Ο ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ(;) ΟΤΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ

Ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε (για πρώτη φορά) κατά του Ισραήλ, στην ομιλία του ενώπιον δωρητών του Δημοκρατικού κόμματος, κατηγορώντας τη χώρα ότι “δε επιθυμεί τη λύση” για τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση είναι δραματική στην Γάζα και οι νεκροί έχουν φτάσει τους 18.000, με τους περισσότερους από αυτούς, να είναι γυναίκες και παιδιά. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε μιλήσει νωρίτερα για τις «διαφωνίες» που έχει με τον Αμερικανό πρόεδρο όσον αφορά τη μελλοντική διακυβέρνηση της Γάζας.

Με αιχμές κατά του Ισραήλ τοποθετήθηκε για πρώτη φορά ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε ότι, σε αντίθεση με την Ουάσινγκτον, η ισραηλινή κυβέρνηση «δεν επιθυμεί τη λύση των δύο κρατών» με τους Παλαιστίνιους και παράλληλα προέτρεψε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό «να αλλάξει» την κυβέρνησή του. Αυτή είναι η πιο συντηρητική κυβέρνηση στην ιστορία του Ισραήλ», σχολίασε…

Είναι η πρώτη φορά από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ που ο Μπάιντεν μιλά δημοσίως για τις διαφωνίες του με την ισραηλινή κυβέρνηση. Στην ομιλία του ενώπιον δωρητών του Δημοκρατικού κόμματος κάλεσε το Νετανιάχου «να ενισχύσει και να αλλάξει» την κυβέρνησή του προκειμένου να βρεθεί μια μακροπρόθεσμη λύση στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Τέλος ο Τζο Μπάιντεν, έκρινε ότι το Ισραήλ αρχίζει να χάνει τη στήριξη της διεθνούς κοινής γνώμης. Η εν λόγω τοποθέτηση έρχεται μόλις μερικές ώρες μετά τις αιχμηρές δηλώσεις του Μπάιντεν, στις οποίες ανέφερε ότι οι Ισραηλινοί θα πρέπει να είναι «προσεκτικοί» επειδή «η παγκόσμια κοινή γνώμη μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή».