ΜΕΡΕΣ… ΒΙΕΤΝΑΜ ΣΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ

Καταστολή, ξύλο και δεκάδες συλλήψεις έλαβαν οι εξεγερμένοι φοιτητές στα πανεπιστήμια που βρίσκονται υπό κατάληψη στις ΗΠΑ, εναντίον της γενοκτονίας που μεθοδικά τελεί το Ισραηλινό κράτος στη Γάζα. Εικόνες που βγαίνουν από τη δεκαετία του 1960 και τις κινητοποιήσεις τότε των φοιτητών ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, σε Κολούμπια και UCLA με την έφοδο της Αστυνομίας, Συνολικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετράμε πάνω από 1.600 συλλήψεις σε τουλάχιστον 37 αμερικανικά πανεπιστήμια.

Με τις 282 συλλήψεις το βράδυ της Τρίτης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και το City College της Νέας Υόρκης, έχουν πλέον συλληφθεί πάνω από 1.600 άτομα σε διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης σε πανεπιστημιουπόλεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με έναν απολογισμό της «Washington Post» από ειδησεογραφικά δημοσιεύματα και ανακοινώσεις της αστυνομίας και των πανεπιστημίων.

Όχημα της αστυνομίας εφοδιασμένο με σκάλα πλησίασε το κατειλημμένο κτίριο και δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν αστυνομικούς να ανεβαίνουν και να παραβιάζουν παράθυρο για να μπουν στο εσωτερικό. Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν κατόπιν σε απευθείας μετάδοση πλάνα από τις συλλήψεις αρκετών νεαρών διαδηλωτών.

Σημειώνεται ότι η επέμβαση της αστυνομίας μέσα στην ιστορική πανεπιστημιούπολη του Μανχάταν για την εκκένωση κτιρίου που είχε καταληφθεί από διαδηλωτές, έγινε μετά από αίτημα της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Κολούμπια προς τον υπαρχηγό της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, αφού είχε προηγηθεί σύσκεψη της πρυτανικής αρχής και του συμβουλίου διοίκησης του ιδρύματος.

Εκατοντάδες πάνοπλοι αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCLA) για να διαλύσουν το πλήθος απειλώντας με συλλήψεις. Σύμφωνα με το Associated Press, περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές είναι αυτή την ώρα στις σκηνές, όπου έχει δημιουργηθεί μια μικρή πόλη. Νέοι και νέες φώναξαν «δεν φεύγουμε» και μοίραζαν χειρουργικές μάσκες.

Τις τελευταίες ώρες εκατοντάδες άνθρωποι έσπευσαν στην πανεπιστημιούπολη για να στηρίξουν έμπρακτα τους συγκεντρωμένους.

Παράλληλα, οι αρχές του Πανεπιστημίου του Πόρτλαντ φέρονται επίσης να προειδοποιούν τους διαδηλωτές φοιτητές να αποχωρήσουν αμέσως.

Οι νέες εξελίξεις έρχονται λιγότερο από 24 ώρες μετά από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ φοιτητών του καμπ και ομάδας μασκοφόρων αντιδιαδηλωτών, που πραγματοποίησαν επίθεση στις σκηνές με ξύλα και παλούκια. Οι αρχές δέχτηκαν επικρίσεις για την απαράδεκτη καθυστέρηση στην αντίδραση αναφορικά με το επίμαχο επεισόδιο.

την Τετάρτη, 01/5, η αστυνομία ξεκίνησε επιχειρήσεις για τη διάλυση των διαμαρτυριών στη Νέα Υόρκη, το Τέξας, το Ουισκόνσιν, τη Λουιζιάνα και την Αριζόνα. Στο Πανεπιστήμιο Τουλέιν ένστολοι έβγαλαν όπλα κατά τη διάρκεια εκκένωσης του καμπ, όπου η αστυνομία πέρασε χειροπέδες σε τουλάχιστον 14 διαδηλωτές. 

