ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.» ΜΕ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΡΟΠΟΛΟΓΊΑ

Με μία καθεστωτικού τύπου τροπολογία, η κυβέρνηση της Ν.Δ. «πετάει» εκτός τον Δήμο Αθηναίων από την εταιρία «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ» καθώς ο έλεγχός της περνά εξ’ ολοκλήρου στην κυβέρνηση.

Με την τροπολογία η οποία κατατέθηκε χθες Δευτέρα στις 11 το βράδυ, ο Δήμος Αθηναίων και ο νέος δήμαρχος, Χάρης Δούκας αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, πετάγονται έξω από την «Ανάπλαση Αθήνας», αλλάζοντας μάλιστα την επωνυμία της εταιρείας σε «Ανάπλαση ΑΕ», από «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ».

Στην τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνοσμοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, διατηρούνται πλήρως οι σκοποί της εταιρείας μόνο που για να εκδιωχθεί ο Δήμος Αθηναίων, η εταιρεία αναλαμβάνει δράση σε όλη την Επικράτεια της χώρας και το διοικητικό της συμβούλιο γίνεται στενά κυβερνητικό.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της τροπολογίας, το διοικητικό συμβούλιο γίνεται εξαμελές και σε αυτό συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού, Εσωτερικών και Μεταφορών και Υποδομών. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της νέας εταιρείας αναφέρεται ότι θα αναλάβουν πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας επί των θεματικών πεδίων της εταιρείας.

Κόντρα Δούκα – Μπακογιάννη

Αρχικά, ο νέος δήμαρχος της Αθήνας Χάρης Δούκας, έκανε λόγο για «σκανδαλώδη τροπολογία», ζητώντας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να την πάρει πίσω.

«Σημειώνεται ότι στην αρχική μορφή του ο ν. 4539/2018 δεν προέβλεπε ότι πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων. Προστέθηκε με νόμο της ΝΔ (άρθρο 59 ν. 4663/2020). Ο λόγος νομίζω είναι προφανής. Όπως και ο λόγος που καταργείται τώρα που άλλαξε η δημοτική αρχή. Πρόκειται για μια καθεστωτική αντιμετώπιση της πρωτεύουσας της χώρας, που δεν πρέπει να περάσει. Πρόκειται για μια άκρως καθεστωτική αντίληψη, που δεν διστάζει να εκδικηθεί τους πολίτες της Αθήνας γιατί δεν εξέλεξαν τον εκλεκτό της Κυβέρνησης», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ο Κώστας Μπακογιάννης στην ανάρτησή του κάνει λόγο για «άθλια και χυδαία υπονοούμενα», τα οποία αφήνουν κάποιοι και τονίζει πως είναι ευπρόσδεκτος κάθε έλεγχος ενώ τον καλεί να ζητήσει συγγνώμη.

«Επειδή ορισμένοι αφήνουν κάποια άθλια και χυδαία υπονοούμενα. Ο κ. Δούκας, μετά από τόσες ενημερώσεις που του έχουμε κάνει, θα όφειλε πλέον να γνωρίζει πως η Ανάπλαση Α.Ε. δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το έργο της Πανεπιστημίου. Για λόγους αρχής, καλωσορίζω τον όποιο διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. Είναι ευπρόσδεκτος. Όπου θέλει, όπως τον θέλει, όποτε τον θέλει. Σε λίγες μέρες, άλλωστε, ο κ. Δούκας θα παραλάβει έναν δήμο πιο εύρωστο και πιο τακτοποιημένο από ποτέ. Κρίμα, γιατί θα μπορούσαμε να είχαμε διαφωνήσει πολιτισμένα, χωρίς να θίγονται συνειδήσεις και χωρίς να μεσολαβούν φθηνά επικοινωνιακά παιχνίδια. Θα περιμένω μια συγγνώμη κι ας αργήσει», ανέφερε ο τέως δήμαρχος.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, επικεφαλής της δημοτικής κίνησης Ανοιχτή Πόλη, έκανε λόγο για «απαράδεκτη, αντιδημοκρατική, καθεστωτική αντιμετώπιση της νέας κατάστασης που διαμόρφωσε η ετυμηγορία των πολιτών στις 15 Οκτωβρίου 2023 στον Δήμο Αθηναίων».

«Είναι προφανές πως αυτό που επιχειρείται με την απόφαση αυτή είναι να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα Δημοτική Αρχή και παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο προτίθενται να διενεργήσουν στην εταιρεία αυτή και τα πεπραγμένα της. Ο κ. Μπακογιάννης οφείλει να πάρει τώρα θέση και ο κ.Μητσοτάκης οφείλει να αποσύρει τώρα την τροπολογία. Ας το καταλάβουν, ο Δήμος Αθηναίων δεν είναι πια στο κυριακάτικο μενού της οικογένειας», πρόσθεσε.

«Όταν η Οικογένεια χάνει την εξουσία, βρίσκει άλλο δρόμο αυτοπροστασίας: Γίνεται καθεστώς. Ιδίως αν πρόκειται να καλύψει εκλεκτό μέλος της», σχολιάζει ο Στέφανος Κασσελάκης με αφορμή την τροπολογία για την «Ανάπλαση ΑΕ» που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «όσο ο δήμαρχος Αθηναίων ήταν της οικογένειας, κατείχε τη θέση του προέδρου της δημοτικής εταιρείας “Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ”. Τώρα που δεν είναι, ο Κ. Μητσοτάκης τον πετάει έξω με τροπολογία της τελευταίας στιγμής».

