ΤΡΙΑΝΤΑ ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΗΚΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΝΑΚΜΠΑ

Δεκάδες δήμοι έλαβαν την απόφαση να υψώσουν την παλαιστινιακή σημαία, σήμερα 15/5/2023, ανήμερα της επετείου της «Νάκμπα» (Καταστροφή) που σηματοδοτεί τον εκτοπισμό και τη δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων το 1948 προκειμένου να ιδρυθεί στα εδάφη τους το κράτος του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρεσβείας του Κράτους της Παλαιστίνης, οι δήμοι που ύψωσαν την παλαιστινιακή σημαία είναι:

Ιλίου, Χαλανδρίου, Καισαριανής, Ζωγράφου, Νέας Σμύρνης, Καλλιθέας, Χαϊδαρίου, Πετρούπολης, Αγκιστρίου, Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας, Νισύρου, Λίμνης Πλαστήρα, Πάτρας, Αγαθονησίου, Σερρών, Διρφύων – Μεσσαπίων, Γαύδου, Μηλοποτάμου, Βόρειας Κέρκυρας, Ικαρίας, Εορδαίας, Ιεράπετρας, Αγίου Βασιλείου, Νικολάου Σκουφά, Ρόδου, Λοκρών, Δυτικής Μάνης, Καραμαριάς, Μήλου και Τυρνάβου.

H σημαία της Παλαιστίνης αναρτήθηκε στο Δημαρχείο της Πάτρας

«Αυτή η ευγενική έκφραση αλληλεγγύης ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο την ιστορική και διαρκή φιλία ανάμεσα στον Ελληνικό και τον Παλαιστινιακό λαό, που βασίζεται στις κοινές αξίες της Δημοκρατίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Δικαιοσύνης, της Ειρήνης και της Υπεράσπισης των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της Νομιμότητας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Αθήνα, Γιούσεφ Ντόρχομ.

Παράλληλα, ο κ. Ντόρχομ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να συμμετάσχει με τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναγνωρίζοντας το κράτος της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, προκειμένου να διασωθεί η λύση των δύο κρατών.

«Η ισραηλινή κατοχή συνεχίζει τη συστηματική πολιτική της καταπίεσης, του απαρτχάιντ και της αποικιοποίησης από το 1948, πραγματοποιώντας επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη: τη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ», αναφέρει ο πρέσβης της Παλαιστίνης.

Καθώς τιμούμε το 76ο έτος από τη Νάκμπα, «την Καταστροφή της 15ης  Μαΐου του 1948»,  το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο. «Θα παραμείνουμε βαθιά ριζωμένοι στη γη των προγόνων μας, στην πατρίδα μας την Παλαιστίνη. Η Παλαιστινιακή ιστορία και ο πολιτισμός δεν μπορούν να διαγραφούν και με τη σταθερή θέληση του λαού μας θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε και να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας: το δικαίωμα της επιστροφής, το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ανεξαρτησία».

Η Παλαιστινιακή σημαία υψώθηκε σήμερα στο Δημαρχείο του Τυρνάβου

«Ο Δήμος Χαλανδρίου τιμά, μαζί με 30 δήμους σε όλη τη χώρα, την επέτειο της “Νάκμπα” και υψώνει τη σημαία της Παλαιστίνης στο δημαρχείο της πόλης, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό που πληρώνει πολύ βαρύ φόρο αίματος από τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση, τις κακουχίες και την πείνα, αφού ακόμα και η ανθρωπιστική βοήθεια καταστρέφεται πριν φτάσει στα γυναικόπαιδα και τους ηλικιωμένους που την έχουν ανάγκη», αναφέρεται σε ανακοίνωση της δημοτικής αρχής.

Όπως τονίζει ο Δήμος Χαλανδρίου, «στέκεται δίπλα στο λαό της Παλαιστίνης, απαιτεί την παύση της Γενοκτονίας και την άμεση επιστροφή της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ελλάδα. Καμία εμπλοκή της χώρας μας στο συντελούμενο έγκλημα. Να αναγνωριστεί το κράτος της Παλαιστίνης, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και την ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής του 2015».

Η ανακοίνωση του δήμου Χαλανδρίου

«Ο Δήμος Χαλανδρίου τιμά και φέτος, όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια, την ημέρα μνήμης της 15ης Μαΐου 1948, την «Νάκμπα», την «Παλαιστινιακή Έξοδο» από τις πατρογονικές εστίες, υψώνοντας την παλαιστινιακή σημαία στο δημαρχείο της πόλης.

Τις ημέρες αυτές, που κλιμακώνεται η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, με χαρακτηριστικά πλέον εθνοκάθαρσης, η συμβολική αυτή κίνηση ύψωσης της παλαιστινιακής σημαίας αποκτά ιδιαίτερη σημασία, ως ένδειξη αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό που μετρά τουλάχιστον 35.000 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 14.000 παιδιά, πάνω από 75.000 τραυματίες και 8.000 αγνοούμενους, ενώ έχουν ισοπεδωθεί δεκάδες νοσοκομεία και σχολεία, από την έναρξη, πριν από επτά μήνες, της άγριας δολοφονικής επίθεσης εναντίον 2.000.000 αμάχων.

Ο Δήμος Χαλανδρίου τιμά, μαζί με 30 δήμους σε όλη τη χώρα, την επέτειο της “Νάκμπα” και υψώνει τη σημαία της Παλαιστίνης στο δημαρχείο της πόλης, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό που πληρώνει πολύ βαρύ φόρο αίματος από τη συνεχιζόμενη στρατιωτική επιχείρηση, τις κακουχίες και την πείνα, αφού ακόμα και η ανθρωπιστική βοήθεια καταστρέφεται πριν φτάσει στα γυναικόπαιδα και τους ηλικιωμένους που την έχουν ανάγκη.

Ο Δήμος Χαλανδρίου στέκεται δίπλα στο λαό της Παλαιστίνης, απαιτεί την παύση της Γενοκτονίας και την άμεση επιστροφή της φρεγάτας «Ύδρα» στην Ελλάδα. Καμία εμπλοκή της χώρας μας στο συντελούμενο έγκλημα. Να αναγνωριστεί το κράτος της Παλαιστίνης, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και την ομόφωνη απόφαση της ελληνικής Βουλής του 2015.

«Την ώρα που το κράτος – τρομοκράτης κλιμακώνει τις δολοφονικές επιθέσεις ενάντια σε αμάχους, η σιωπή είναι συνενοχή. Δεν σιωπούμε. Και αυτό είναι το ελάχιστο που οφείλουμε στους λαούς που δοκιμάζονται από τον πόλεμο, την κατοχή και την προσφυγιά», δήλωσε ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος.

Η «Νάκμπα» σηματοδοτεί τη βίαιη απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τις εστίες τους, τη διετία 1947 -1949, μετά την απόσυρση των Βρετανών από την Παλαιστίνη και τη συνακόλουθη ίδρυση του ισραηλινού κράτους, κατά την οποία, υπολογίζεται ότι, 15.000 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, 950.000 εκπατρίστηκαν βίαια και 481 πόλεις και χωριά της Παλαιστίνης καταστράφηκαν ολοσχερώς και ένας λαός έμεινε χωρίς πατρίδα και ελπίδα επιστροφής στα πάτρια εδάφη».