Η αστυνομία στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στην Τουσόν προχώρησε στη ρίψη χημικών αλλά και σε πυρά με σφαίρες από καουτσούκ με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τουλάχιστον ένας νέος χτυπήθηκε.

Στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, στο Μάντισον, η αστυνομία γκρέμισε τις σκηνές μετά από σφοδρή αντιπαράθεση και συνέλαβε αρκετούς διαδηλωτές, κυρίως φοιτητές.

Το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ντάλας επιβεβαίωσε ότι 17 διαδηλωτές συνελήφθησαν στην πανεπιστημιούπολή του, ενώ στην επιχείρηση συμμετείχαν δεκάδες αστυνομικοί της πολιτείας με εξοπλισμό των ΜΑΤ.

ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ ΛΑΟ

Στο μεταξύ το κίνημα διαμαρτυρίας συνέχισε να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, καθώς εκτός από τη Γαλλία κινητοποιήσεις γίνονται πλέον και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τουλάχιστον έξι βρετανικά πανεπιστήμια μπήκαν στον χορό, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα. Φοιτητές σε τέσσερα πανεπιστήμια της Αυστραλίας δήλωσαν ότι δεσμεύονται να καταλάβουν μόνιμα πανεπιστημιακή γη μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για εκποίηση.

ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ «ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΥ»

Μέρος της αμερικανικής πολιτικής τάξης κατηγορεί τους συμμετέχοντες στις μαζικές κινητοποιήσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια για «αντισημιτισμό», επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, συνθήματα εχθρικά έναντι του Ισραήλ, μέγα συμμάχου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Κατά τον ορισμό του αντισημιτισμού, τον οποίο προτείνει η Διεθνής Συμμαχία για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (IHRA), «αντισημιτισμός είναι συγκεκριμένη αντίληψη για τους εβραίους που μπορεί να εκδηλώνεται με την έκφραση μίσους εναντίον τους», και «οι ρητορικές και έμπρακτες εκδηλώσεις μίσους βάζουν στο στόχαστρο εβραίους ή/και ιδιοκτησιακά τους στοιχεία, θεσμούς της κοινότητάς τους και χώρους λατρείας».

Από την πλευρά της η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες με ψήφους και από τα δύο κόμματα τη διεύρυνση του ορισμού του αντισημιτισμού που χρησιμοποιεί το υπουργείο Παιδείας, μέτρο που προτάθηκε σε αντίδραση στο κύμα διαδηλώσεων που σαρώνει τις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ.

Ο ΤΡΑΜΠ ΖΗΤΑ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατακεραύνωσε τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στις πανεπιστημιουπόλεις και αναρωτήθηκε εάν οι φοιτητές του πανεπιστημίου Κολούμπια θα αντιμετωπίσουν παρόμοιες συνέπειες με… τους ακροδεξιούς οπαδούς του που εισέβαλαν βίαια στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021.

«Ολόκληρη η χώρα είναι στα όπλα, εισβάλλει σε κολέγια, χτυπάει το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια», είπε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους την Τρίτη, στεκόμενος έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου όπου παρακολουθεί την πρώτη ποινική του δίκη. 

«Και αναρωτιέμαι αν αυτό που πρόκειται να τους συμβεί θα είναι κάτι συγκρίσιμο με αυτό που συνέβη στις 6 Ιανουαρίου, επειδή κάνουν πολλές καταστροφές, πολλές ζημιές, πολλοί άνθρωποι τραυματίζονται άσχημα».

Ο Τραμπ έχει εκφράσει επανειλημμένα τη στήριξή του στους ακροδεξιούς ταραχοποιούς που κατηγορούνται για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου και έχει πει ότι μία από τις πρώτες πράξεις του, εάν επανεκλεγεί, θα ήταν η απελευθέρωση όσων φυλακίζονται με κατηγορίες για την εισβολή στο Καπιτώλιο.