Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΕΙ ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ!

Την ώρα που η χώρα σέρνεται σε δίκες για τις παράνομες επαναπροωθήσεις, ενώ και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης στρέφουν ξανά το ενδιαφέρον τους στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο, το Λιμενικό Σώμα συνεχίζει απτόητο τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Τουρκία.

Ηχητικά ντοκουμέντα και φωτογραφίες που δημοσίευσε η διωκόμενη στην Ελλάδα νορβηγική ΜΚΟ Aegean Boat Report αποδεικνύουν ακόμα μία παράνομη επιχείρηση, με θύματα αυτή τη φορά 14 ανήλικα παιδιά. «Τα ξημερώματα της Τετάρτης 19 Ιουνίου, ένα σκάφος που μετέφερε 33 άτομα, εκ των οποίων τα 14 μικρά παιδιά, πλησίαζε στις βορειοανατολικές ακτές της Λέρου. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν ταξιδέψει περισσότερα από 20 μίλια από τις τουρκικές ακτές, υπό την κάλυψη του σκότους, με μια υπερφορτωμένη σαθρή βάρκα από καουτσούκ, και έπρεπε να διασχίσουν λίγα ακόμη μίλια για να πατήσουν στο έδαφος της Ελλάδας», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η ABR. Εντοπίστηκαν όμως από σκάφος του Λιμενικού Σώματος και η συνέχεια, όπως αποδείχτηκε, ήταν προδιαγεγραμμένη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι 33 οδηγήθηκαν στο σκάφος του Λιμενικού όπου μασκοφόροι άνδρες προχώρησαν στην αφαίρεση των τηλεφωνικών συσκευών που βρήκαν καθώς και σε άλλα προσωπικά τους αντικείμενα. Στη συνέχεια, με τη βία τούς επιβίβασαν στις γνωστές πορτοκαλί διασωστικές σχεδίες και τους άφησαν χωρίς κανέναν ενδοιασμό στην τύχη τους να παρασύρονται από τα κύματα στη μεθόριο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λίγα μίλια έξω από την Αλικαρνασσό. Οι ίδιοι τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας επικοινώνησαν με την ABR και περιέγραψαν την περιπέτειά τους, ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια αφού πλέον κινδύνευσαν να πνιγούν.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της ΜΚΟ, Τόμι Ολσεν, ο ίδιος επικοινώνησε με τις λιμενικές αρχές της Τουρκίας, δίνοντας το στίγμα της ομάδας. Οι Τούρκοι όμως αρνήθηκαν να παρέμβουν υποστηρίζοντας ότι οι πρόσφυγες ήταν ακόμη εντός των ελληνικών εθνικών υδάτων. Τελικά γύρω στις επτά το πρωί οι πρόσφυγες εντοπίστηκαν από την ακτοφυλακή της γειτονικής χώρας και οδηγήθηκαν πίσω στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την ABR, η Τουρκία το τελευταίο διάστημα εγκαθιστά στρατόπεδα προσφύγων στα σύνορά της με το Ιράν αλλά και με τη Συρία, οδηγώντας εκεί χιλιάδες διωκόμενους πρόσφυγες, Αφγανούς και Σύρους, ώστε να απελαθούν πίσω στις πατρίδες τους.

Πηγή: efsyn.gr