ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ U.S. TOUR: ΨΗΦΑΛΑΚΙΑ ΑΠΟ ΗΠΑ ΚΑΙ… ΕΚΚΛΗΣΙΑ 

Όταν ήμουν έφηβος στο σχολείο τσακωνόμουν λεκτικά πολλές φορές με συμμαθητές μου που ήταν μέλη της τότε ΚΝΕ με αφορμή την punk εμφάνισή μου. Σύμφωνα με την τότε…κομμουνιστική τους αφήγηση ήμουν ένας αλλοτριωμένος νέος από τον καπιταλισμό της Δύσης που εξυπηρετούσα τα σχέδια των ΗΠΑ. Οι καυγάδες ήταν ομηρικοί. Τι και αν προσπαθούσα να τους πείσω ότι το punk σαν μουσική είναι καταγγελτικό και πολεμά στιχουργικά τον καπιταλισμό, τι και αν τους έλεγα ότι υπήρχαν punk συγκροτήματα που τα μέλη τους ήταν κομμουνιστές και αναρχικοί, αυτοί μπετόν αρμέ στα αυτιά και μόνιμη… κασέτα στο στόμα.

Τα χρόνια πέρασαν, η συγκεκριμένη γενιά της ΚΝΕ μερικά χρόνια αργότερα διαγράφτηκε μαζικά από το κόμμα στο πλαίσιο εσωκομματικών εκκαθαρίσεων, ώσπου το κόμμα να φτάσει στο σημείο μετά να δέχεται στη νεολαία του, χεβυμεταλάδες μαλλιάδες και…φρικιά.

Πάει το αφήγημα ότι η Rock μουσική γενικότερα ήταν προϊόν αλλοτρίωσης των νέων από τον καπιταλισμό. Επρόκειτο για μεγάλη νίκη του Rock n Roll εναντίον του Στάλιν.

Στο ίδιο μοτίβο τότε (και τώρα φυσικά) οι ΗΠΑ για το ΚΚΕ ήταν ότι ο… Σατανάς για τη θρησκεία, όπου δεν νοείτο κομμουνιστής να επισκέπτεται τις ΗΠΑ, ούτε καν δίπλα στα σύνορά τους.

Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα όπου ο…σύντροφος Κουτσούμπας όχι μόνο έκανε τις προηγούμενες μέρες μεγάλη περιοδεία (Tour που λέμε και στη γλώσσα του Rock) στις ΗΠΑ, όχι μόνο επισκέφτηκε τις καταλήψεις των Αμερικάνικων πανεπιστημίων που “βράζουν” αυτές τις μέρες για τη γενοκτονία στη Γάζα (αυτές δεν τις κάνουν προβοκάτορες και “παρακρατικοί” αναρχικοί προφανώς όπως στην Ελλάδα) αλλά έφτασε ακόμη και στο σημείο να επισκεφτεί επίσημα τον εκπρόσωπο επί της Γης του… όπιου του λαού, τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Στο τσακ δεν τον κάλεσε και ο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο για να συζητήσουν την εξέλιξη του μαρξισμού-λενινισμού στον 21ο αιώνα.

Ένα από τα θετικά της επίσκεψης του γ.γ. του ΚΚΕ στις ΗΠΑ ήταν και η συνάντησή του με εκπροσώπους του εργατικού σωματείου της Amazon, ένα πολύ δυναμικό σωματείο στις ΗΠΑ που τα τελευταία χρόνια πρωτοστατεί στους εργατικούς αγώνες ενάντια στο καθεστώς εργασιακής γαλέρας που έχει επιβάλει ο Τζεφ Μπέζος στην εταιρία του με πολλές κινητοποιήσεις και απεργίες με αποτέλεσμα σημαντικά εργασιακά κεκτημένα.

Αν κάτι πάντως με έκανε να χαμογελάσω ήταν η φωτογραφία που είδα με τον…σύντροφο Κουτσούμπα ανάμεσα στα μέλη του σωματείου όπου στην αρχή νόμισα ότι ο Κουτσούμπας συναντήθηκε με τα μέλη κάποιου gangsta rap συγκροτήματος.

Διάβασα στον Εθνικό Κήρυκα ότι ο Αρχιεπίσκοπος λίγο πολύ είπε πράγματα στον Κουτσούμπα που θα έκαναν κάθε κομμουνιστή να χαμογελάσει με ικανοποίηση σε σημείο να ζητήσει να τον κάνει το κόμμα μέλος του:

«Ξέρετε ότι με την Αριστερά, να το πω γενικότερα, μάς συνδέουν τόσα κοινά ως Εκκλησία και ως Χριστιανική Πίστη.

Οι ευαισθησίες για την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την δικαιοσύνη, την ειρήνη, την αδικία που υπάρχει στον κόσμο, την φτώχεια, κι όλα αυτά είναι ένας κοινός παρονομαστής στον οποίο νομίζω ότι βρίσκουμε και έδαφος να συνεργαστούμε και να αλληλοϋποστηριζόμαστε

Πιστεύω ότι το μυστικό της επιτυχίας της Αρχιεπισκοπής μας, θεωρώ ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής είναι μία από τις εκκλησιαστικά επιτυχημένες Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου, οφείλεται αυτή η επιτυχία στη συμμετοχή του λαού ουσιαστικά στη λήψη αποφάσεων και σε όλα τα όργανα ελέγχου διοικητικού και οικονομικού.

Δύο στοιχεία που αφορούν την Εκκλησία μας στην Αμερική θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα για την Ελλάδα, για την πατρίδα μας και ίσως είναι και οι θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος ενδεχομένως, δεν μπορώ να πω ότι τα ξέρω όλα για να πω την αλήθεια, αλλά δύο στοιχεία θα μπορούσαν να προσφέρουν εκκλησιαστική εμπειρία για την Ελλάδα είναι πρώτον ότι εδώ η Αρχιεπισκοπή αναπτύσσεται  και προοδεύει σε μία χώρα όπου υπάρχει πλήρης διαχωρισμός Εκκλησίας και Κράτους. Είναι μία εμπειρία που μπορεί να φανεί χρήσιμη, είναι μία απόδειξη που θα μπορούσε Εκκλησία και Κράτος να είναι χωρισμένα και παρόλα αυτά να μην επηρεάζει την πρόοδο και την ευημερία της Εκκλησίας. Το δεύτερο που είναι πολύ σημαντικό είναι ο τρόπος οργάνωσης της Αρχιεπισκοπής.

Εδώ δεν έχει η Αρχιεπισκοπή Ενορίες με την έννοια και την δομή που υπάρχει στην Ελλάδα, εδώ έχει κοινότητες που ο λαϊκός έχει απόλυτη συμμετοχικότητα, δικαίωμα ψήφου και αποφασίζει για την διοίκηση και την οικονομική διαχείριση σ’ όλα τα επίπεδα  της εκκλησιαστικής οργάνωσης από την κοινότητα την τοπική, την ενορία που λέμε στην Ελλάδα μέχρι και την Αρχιεπισκοπή, επομένως υπάρχει ένα σώμα λαϊκών ανδρών και γυναικών, έχομε και την δική μας Επαρχιακή Σύνοδο εδώ και η συμμετοχή του λαού δεν είναι διακοσμητική, είναι ουσιαστική».

Τα… ύστερα του κόσμου (που λέμε και στις ΗΠΑ) δηλαδή.

Και δεν μάθαμε αν ο Κουτσούμπας του ανέλυσε και τις θέσεις του ΚΚΕ για τη γονεϊκότητα, την μονόδρομη βιολογική μητρότητα και πατρότητα και τη στάση του κόμματος επί του γάμου ομόφυλων ζευγαριών. Και εκεί μάλλον θα έβρισκαν πολλά κοινά.

Άραγε λέτε να υπάρχει κρυφός εισοδισμός των σταλινικών στην Εκκλησία; Μήπως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είναι τελικά κρυφοκομμουνιστής; Τι από όλα αυτά συμβαίνει;

Για να σοβαρευτώ λίγο, το πιθανότερο είναι ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας, επισκέφτηκε τις ΗΠΑ και τον Καναδά τουλάχιστον σε ένα βαθμό για ψηφοθηρικούς λόγους. Για να ενθαρρύνει δηλαδή τους ομογενείς οπαδούς του κόμματός να πάνε να ψηφίσουν στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Πάντως ο συντηρητικός ομογενειακός τύπος και μερικοί αρθρογράφοι του δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι τη συνάντηση μεταξύ Κουτσούμπα – Ελπιδοφόρου και ειδικότερα τα όσα είπε ο αρχιεπίσκοπος σε αυτή.

Αυτό μάλλον θα μπορούσε να θεωρηθεί και μια μικρή νίκη του ΚΚΕ στη καρδιά του καπιταλιστικού τέρατος.

Αντώνης Ζήβας