ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ: ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ ΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Χάος στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια της ογκώδους διαδήλωσης για την Εργατική Πρωτομαγιά. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πλαστικές για να εμποδίσει διαδηλωτές που συμμετείχαν στην πορεία να φτάσουν στην πλατεία Ταξίμ, τοποθεσία με τεράστιο πολιτικό συμβολισμό.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από το CNN Türk απαθανάτισαν την επιχείρηση της αστυνομίας και συμπλοκές ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές. Οι δυνάμεις ασφαλείας, που αναπτύχθηκαν κατά μεγάλο αριθμό, εμπόδισαν τους διαδηλωτές να κινηθούν προς στην Ταξίμ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια έγιναν 210 συλλήψεις. Οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση διαδηλώσεων στην πλατεία κι απέκλεισαν μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας.

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε «έωλη» την επιχειρηματολογία των αρχών και κάλεσε να αρθεί η απαγόρευση, παραπέμποντας σε πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Στα τέλη του 2023, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε πως η απαγόρευση των διαδηλώσεων στην Ταξίμπαραβιάσει το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Εζγκιούρ Εζέλ χαρακτήρισε ντροπή την απαγόρευση, υπενθυμίζοντας πως οι αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου.