ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ – ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΡΙΦΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ

Απαλλαγή των 13 μεταναστών (θυμάτων των πογκρόμ στον Έβρο, τον περασμένο Αύγουστο) από κάθε κατηγορία πρότεινε η αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, Τριανταφυλλιά Παπαγεωργίου, όπου ζήτησε την απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία. «Αυτόκλητοι σερίφηδες και κυνηγοί κεφαλών», οι δράστες του πογκρόμ κατά των 13 μεταναστών.

Την απαλλαγή από κάθε κατηγορία των 13 μεταναστών που απήχθησαν, κλειδώθηκαν σε κλουβί, διαπομπεύτηκαν και κατέληξαν κατηγορούμενοι τον περασμένο Αύγουστο -την περίοδο των καταστροφικών πυρκαγιών στον Έβρο– ζήτησε η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, Τριανταφυλλιά Παπαγεωργίου, χαρακτηρίζοντας τους δράστες του ρατσιστικού πογκρόμ ως «οιονεί αυτόκλητους σερίφηδες και κυνηγούς κεφαλιών».

Υπενθυμίζεται ότι σε βάρος των 13 μεταναστών είχαν αποδοθεί κατηγορίες για απόπειρα εμπρησμού και κατοχή εμπρηστικών υλών και εμπρηστικού μηχανισμού, αποκλειστικά λόγω των όσων υποστήριξαν οι τρεις ακροδεξιοί «σερίφηδες» της κακουργηματικής αρπαγής, καθώς ακόμα και η κατάθεση του αστυνομικού στο πλαίσιο της προανάκρισης αφορούσε τα γεγονότα αφού οι 13 πρόσφυγες είχαν κλειδωθεί μέσα στο κλουβί.

«Οι 13 πρόσφυγες, συριακής και πακιστανικής καταγωγής, ακινητοποιήθηκαν και κλειδώθηκαν μέσα σε κλουβί-τρέιλερ, με τους τρεις απαγωγείς τους να τους βιντεοσκοπούν και να καλούν σε ανάλογα ρατσιστικά πογκρόμ, δημοσιοποιώντας τα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα, διέρρεαν ότι είναι υπαίτιοι της πυρκαγιάς ενώ δεν δίστασαν να τους παραδώσουν στην Αστυνομία μαζί με έναν δήθεν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, αποτελούμενο από δύο παλιά ελαστικά αυτοκινήτου, έξι σανίδια και ένα σφουγγάρι. Μάλιστα ισχυρίστηκαν πως οι μετανάστες, με ένα μπαλόνι που περιείχε εύφλεκτο υγρό και με ένα μαχαίρι το οποίο χτυπούσαν για να βγάλουν… σπίθα, επιχειρούσαν να βάλουν φωτιά στον «μηχανισμό».

Η απαλλακτική εισαγγελική πρόταση

«Η πρόταση της εισαγγελέα αναγνωρίζει και τοποθετεί τα περιστατικά στην αληθινή τους βάση, δηλαδή το απλό, ότι δεν μπορούσαν οι μετανάστες να βάλουν φωτιά χωρίς να έχουν έναν αναπτήρα πάνω τους», σχολίασε μιλώντας στη Voria.gr ο ένας εκ των συνηγόρων των μεταναστών Νίκος Καραβελάκης. «Δεν νοείται να κάνεις εμπρησμό χτυπώντας πέτρες και μαχαίρια για να βγάλεις σπίθα. Η εισαγγελέας μιλάει ξεκάθαρα για απουσία ευρημάτων και μάλιστα παίρνει θέση για τα ρατσιστικά κίνητρα των άλλων κατηγορουμένων», σημείωσε.

«Δεν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής για την παραπομπή των κατηγορουμένων στο ακροατήριο», τονίζει η εισαγγελέας και ζητάει την απαλλαγή τους για τα αδικήματα της απόπειρας εμπρησμού με κίνδυνο ανθρώπου και της κατασκευής και κατοχής εμπρηστικού μηχανισμού, ενώ πρότεινε να παραπεμφθούν μόνον για παράνομη είσοδο.

«Είναι σαφές ότι για την ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων σε βάρος των κατηγορουμένων δεν αρκεί η ανεύρεση από τους αστυνομικούς τού αυτοσχέδιου μηχανισμού στο σημείο, καθώς τον μηχανισμό υπέδειξαν στους αστυνομικούς οι μάρτυρες», αναλύεται στην πρόταση. Υπογραμμίζεται μάλιστα πως από την εργαστηριακή ανάλυση δεν βρέθηκε ούτε γενετικό υλικό στον «μηχανισμό» που να συνδέεται με τους μετανάστες.

Την ίδια ώρα αναμένεται και η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης για την τύχη των τριών που έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι για τα όσα διέπραξαν σε βάρος των μεταναστών.