ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ 16 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΤΟ ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Ενοπλοι άνοιξαν πυρ χθες Κυριακή 23/6 σε μια συναγωγή, δύο ορθόδοξες εκκλησίες και ένα φυλάκιο της αστυνομίας σε δύο πόλεις του Νταγκεστάν, σκοτώνοντας έναν 66χρονο ιερέα και τουλάχιστον 15 αστυνομικούς, όπως ανακοίνωσε ο Σεργκέι Μέλικοφ, ηγέτης της συγκεκριμένης ρωσικής δημοκρατίας στον Βόρειο Καύκασο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Νταγκεστάν, εξαιτίας των επιθέσεων έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 13 άτομα, στην επίθεση στη συναγωγή που έγινε στην πόλη Ντέρμπεντ, όπου υπάρχει από αιώνες εβραϊκή κοινότητα, ενώ η επίθεση στη χριστιανική εκκλησία και στο αστυνομικό τμήμα έγινε στην πρωτεύουσα Μαχατσκάλα. 

«Είναι μια τραγική ημέρα για το Νταγκεστάν και ολόκληρη τη χώρα», είπε ο Σεργκέι Μέλικοφ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που κοινοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Telegram. Οι συντονισμένες επιθέσεις ενόπλων στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, τη Μαχατσκαλά, και στην πόλη Ντερμπέντ (νοτιότερα), σημειώθηκαν τρεις μήνες μετά το μακελειό με τους 145 νεκρούς σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, για το οποίο την ευθύνη ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.  Πρέπει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας FSB συνέλαβε τέσσερα άτομα στο Νταγκεστάν, ύποπτα για συμμετοχή στην επίθεση στην αίθουσα εκδηλώσεων στη Μόσχα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τις επιθέσεις στο Νταγκεστάν.

«Κατανοούμε ποιος βρίσκεται πίσω από την οργάνωση των τρομοκρατικών επιθέσεων και ποιος ήταν ο στόχος τους», σημείωσε ο Μέλικοφ, χωρίς όμως να διευκρινίσει περαιτέρω. Δημοσιεύματα ρωσικών μέσων ενημέρωσης μεταδίδουν πληροφορίες από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, σύμφωνα με τις οποίες μεταξύ των δραστών ήταν δύο από τους γιους του Μαγκομέντ Ομάροφ, επικεφαλής της περιφέρειας Σεργκοκαλίνσκι. Ο 63χρονος Ομάροφ συνελήφθη και θεωρείται ύποπτος για την οργάνωση της τρομοκρατικής επίθεσης. Έξι εκ των δραστών της επίθεσης σκοτώθηκαν, σύμφωνα με τον Σεργκέι Μέλικοφ, ο οποίος κήρυξε τριήμερο πένθος στη Δημοκρατία του Νταγκεστάν. 

Το Νταγκεστάν, μουσουλμανική χώρα που ανήκει στη ρωσική ομοσπονδία έχει ζήσει και στο παρελθόν επεισόδια βίας, ωστόσο όχι στον ίδιο βαθμό με την Τσετσενία. Η επίθεση αυτή, με τόσο συντονισμένο τρόπο είναι κάτι πρωτόγνωρο.