«Διαβάστε την ανάρτηση του νέου δημάρχου Χάρη Δούκα και θα καταλάβετε τους λόγους», προσθέτει ο κ. Κασσελάκης συνοδεύοντας την ανάρτησή του με τη σχετική ανακοίνωση του κ. Δούκα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι «η νέα δημοτική αρχή είχε προαναγγείλει ότι θα προχωρούσε σε διαχειριστικό έλεγχο στα πεπραγμένα του κ. Μπακογιάννη για τον Μεγάλο Περίπατο της Πανεπιστημίου και για άλλους “περιπάτους” με οσμή σκανδάλου». Σχολιάζει κατόπιν αυτών πως «όταν η Οικογένεια χάνει την εξουσία, βρίσκει άλλο δρόμο αυτοπροστασίας: Γίνεται καθεστώς. Ιδίως αν πρόκειται να καλύψει εκλεκτό μέλος της».

ΠΑΣΟΚ:

Τροπολογία – προσβολή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ανδρουλάκης κάνοντας λόγο για μια τροπολογία «αποκαλυπτική του πελατειακού κράτους, του κράτους – λάφυρου, ενός κράτους που ο κ. Μητσοτάκης το χειρίζεται δήθεν με αξιοκρατία και διαφάνεια».

«Ενώ έχει ηττηθεί ο κ. Μπακογιάννης και έχει εκλεγεί νέος δήμαρχος της Αθήνας, λίγο πριν ορκιστεί – Χθες το βράδυ- φέρνετε νέα τροπολογία, που δεν επιτρέπει να προΐσταται ο δήμαρχος Αθηναίων στην εν λόγω επιτροπή. Επί της ουσίας παίρνετε από τον δήμο της Αθήνας μια εταιρεία η οποία εκτελεί έργα ύψους  45 εκατομμύρια ευρώ, που αφορούν τον δήμο της Αθήνας», συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε:

«Τι θέλετε να πείτε στον λαό των Αθηνών; Ότι σέβεστε τη λαϊκή ετυμηγορία; Επειδή ο κ. Δούκας δεν έχει “μπάρμπα στην Kορώνη” και “μπάρμπα στο Μαξίμου”, εκδικείστε τον λαό των Αθηνών; Ντροπή σας».

ΚΚΕ: Απαράδεκτη η κυβερνητική τροπολογία

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει την απαράδεκτη κυβερνητική τροπολογία για την “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε”, που πετάει έξω από τη διοίκηση την εκπροσώπηση του Δήμου Αθηναίων, προφανώς λόγω της αλλαγής της δημοτικής αρχής. Αντίστοιχα, το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει τη δημιουργία της συγκεκριμένης “αμαρτωλής” εταιρίας το 2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και την τροποποίηση της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου από την κυβέρνηση ΝΔ το 2020» αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

«Σκοπός ύπαρξης αυτής της εταιρίας ήταν και παραμένει -κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα τα προηγούμενα χρόνια- να αποτελεί ένα εργαλείο για την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων μεγάλων ομίλων του τουρισμού, του εμπορίου, της εστίασης στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές, μέσω αναπλάσεων και μεγάλων έργων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων έργων, είναι ο διαβόητος “Μεγάλος Περίπατος”, ο οποίος πριν υλοποιηθεί από την “Ανάπλαση Α.Ε”, είχε αποφασιστεί από κοινού από την παράταξη της ΝΔ του δημάρχου Μπακογιάννη, μαζί με τις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ» επισημαίνει το ΚΚΕ και καταλήγει στην ανακοίνωσή του:

«Όλες οι κυβερνήσεις ήθελαν και θέλουν ένα εργαλείο που δεν θα λογοδοτεί καν σε αιρετά όργανα και σήμερα αυτό το επιχειρεί ακόμη πιο ωμά και απροκάλυπτα η κυβέρνηση της ΝΔ. ‘Αλλωστε, 5 χρόνια από τη δημιουργία της, ποτέ δεν έχει έρθει στο δημοτικό συμβούλιο Αθήνας κάποιος απολογισμός, ούτε για τα έργα που προωθούνται, ούτε για τα κονδύλια -κοινοτικά ή κρατικά- που διαχειρίζεται, ούτε για τις προσλήψεις προσωπικού που έγιναν. Για αυτό, τεράστιες ευθύνες έχει πρωτίστως η απερχόμενη διοίκηση του δήμου, του δημάρχου της ΝΔ, αλλά και οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στο ΔΣ της “Ανάπλασης Α.Ε”, οι οποίοι δεν έθεσαν κάποιο θέμα διαχείρισης, διευκολύνοντας ουσιαστικά τη διοίκηση Μπακογιάννη να προωθεί τα σχέδια αναπλάσεων και έργων που καμία σχέση δεν είχαν με τα συμφέροντα και τις ανάγκες των κατοίκων της Αθήνας».