ΠΩΣ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ PAL ΣΤΗ ΚΗΦΙΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΑΝΤΙΚΟΛΛΗΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ “TEFLON” ΓΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΣΚΕΥΗ

Η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (12/6) σε εργοστάσιο κατασκευής μαγειρικών σκευών της εταιρείας «Παλαμήδης Ανοξείδωτα Προϊόντα PAL A.Ε.» στην Κάτω Κηφισιά επί της οδού Αιγιδών και ο τοξικός καπνός από αυτή που απλώθηκε στη περιοχή, απείλησε μεγάλο τμήμα της βόρειας Αττικής καθώς ήταν πολύ επικίνδυνος.

Από το πρώτο σήμα του 112 οι κάτοικοι της περιοχής καλούνταν να μείνουν στα σπίτια τους με κλειστά παράθυρα: «Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Μάλιστα εκδόθηκε και μήνυμα που καθόριζε την πορεία του τοξικού καπνού από το Forecast Weather Greece που και αυτό προειδοποιεί να κλείσουν πόρτες και παράθυρα όσοι βρίσκονται στη ζώνη που επηρεάζεται εξαιτίας των ανέμων.

Αν και από την πρώτη ματιά είναι εύκολο κανείς να αντιληφθεί ότι φωτιά σε εργοστάσιο σημαίνει και τοξικά αέρια, για το συγκεκριμένο υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας και ονομάζεται Teflon και αυτός είναι ο λόγος που το 112 έστειλε σήμα επικινδυνότητας στους κατοίκους των γύρω περιοχών.

Το Teflon, που ανακαλύφθηκε το 1938 και ανήκει ως εμπορική ονομασία στην πολυεθνική εταιρεία χημικών DuPont, είναι γνωστό στο ευρύ κοινό για τα αντικολλητικά τηγάνια αλλά έχει εκατοντάδες εφαρμογές στη βιομηχανία και την καθημερινή ζωή. Ηταν η χημική ένωση «θαύμα» που εξελίχθηκε με καιρό, αλλά η παραγωγή του στοίχισε τη ζωή εργατών της εταιρείας και κατοίκων της πόλης Πάρκερσμπεργκ της Δυτικής Βιρτζίνια των ΗΠΑ όπου η εταιρεία είχε εργοστάσιο.

Μετά από μια τεράστια επιδημιολογική έρευνα που απέδειξε ότι χιλιάδες κάτοικοι είχαν προσβληθεί από σοβαρές αρρώστιες -με πιο σοβαρή τον καρκίνο- εξαιτίας της παραγωγής του εργοστασίου ξεκίνησε μια δικαστικά μάχη που κράτησε σχεδόν 20 χρόνια. Στην αποκορύφωση η DuPont είχε να αντιμετωπίσει 3.500 διαφορετικές μηνύσεις.

Μετά τις τρεις πρώτες καταδίκες της, που της κόστισαν 19,7 εκατομμύρια δολάρια, το 2017 η DuPont συμβιβάστηκε πληρώνοντας περισσότερα από 300 εκατ. στους κατοίκους του Πάρκεσμπεργκ. Τα προαναφερθέντα, είχαν απασχολήσει τον αμερικανικό Τύπο επί μακρόν και έγιναν ταινία στο Χόλιγουντ, το Dark Waters (2019).

Αυτά αφορούσαν την παλιότερη παραγωγή του Teflon. Στη νεότερη, η DuPont διαβεβαιώνει ότι έχει αφαιρέσει όλα τα καρκινογόνα στοιχεία.

Το Teflon θεωρείται ασφαλές έως τους 400 βαθμούς Κελσίου και μια φωτιά σε εργοστάσιο είναι πολύ πιθανόν να τους ξεπεράσει.

Η φωτιά στο εργοστάσιο στην Κηφισιά ίσως να ήταν πολύ πιο επικίνδυνη από όσο φαινόταν, για τον λόγο ότι η εταιρία κατασκεύαζε προϊόντα που είχαν Teflon .

.

«Αυτό που προτείνω σε όλους είναι να κρατήσουμε κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες και σήμερα και όχι γιατί υπάρχει καύση, αλλά επειδή σε ένα τέτοιο συμβάν υπάρχει επιμόλυνση από τα σωματίδια της καύσης», επεσήμανε στην ΕΡΤ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης για τα τοξικά αέρια που εκλύθηκαν από τη φωτιά στο εργοστάσιο PAL με ανοξείδωτα προϊόντα στην Κάτω Κηφισιά.

«Όλες οι ουσίες αυτές σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν καρκινογόνες ιδιότητες και θα έχουν μια επιβάρυνση. Θα πρέπει να φορέσουμε μάσκα και θα έλεγα ό,τι θα πρέπει να σταματήσουμε την εισροή του εξωτερικού αέρα στους εσωτερικούς χώρους», συμπλήρωσε καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ.

«Σημαντικό είναι ο Δήμος Κηφισιάς, πέρα από την αστική προστασία, να παρέμβει με την έννοια του καθαρισμού από τη σκόνη, από τα σωματίδια με την πλύση των δρόμων απο τις υδροφόρες του Δήμου, έτσι ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα επαναφόρτισης των σωματιδίων καθώς η μέρα θα κινείται και θα υπάρχει μεγαλύτερη κυκλοφορία οχημάτων. Είναι προφανές, ότι τα παιδιά να μην παίξουν σήμερα στην περιοχή και αν βγουν εξώ να μην βάλουν το χέρι στο στόμα», πρόσθεσε.