ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την απορροφητικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς μόνο 140 πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (με έως 250 εργαζόμενους) έχουν στηριχθεί, δηλαδή το 0,02% του συνόλου.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έδωσε ο Κωστής Χατζηδάκης μετά από σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, μόνο 7 (!) πολύ μικρές επιχειρήσεις (με έως 9 εργαζόμενους) έχουν ενισχυθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για το 2,4% όσων έχουν ενισχυθεί.

Επιπλέον, μόνο 140 πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (με έως 250 εργαζόμενους) έχουν στηριχθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και αποτελούν το 0,02% της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, που στη συντριπτική της πλειονότητα παραμένει αποκλεισμένη.

Επίσης, από τα 17,7 δισ. ευρώ έχουν συμβασιοποιηθεί 4,9 δισ. (27%). Το 15,7% αποδόθηκε στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (οι τρεις κατηγορίες αποτελούν το 99,9% της επιχειρηματικότητας), το δε 84% στις μεγάλες (0,01% του συνόλου).

Μάλιστα, κάθε προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την κυβέρνηση με επιχείρημα ότι οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δεν συμμετείχαν, απορρίπτεται, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, οι επιχειρήσεις αυτές κατέθεσαν το 62% των προτάσεων ενίσχυσης (450 από τα 724 επενδυτικά σχέδια), με συνολικό ύψος προϋπολογισμού τα 5,4 δις (47% του συνόλου).

Απένταξη έργων από το Ταμείο

Την ώρα που συμβαίνει όλο αυτό, άκρως σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα και φράγματα στην Κρήτη, τη Λέσβο, την Κορινθία, την Αμβρακία και το Ωραιόκαστρο, ύψους σχεδόν 300.000.000 ευρώ, μένουν εκτός του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας.

Έπειτα από σχετικές αναρτήσεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών στο πρόγραμμα «Διαύγεια», οι απεντάξεις από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας αφορούν:

  • Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας- Αμφιλοχίας και Βάλτου Α’ Φάση Ν. Αιτωλοακαρνανίας.
  • Έργα διευθέτησης ρεμάτων περιοχής Ωραιοκάστρου και κατασκευή απαραίτητων δικτύων ομβρίων.
  • Έργο Αντιπλημμυρικής Προστασίας του Δήμου Λουτρακίου Περαχώρας Αγ. Θεοδώρων (Β’ Φάση).
  • Κατασκευή συμπληρωματικών έργων ταμιευτήρα Μπραμιανού, αντιπλημμυρικών έργων Γρα Λυγιάς και φράγματος Μύρτου Π.Ε. Λασιθίου Κρήτης.
  • Κατασκευή φράγματος Τσικνιά Ν. Λέσβου, εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού και δικτύων.

Αντ’ αυτού, δεσμεύτηκαν από το Ταμείο 200.000.000 ευρώ, για να αγοράσει εταιρεία Τουρκικών συμφερόντων της χώρας μας, ηλεκτρικά οχήματα από την Γερμανία και την Κίνα!, χωρίς δηλαδή να έρθει ούτε ένα ευρώ στην τοπική οικονομία.