ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ

Την αύξηση των μισθών των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση και η οποία θα ψηφιστεί την Τετάρτη, στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, επανακαθορίζονται από 1.1.2024 οι μηνιαίες αποδοχές υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών που δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα, με διάταξη τροπολογίας που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι αμοιβές των υπουργών που έχουν τη βουλευτική ιδιότητα, συνεχίζουν και καθορίζονται κατ΄αναλογία των βουλευτικών αποζημιώσεων.

Η διάταξη ορίζει ότι:

1. Οι μικτές μηνιαίες αποδοχές υπουργών και αναπληρωτών υπουργών που δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα καθορίζονται σε ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%) των μικτών μηνιαίων αποδοχών και επιδομάτων του προέδρου του Αρείου Πάγου, όπως αυτές ορίζονται με τον εκάστοτε μισθολογικό νόμο για τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών.

2. Οι μικτές μηνιαίες αποδοχές υφυπουργών που δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα καθορίζονται σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) των μικτών μηνιαίων αποδοχών και επιδομάτων του προέδρου του Αρείου Πάγου, όπως αυτές ορίζονται με τον εκάστοτε μισθολογικό νόμο για τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται απαραίτητη προκειμένου οι αποδοχές των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών που δεν φέρουν βουλευτική ιδιότητα να βρίσκεται σε αναλογία με τις από 1ης Ιανουραίου του 2024 αυξημένες αποδοχές των ανώτατων στελεχών της δημόσιας διοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες μέρες, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει την αύξηση των μισθών των διοικητών των νοσοκομείων και των Υγειονομικών Περιφερειών, οι οποίες φτάνουν ακόμα και το 74%.

Γνωστή η πρακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη να “φτιάχνει” μόνο τα “δικά της παιδιά”, ενώ απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι όλοι αυτοί που διατυμπανίζουν την εναντίωσή τους στον κρατισμό και αποθεώνουν την ελεύθερη αγορά και τον ιδιωτικό τομέρα, «σιτίζονται» από το κράτος.