Πλήθος κόσμου με πανό συμπαράστασης έξω από τα δικαστήρια | STONISI.GR

ΑΘΩΟΙ ΟΙ 16 ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΒΟΗΘΟΥΣΑΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Αθώους έκρινε σήμερα για το αδίκημα της κατασκοπίας το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου που συνεδρίασε στη Μυτιλήνη, τους 16 εθελοντές μέλη της ΜΚΟ ERCI που έδρασαν στις ακτές της Λέσβου την περίοδο της κορύφωσης της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης.

Στο σύνολο τους οι παραπάνω κατηγορήθηκαν το 2018 για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κατασκοπεία και διακίνηση μεταναστών από την Τουρκία στην Ελληνική Επικράτεια. Στην πορεία το κατηγορητήριο άλλαξε με την κατηγορία της κατασκοπίας σε βαθμό πλημμελήματος να εκδικάζεται σήμερα και να αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος.

Το δικαστήριο έκρινε ότι κατά την ακροαματική διαδικασία δεν παρουσιάστηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν την κατηγορία της κατασκοπείας. Ανάλογη με την απόφαση των δικαστών ήταν και η πρότασης της Εισαγγελικής αρχής.

«Είμαστε αθώοι και μαζί με μας, αθώοι είναι και οι χιλιάδες εθελοντές που πέρασαν από τα νησιά σώζοντας ανθρώπινες ζωές» δήλωσε μετά την έκδοση της απόφασης ο αθωωθείς Νάσος Καρακίτσος πρώην επιχειρησιακός διευθυντής της ERCI ο οποίος προφυλακίστηκε επί 3,5 σχεδόν μήνες και αφέθηκε ελεύθερος καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση.