ΥΔΡΑ: ΟΙ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΟΛΙΓΑΡΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ

Την ώρα που τα 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού ετοιμάζονται για τις απολογίες τους μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε και κατέστρεφε μέρος του πευκοδάσους της Ύδρας έρχονται στο φως νέα στοιχεία για τους επιβάτες του πλοίου.

Ενώ παραμένει ανοιχτό το ερώτημα γιατί οι επιβάτες αφέθηκαν ελεύθεροι και αναχώρησαν για την πατρίδα τους, τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονταν ισχυροί ολιγάρχες από το Καζακστάν, που ανήκουν στο περιβάλλον του πρώην προέδρου της χώρας Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.

Η «Καθημερινή» επικαλείται δηλώσεις αρμόδιων αξιωματούχων που είδαν τη λίστα επιβατών και κάνουν λόγο για επιχειρηματίες που είχαν διατελέσει επικεφαλής πετρελαϊκών εταιρειών του Καζακστάν, αλλά είχαν εμπλακεί και σε σκιώδεις συναλλαγές.

Για τον έναν από τους επιβαίνοντας τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι κατάφερε να δημιουργήσει περιουσία που ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια δολάρια

Το Mega σε χθεσινοβραδινό ρεπορτάζ ανέφερε ότι ανάμεσα στους επιβαίνοντας ήταν ο Ντανιέλ Αμπουλγκαζίν, πρώην φοιτητής ανώτατης σχολής της KGB επί Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος στη συνέχεια, εξαιτίας οικογενειακών και επιχειρηματικών δεσμών μπόρεσε να ανελιχθεί και να αναλάβει θέσεις σε ημικρατικές επιχειρήσεις της χώρας.  Η προσωπική του περιουσία εκτιμάται στα 400 εκατ. δολάρια, ενώ είναι γνωστός για τις σχέσεις του με τον Τιμούρ Κουλιμπάγιεφ, συγγενή του πρώην προέδρου και πάλαι ποτέ μεγαλοστελέχους της Gazprom.

Σημειώνεται ότι από τους επιβάτες κανένας δεν συνελήφθη ούτε εξετάστηκε ως μάρτυρας, ενώ, μετά τη σύλληψη των μελών του πληρώματος, επετράπη στους επιβάτες να αποχωρήσουν για τις χώρες καταγωγής τους. 

Οι αυτοπτες μαρτυρες

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και δύο καταθέσεις που αποκαλύπτει η «Καθημερινή» από αυτόπτες μάρτυρες.

Πρόκειται για μέλη πληρώματος άλλης θαλαμηγού που βρισκόταν σε παρακείμενο όρμο του νησιού. Τα άτομα αυτά κατέθεσαν ότι άκουσαν 15 – 20 κρότους από τις εκρήξεις των βεγγαλικών και λίγα λεπτά αργότερα διέκριναν στον λόφο καπνό από τη φωτιά που μόλις είχε ξεσπάσει.

Έσπευσαν με ένα μικρό ταχύπλοο στο σημείο όπου διαπίστωσαν ότι η θαλαμηγός ήταν αγκυροβολημένη περίπου 350 μέτρα από την ακτή, με το μικρό βοηθητικό σκάφος να πηγαινοέρχεται στην ακτή μεταφέροντας άτομα μαζί με τσάντες παραλίες.

Οι μαρτυρίες αυτές δίνουν μια διαφορετική τροπή, καθώς εξετάζεται εάν οι εκμισθωτές του σκάφους ήταν εκείνοι που πυροδότησαν τα βεγγαλικά από την ακτή και όχι από τη θαλαμηγό. 

Τέλος, οι δύο μάρτυρες κατέθεσαν πως είδαν πυροσβεστήρα στην πρύμνη του σκάφους και κηλίδα λευκού χρώματος στην επιφάνεια της θάλασσας, δηλαδή οι εμπλεκόμενοι είχαν επιχειρήσει να σβήσουν την πυρκαγιά ή να περιορίσουν την εξάπλωσή της.