ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΑ F-16 ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Στην πρόσφατη συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σχετικά με τα μαχητικά F-16 που ζητά από τις ΗΠΑ η Τουρκία και το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής του από τη Βουδαπέστη, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι, κατά την τηλεφωνική συνομιλία τους, ο Τζο Μπάιντεν του ζήτησε να ψηφιστεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση η προσχώρηση της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία και οι ΗΠΑ θα περάσουν την απόφαση για την πώληση των F-16 στην Τουρκία «με τον ίδιο τρόπο».

«Ας αφήσουμε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και τον υπουργό Εξωτερικών μας, Χακάν Φιντάν, να διεξάγουν ταυτόχρονα αυτή τη διαδικασία. Αν διεξάγουμε αυτή τη διαδικασία ταυτόχρονα, θα έχουμε και εμείς την ευκαιρία να το περάσουμε από το Κοινοβούλιο πολύ πιο εύκολα» απάντησε, κατά δήλωσή του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ένα νέο στοιχείο. Όπως είπε, «ένα άλλο ζήτημα που περιπλέκει την κοινοβουλευτική διαδικασία είναι η αρνητική στάση του Καναδά και ορισμένων συμμάχων στις αμυντικές προμήθειες… Όλα αυτά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους».

«Πιστεύω ότι οι θετικές εξελίξεις που αναμένουμε τόσο στο θέμα των F-16 από τις ΗΠΑ, όσο και στην τήρηση των υποσχέσεων του Καναδά θα ενισχύσουν τη θετική άποψη του Κοινοβουλίου μας για το θέμα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι υποσχέσεις που μας έδωσε η Σουηδία στο Βίλνιους. Αναμένουμε ότι αυτές θα τηρηθούν και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις» κατέληξε ο Τούρκος πρόεδρος.