπα. Συνέλαβαν τους δύο Καμερουνέζους και τον άνδρα από την Ακτή Ελεφαντοστού και τους μετέφεραν σε σκάφος του Λιμενικού, από όπου τους πέταξαν απευθείας στη θάλασσα.

Χωρις σωσιβιο

Ο αυτόπτης μάρτυρας διηγείται πώς τον χτυπούσαν στον πρόσωπο «σαν να χτυπούσαν ζώο» και στη συνέχεια τον έριξαν στη θάλασσα χωρίς σωσίβιο. Κατάφερε να κολυμπήσει ζωντανός μέχρι τα τουρκικά παράλια. Τα πτώματα των δύο συνεπιβατών του, του Σίντι Κέιτα, 36 ετών, από την Ακτή Ελεφαντοστού, και του Ντιντιιέρ Μάρσαλ Κουαμού Νάνα, 33 ετών, από το Καμερούν, ξεβράστηκαν στην τουρκική ακτή και βρέθηκαν από το τουρκικό λιμενικό.

Το συγκεκριμένο δολοφονικό περιστατικό είχε αποκαλύψει τον Φεβρουάριο του 2022 εξονυχιστική έρευνα των Guardian, Lighthouse Reports, Μediapart και Spiegel, που βασίστηκε σε μαρτυρίες περισσότερων από δέκα θυμάτων και αυτοπτών μαρτύρων, σε εικόνες δορυφόρων, σε φωτογραφίες και συνομιλίες από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε απόρρητα έγγραφα και σε συνομιλίες με Ελληνες και Τούρκους αξιωματούχους. Η πολύμηνη έρευνα των τεσσάρων ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης αποκάλυπτε τότε ότι από τον Μάιο του 2021 το ελληνικό Λιμενικό είχε πετάξει απευθείας στη θάλασσα, χωρίς σωσίβιο, τουλάχιστον 29 πρόσφυγες που βρέθηκαν στη συνέχεια νεκροί.

Οπως σημείωνε τότε η «Εφ.Συν.» («Διεθνής έρευνα αποκαλύπτει δολοφονίες προσφύγων από το Λιμενικό», 17/2/2022), δύο αξιωματικοί του Λιμενικού επιβεβαίωναν ανώνυμα ότι «το Λιμενικό όταν επαναπροωθεί μικρές ομάδες προσφύγων, τους […] ρίχνει κατευθείαν στη θάλασσα, για να κολυμπήσουν στην Τουρκία, προκειμένου να αποφύγει, για λόγους οικονομίας, να χρησιμοποιήσει τις σχεδίες που κοστίζουν ακριβά».

Το νέο ντοκιμαντέρ του BBC κάνει λόγο για 43 νεκρούς από τον Μάιο του 2020 έως τον Μάιο του 2023 κατά τη διάρκεια 15 επιχειρήσεων επαναπροώθησης, τις οποίες ανέλυσε με πηγές τον τοπικό Τύπο, οργανώσεις και πληροφορίες του τουρκικού λιμενικού. Σημειώνει ότι σε πέντε περιστατικά οι πρόσφυγες καταγγέλλουν πως τους έριξαν απευθείας στη θάλασσα οι ελληνικές αρχές, όπως στο δολοφονικό περιστατικό της Σάμου.

Είναι ανατριχιαστική η διήγηση Σομαλού πρόσφυγα που διηγείται ότι τον Μάρτιο του 2021, φτάνοντας στη Χίο, τον συνέλαβαν μαζί με τους άλλους πρόσφυγες της ομάδας του Ελληνες στρατιωτικοί και τους παρέδωσαν στο Λιμενικό. Οπως καταγγέλλει, οι λιμενικοί τούς έδεσαν πισθάγκωνα τα χέρια και τους πέταξαν στη θάλασσα. Ο ίδιος κολύμπησε σε ύπτια θέση και κατάφερε να απελευθερώσει από τα δεσμά το ένα του χέρι, ωστόσο άλλοι τρεις από την ομάδα βρήκαν φρικτό θάνατο από πνιγμό.

Συνταρακτική είναι η διήγηση Σύρου πρόσφυγα για τη μαζική δολοφονία παιδιών, μεταξύ των οποίων και δικά του παιδιά, από το ελληνικό Λιμενικό – πώς αλλιώς μπορούν να χαρακτηριστούν άραγε τα όσα φρικτά καταγγέλλει; Οπως αναφέρει στο BBC, τον Σεπτέμβριο του 2022 χάλασε η μηχανή του σκάφους τους με συνολικά 85 πρόσφυγες έξω από τη Ρόδο. Tο Λιμενικό, αντί να τους διασώσει, τους έβαλε σε φουσκωτές σχεδίες τύπου λάιφραφτ χωρίς μηχανή. Η σχεδία του Μοχάμεντ και της οικογένειάς του είχε χαλασμένη βαλβίδα και άρχισε να ξεφουσκώνει. «Αρχίσαμε να βυθιζόμαστε αμέσως, το έβλεπαν. Μας άκουσαν να ουρλιάζουμε και μας άφησαν… Το πρώτο παιδί που πέθανε ήταν ο γιος του ξαδέλφου μου. Μετά πέθαναν το ένα μετά το άλλο, ένα παιδί, άλλο ένα, μετά χάθηκε ο ξάδελφός μου. Μέχρι το πρωί είχαν πεθάνει επτά ή οκτώ παιδιά. Τα δικά μου πέθαναν το πρωί, αμέσως πριν φτάσει το τουρκικό λιμενικό», διηγείται.

Ο Δ. Μπαλτακος «καιει» το Λιμενικο

Πρώην αξιωματικός του ελληνικού Λιμενικού, πρώην επικεφαλής ειδικών επιχειρήσεων, εμφανίζεται στην κάμερα του BBC να αρνείται σθεναρά τις επαναπροωθήσεις και να κατηγορεί τους ίδιους τους πρόσφυγες, αλλά στη συνέχεια, όταν νομίζει ότι δεν καταγράφουν οι κάμερες, παραδέχεται τις επαναπροωθήσεις κάνοντας λόγο για «έγκλημα». Ο λόγος για τον Δημήτρη Μπαλτάκο (γιο του άλλοτε διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Αντώνη Σαμαρά, Τάκη Μπαλτάκου, και νυν προέδρου της ΕΠΟ), ο οποίος παρακολουθεί σε κινητό το γνωστό βίντεο επαναπροώθησης από τη Λέσβο που είχαν δημοσιοποιήσει οι New York Times τον Μάιο του 2023

Βλέποντας ο κ. Μπαλτάκος αξιωματικούς του Λιμενικού να κουβαλούν παιδιά κατά τη διάρκεια επαναπροώθησης, κάνει λόγο για την τάση των προσφύγων «να εγκαταλείπουν τα παιδιά τους», σημειώνοντας μάλιστα ότι οι πρόσφυγες «δεν δείχνουν την τρυφερότητα που δείχνουμε εμείς προς τα παιδιά», προσπαθώντας να ισχυριστεί ότι πρόκειται για επιχείρηση διάσωσης παιδιών. Επαναλαμβάνει μάλιστα το γνωστό κυβερνητικό επιχείρημα ότι το Λιμενικό «σώζει πρόσφυγες», οπότε «τι λόγο έχει να σώσει κάποιους και να αφήσει άλλους να πεθάνουν;».

Αμέσως μετά, ο κ. Μπαλτάκος σηκώνεται για να πάει στην τουαλέτα και ακούγεται να συνομιλεί με άλλον λέγοντας: «Δεν τους είπα πολλά, ε; Για πες… Είναι ξεκάθαρο αυτό, εντάξει. Τι να πω όμως σ’ αυτούς; Ξέρεις, απέξω βλέποντάς το, είναι ξεκάθαρο τι γίνεται. Δεν είναι; Δεν θέλει πυρηνική φυσική. Δεν ξέρω γιατί το κάνανε και μέρα μεσημέρι κιόλας. Δεν ξέρω τι… Είναι ξεκάθαρα παράνομο. Προφανώς, προφανώς είναι παράνομο. Είναι έγκλημα, διεθνές αδίκημα».

Ο Δ. Μπαλτάκος δεν είναι κάποιος τυχαίος λιμενικός. Το 2011 όταν ο Δημήτριος-Γεώργιος Μπαλτάκος, γιός του τότε διευθυντή του νομικού γραφείου του προέδρου της ΝΔ Τάκη Μπαλτάκου (παλαιότερα νομικού συμβούλου των ΕΠΑΕ και ΚΑΕ Παναθηναϊκός) και βαφτιστικός του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, αποφασίζει να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τους δόκιμους σημαιοφόρους του Λιμενικού.

Ο 24χρονος τότε υιός έχοντας σπουδάσει στο Πολιτικό της Νομικής και με μεταπτυχιακό στις πολιτικές επιστήμες στις ΗΠΑ, δεν κατάφερε να περάσει τη βάση σε ένα από τα υπό εξέταση μαθήματα, συγκεκριμένα στο Διοικητικό Δίκαιο, όπου βαθμολογείται με 8 και κόβεται.

Ο ∆ηµήτριος-Γεώργιος Μπαλτάκος άνηκε στους σκληρούς οπαδούς του Παναθηναϊκού και σύχναζε στα στα οπαδικά στέκια της ομάδας. Έγινε γνωστός τον Απρίλη του 2014 όταν μπήκε στη βουλή μετά το επεισόδιο που είχε ο χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης με τον πατέρα του και επιτέθηκε σε βουλευτές της Χρυσής Αυγής ψάχνοντας τον Κασιδιάρη, με τον οποίον πριν από τι επεισόδιο συνδέονταν με μακρά φιλία.

Αστειοτητες Μαρινακη

Παρόμοιες αστειότητες με τα ψεύδη του Δημήτρη Μπαλτάκου στην κάμερα του BBC επιστράτευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις για το ντοκιμαντέρ του BBC στη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Σώζουν καθημερινά δεκάδες ανθρώπινες ζωές», είπε για τα μέλη του Λιμενικού, προσθέτοντας και άλλα ανυπόστατα για τάχα «εξονυχιστικές έρευνες», για ισχυρισμούς που διαψεύδονται από την πραγματικότητα και, κατά την προσφιλή μέθοδο κατασκευής εσωτερικού εχθρού, για «Ελληνες επισπεύδοντες της απόπειρας συκοφάντησης της χώρας». Παραδέχτηκε όμως ότι «εδώ μιλάμε, ενδεχομένως, για κάτι διαφορετικό».

Με πληροφορίες από την efsyn.gr