ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΨΕΥΔΟΡΚΙΑ Ο MR. HELLENIC TRAIN

Η Eξεταστική επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα τη διαβίβαση της κατάθεσης του CEO της Hellenic Train Μαουρίτσιο Καποτόρτο στην εισαγγελία εφετών για ψευδορκία, μετά από σχετική εισήγηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Βασίλη Κόκκαλη.

Την διαβίβαση της κατάθεσης συμφώνησαν όλα τα κόμματα καθώς εντόπισαν κενά και σημεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και την αλήθεια.

Για άλλη μια φορά πάντως οι εκπρόσωποι της ΝΔ εστίασαν στην κατάσταση υγείας του μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας εστιάζοντας σε αυτό το σημείο την κριτική τους προς τον κ. Καποτόρτο και προσπαθώντας για άλλη μία φορά να φορτώσουν την ευθύνη σε έναν νεκρό. Ωστόσο, η κατάθεση του διαβιβάστηκε στην εισαγγελία όχι (μόνο) για το συγκεκριμένο θέμα αλλά για το πλήθος των κενών και ανακριβειών στις οποίες υπέπεσε.

Εξοργιστική, προσβλητική και υποτιμητική για τη Βουλή και τα θύματα χαρακτήρισε την κατάθεση του κ. Καποτόρτο ο βουλευτής της ΝΔ, Λ. Τσαβδαρίδης, σημειώνοντας ότι (ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Train) δεν ζήτησε συγνώμη, ενώ απέδωσε το δυστύχημα μόνο στον σταθμάρχη, αρνούμενος να αναφερθεί σε λάθη των μηχανοδηγών και στην ευθύνη της εταιρείας του.

Νωρίτερα, ολοκληρώνοντας την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Train Μαουρίτσιο Καποτόρτο δήλωσε πως «οι όποιοι εκτροχιασμοί και αποκλίσεις τρένων που έχουν σημειωθεί οφείλονται σε ευθύνη του ιδιοκτήτη της υποδομής, δηλαδή του ΟΣΕ».

Σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής, Δ. Μαρκόπουλου για το εάν γνωρίζει να υπάρχουν στην εταιρεία άλλοι μηχανοδηγοί με εγκεφαλικά ή καρδιακά προβλήματα, ο κ. Καποτόρτο είπε ότι δεν γνωρίζει να υπάρχουν στατιστικά στοιχεία που αφορούν σε παρόμοιες ή άλλες περιπτώσεις.

«Είναι κάτι το οποίο μάθαμε κι εμείς μόλις προ εβδομάδας σε ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο μηχανοδηγό» επεσήμανε ο κ. Καποτόρτο και επανέλαβε ότι η ιατρική αξιολόγηση γίνεται από πιστοποιημένους γιατρούς και δεν είναι υποκειμενική αξιολόγηση της Hellenic Train.

«Οι πιστοποιημένοι γιατροί αξιολογούν αν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας που έχει υποστεί ένας εργαζόμενος τον καθιστά ικανό ή μη ικανό να εξακολουθήσει, μετά από κάποιο διάστημα νοσηλείας, να ασκεί τα καθήκοντά του» πρόσθεσε.

Επίσης, στην ερώτηση του κ. Μαρκόπουλου εάν θα ο ίδιος ή τα παιδιά του θα ταξίδευαν με έναν μηχανοδηγό με εγκεφαλικά, είπε ότι εάν ο μηχανοδηγός κριθεί ικανός, δεν έχουμε λόγο να έχουμε διαφορετική γνώμη. «Ασφαλώς (θα ταξίδευα)» είπε ο κ. Καποτόρτο.

Δήλωση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που συμμετέχουν στην  Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη

«Προσβλητική η κατάθεση του  CEO της Hellenic Train, Μαουρίτσιο Καποτόρτο, και ύποπτη ψευδορκίας, καθώς, ενώ είναι πασιφανές ότι δεν λειτουργούσαν τα αυτοματοποιημένα συστήματα ασφαλείας, εντούτοις ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν απλά λειτουργικά.

Γι’ αυτόν τον λόγο προτείναμε να διαβιβαστεί η κατάθεσή του στην Εισαγγελία Εφετών, στην οποία συμφώνησαν όλα τα κόμματα, ακόμη και της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Ελπίζουμε η ΝΔ να δείξει την ίδια ευαισθησία για την εξακρίβωση της αλήθειας, δεχόμενη να καλέσει στην εξεταστική επιτροπή για κατάθεση κι άλλους κρίσιμους μάρτυρες, που έχουν γνώση, όπως ο κ. Γεννιδούνιας.

Παράλληλα, από την κατάθεση του μάρτυρα εμπειρογνώμονα Προφυλίδη, προέκυψε ότι έγινε αλλοίωση με παρεμβάσεις στον τόπο του εγκλήματος, το οποίο δυσχέρανε το έργο των εμπειρογνωμόνων. Υπενθυμίζουμε ότι την ευθύνη για τη φύλαξη του χώρου είχε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας υπό τον κ. Τριαντόπουλο».