ΜΕΤΑ ΑΠΟ 18.000 ΝΕΚΡΟΥΣ Ο ΟΗΕ ΖΗΤΑ ΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣ

Ενώ οι νεκροί έχουν φτάσει τους 18.000 στην Γάζα, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζητά την κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους, με ψήφισμά της το οποίο εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία. Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά πολιτική μόνο βαρύτητα και το πώς αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η πρόταση εγκρίθηκε με 153 ψήφους, έναντι 10 κατά (συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ και των ΗΠΑ) και 23 αποχών επί συνόλου 193 μελών. Απορρίφθηκε αμερικανική τροπολογία για να συμπεριληφθεί η καταδίκη των «αποτρόπαιων τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς» στις 7 Οκτωβρίου.

Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ είχαν ασκήσει βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους, παρά την πίεση του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες που κατήγγειλε τη «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα βέτο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters