ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΕ ΔΡΟΜΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ 

Απορριπτική ήταν η απόφαση για 2η φορά από την επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης για μετονομασία της οδού Λαγκαδα σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη, παρά τις ομόφωνες αποφάσεις των τεσσάρων δημοτικών συμβουλίων των δήμων, Θεσσαλονίκης, Νεαπόλεως –Συκεών, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Παύλου Μελά.

Η εν λόγω Επιτροπή γνωμοδότησε αρνητικά στο νέο αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, το οποίο είχε αποσταλεί τον Σεπτέμβριο του 2023, για τη μετονομασία της Λαγκαδά στη δυτική πλευρά της πόλης, προς τιμήν του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη.

Στην απόφαση της Επιτροπής της Αποκεντρωμένης σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι δεν αιτιολογείται σαφώς, ειδικώς και επαρκώς, ούτε στην απόφαση της Β’ Δημοτικής Κοινότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, ούτε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η ανάγκη μετονομασίας της οδού Λαγκαδά σε «Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη».

Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πρόεδρου του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, Παρασκευά Παρασκευόπουλου που κάνει λόγο για «ύβρι και προσβολή επαναλαμβανόμενη».

«Για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο η αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, παρεκτρέπεται και προκαλεί το δημόσιο αίσθημα, την ιστορία και τον πολιτισμό. Την Ελλάδα και τους αγώνες των Ελλήνων για την ελευθερία και τη δημοκρατία», επισημαίνει ο κ. Παρασκευόπουλος.

«Απορρίπτει και πάλι, τις ομόφωνες και ομόθυμες αποφάσεις των δήμων για την μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη. Και το δις εξαμαρτείν, παρά τις εξηγήσεις για λάθος και τις αντίθετες διαβεβαιώσεις για άμεση διόρθωσή του… ουκ επιτροπής σοφής», λέει ο πρόεδρος του Μουσείου και προσθέτει:

«Η απορριπτική, και πάλι, απόφαση της μετονομασίας της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη, αποτελεί ύβρη προς την Ελλάδα και τη Ρωμιοσύνη… Δεν θα πω στον ίδιο τον μεγάλο μας, τον παγκόσμιο Μίκη, γιατί η οικουμενική τιμή που δέχθηκε από όλον τον δημοκρατικό κόσμο και συνεχίζει και μετά τον θάνατό του, δεν μπορεί να μειωθεί από την ανιστόρητη, μισαλλόδοξη,  σκοταδιστική (δεν ξέρω ποιος χαρακτηρισμός ταιριάζει) απόφαση μιας επιτροπής. Η απορριπτική απόφαση, αποτελεί πρόκληση και προσβολή προς τις ομόθυμες, ομόφωνες αποφάσεις των τεσσάρων δημοτικών συμβουλίων των Δήμων Θεσσαλονίκης , Νεαπόλεως –Συκεών, Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Παύλου Μελά και στο ένα εκατομμύριο των πολιτών που εκπροσωπούν».

«Αποτελεί προσβολή για τη Θεσσαλονίκη της προσφυγιάς, του Μάη του ΄36, των ειρηνιστών του Γρηγόρη Λαμπράκη και των δημοκρατικών αγώνων των πολιτών της, μια ανιστόρητη άρνηση και γραφειοκρατική αντίληψη, που στερεί από την πόλη και τις νέες γενιές, τη σύνδεσή της με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον πιο σημαντικό δημιουργό, μουσικοσυνθέτη, στοχαστή, αγωνιστή και πολιτικό της σύγχρονης ιστορίας μας», καταλήγει ο πρόεδρος του Μουσείου. 

» Καλώ τους βουλευτές της Θεσσαλονίκης, τους δημάρχους, τα συνδικάτα, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα πνευματικά και πολιτιστικά ιδρύματα, τα επιμελητήρια, όλους τους συλλογικούς φορείς και τον καθένα μας ξεχωριστά να ακυρώσουμε αυτήν την απρεπή και ανιστόρητη απόφαση».