ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΥΔΡΑ: ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΜΕ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΟΙ 13 ΣΥΛΛΗΘΦΕΝΤΕΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΜΗΓΟΥ

Αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες,  είναι οι 13 συλληφθέντες για τη φωτιά στο πευκοδάσος της Ύδρας το βράδυ της Παρασκευής. Η φωτιά έκαψε 300 στρέμματα του μοναδικού δάσους του νησιού.

Και οι 13 είναι μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού «Περσεφόνη», που έπλεε στον όρμο κοντά στο πευκόδασος καθώς οι Αρχές θεωρούν ότι η φωτιά προήλθε από βεγγαλικά τα οποία εκτοξεύθηκαν από το πλοίο.

Οι 13 οδηγήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στον εισαγγελέα Πειραιά, και σε βάρος τους ασκήθηκε δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα. Αναμένεται να απολογηθούν την Τετάρτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία κατάσχεσης της θαλαμηγού την οποία είχαν ναυλώσει 17 άτομα με καταγωγή από το Καζακστάν.

«Η κυρία εισαγγελέας ζήτησε να κατασχεθεί το εν λόγω σκάφος και να προσαχθούν οι συγκεκριμένοι επιβαίνοντες, πλήρωμα και μένει να φανεί από τις καταθέσεις τι έκαναν και τι δεν έκαναν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στο περιστατικό.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση οικολογικής καταστροφής από φωτιά, χωρίς θάνατο προβλέπεται ποινή κάθειρξης που μπορεί να φτάσει τα 20 χρόνια και πρόστιμο έως 200.000 ευρώ, καθώς πλέον θεωρείται κακούργημα, έπειτα από τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Οι συλληφθέντες αρνούνται ότι έριξαν βεγγαλικά, από τα οποία φέρεται να προκλήθηκε η φωτιά στο νησί το βράδυ της Παρασκευής 21/6.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του in, υπάρχει διχογνωμία μεταξύ λιμενικού και πυροσβεστικής για την αιτία της φωτιάς. Το λιμενικό υποστηρίζει ότι δεν έχουν εντοπιστεί ευρήματα μέσα στη θαλαμηγό και δεν μπορούν να κατοχυρώσουν από καταθέσεις ότι μέσα από το σκάφος ξεκίνησαν τα βεγγαλικά που προκάλεσαν την πυρκαγιά.

Η κατηγορία για τους 13 συλληφθέντες βασίζεται στη μαρτυρία ενός καπετάνιου που βρισκόταν με το σκάφος του σε έναν γειτονικό όρμο, άκουσε κρότο και λάμψη ωστόσο δεν είδε τα βεγγαλικά.

Τα 13 άτομα συνελήφθησαν το Σάββατο 22/6 από αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, του Πυροσβεστικού Σώματος, που ανέλαβε την έρευνα για την υπόθεση.

Η Πυροσβεστική κατάφερε να περιορίσει τη φωτιά παρά το γεγονός ότι είχε ξεσπάσει σε ένα δύσβατο σημείο, όπου δεν υπήρχε εύκολα πρόσβαση.