ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ: ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ 

Με ένα κείμενο που εξαντλείται σε γενικότητες για το νόημα του Πολυτεχνείου και χωρίς την παραμικρή αναφορά στον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών, ακόμα και χωρίς να τολμά να μιλήσει για την πορεία που γίνεται στην Αμερικανική Πρεσβεία, παρουσιάζεται η Πρωτοβουλία που συστάθηκε ειδικά για τον φετινό εορτασμό από ανθρώπους που συμμετείχαν στην εξέγερση του 1973.

Το κείμενο συνυπογράφουν 817 προσωπικότητες, μεταξύ αυτών οι πρώην υπουργοί Κώστας Λαλιώτης, Νίκος Χριστοδουλάκης, Χρήστος Παπουτσής, Πέτρος Ευθυμίου, οι βουλευτές και πρώην βουλευτές Νίκος Βούτσης, Μάκης Μπαλαούρας, Δημήτρης Παπαδημούλης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, οι δημοσιογράφοι Όλγα Τρέμη, Στέλιος Κούλογλου, Νίκος Μεγγρέλης και άλλοι. 

Όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία:

«Η Πρωτοβουλία για τα 50 χρόνια Πολυτεχνείο διαμορφώθηκε λίγο καιρό πριν από την συμπλήρωση 50 χρόνων από την εξέγερση τον Νοέμβρη του 1973. Δεν είμαστε ούτε οι πρωταγωνιστές, ούτε οι εκφραστές της εξέγερσης, ούτε της “γενιάς” του Πολυτεχνείου. Είμαστε μόνο ένα μέρος από εκείνους και εκείνες που συμμετείχαν στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και στο Πολυτεχνείο.

Στόχος μας να συμβάλουμε και να συνεισφέρουμε στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και των διαχρονικών αξιών του Πολυτεχνείου και του αγώνα για δημοκρατία, ελευθερία, λαϊκή κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία.

Καταθέτουμε λίγες μέρες πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου και την συμπλήρωση των 50 χρόνων ένα συμβολικό κείμενο που μέχρι τώρα έχει συγκεντρώσει 817 υπογραφές και συνεχίζουμε.

Απευθυνόμαστε σε όλους και όλες από τις σχολές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και των Ιωαννίνων καθώς και σε μαθητές και εργαζόμενους που συμμετείχαν τότε να το συνυπογράψουν.

Παράλληλα καλούμε όλους και όλες που συμμετείχαν στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και στο Πολυτεχνείο να καταθέσουν μαρτυρίες, στοιχεία, ντοκουμέντα, αλλά και να συμμετέχουν με κείμενά τους στην ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί από την Πρωτοβουλία.

Η ιστοσελίδα που θα περιέχει χρονολόγιο και ενημερωτικούς καταλόγους βιβλίων, αφιερωμάτων και ταινιών κ.ά. είναι ανοικτή και θα λειτουργεί από το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 στην ηλεκτρονική διεύθυνση 50xroniapolytexneio.gr και το e-mail της είναι: [email protected]

Επίσης έχουμε προτείνει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο την δημιουργία ενός μόνιμου εκθεσιακού χώρου μέσα στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου στο κτήριο της παλιάς Πρυτανείας προς την οδό Στουρνάρη με ιστορικά ντοκουμέντα για το αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και την εξέγερση του Νοέμβρη. Προτείναμε ακόμη την προκήρυξη αρχιτεκτονικού-καλλιτεχνικού φοιτητικού διαγωνισμού για την διαμόρφωση του χώρου στην είσοδο του Πολυτεχνείου, την διαφύλαξη της ιστορικής πόρτας και την δημιουργία μνημείου των νεκρών του Πολυτεχνείου στον χώρο.

Η στήριξή μας σε αυτή την προσπάθεια γίνεται με όλες τις δυνάμεις μας και είναι εθελοντική. Κάνουμε και σήμερα δημόσια έκκληση στους φορείς του Πολυτεχνείου, καθηγητές, φοιτητές και εργαζόμενους να αντιμετωπίσουν θετικά την πρόταση και σε συνεργασία με φορείς (ΕΡΤ, Βουλή, ΑΣΚΙ κ.λπ.) που έχουν ντοκουμέντα να υλοποιηθεί σύντομα.

Σας ενημερώνουμε ακόμη ότι υποστηρίζουμε και συμμετέχουμε στα μουσικά δρώμενα που οργανώνονται από τον ΣΦΕΑ στην πορεία του Πολυτεχνείου για τα 50 χρόνια. Συγκεκριμένα στις 17 Νοέμβρη πριν την έναρξη της πορείας και με το τέλος των ομιλιών θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Πολυτεχνείου μουσική εκδήλωση, ενώ στις 4μμ στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη θα πραγματοποιηθεί και μια “συναυλία εν κινήσει” με τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα, που θα τα ερμηνεύσουν γνωστοί τραγουδιστές».

Αναλυτικά το κείμενο της Πρωτοβουλίας

«50 XΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ

Ο Νοέμβρης του 73 δεν ξεχνιέται

Είναι ο Νοέμβρης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας,
ο Νοέμβρης της τιμής για την αντιφασιστική νεολαία,
ο Νοέμβρης της ντροπής για τη χούντα.

Όσοι/ες το τριήμερο της κατάληψης ήμασταν στο Πολυτεχνείο όλες τις κρίσιμες ημέρες πριν και μετά, αλλά και οι πολίτες που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις και συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις όπου έγιναν καταλήψεις Σχολών, μοιραζόμαστε μνήμες, συναισθήματα και σκέψεις για το τότε, το τώρα και το μετά.

Mισό αιώνα από τη νύχτα, που έγραψε μέσα μας ιστορία υπέρβασης και περηφάνιας.

Σήμερα, ο καθένας και η καθεμιά έχει πάρει το δρόμο του. Ωστόσο κάθε Νοέμβρη συναντιόμαστε νοερά, έστω για λίγο στο ίδιο σταυροδρόμι, εκεί που χτίστηκε η απαράμιλλη δύναμη της ενότητας, της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, της αξιοπρέπειας και της ανιδιοτέλειας στην προσφορά. Εκεί που νους και καρδιά έγιναν ένα. Εκεί που, όπως αποτυπώθηκε στη Διακήρυξη της Συντονιστικής Επιτροπής και στα μηνύματα του ραδιοσταθμού, υψώθηκε το παντοτινό ΟΧΙ της γενιάς μας στο φασισμό, το παντοτινό ΝΑΙ της γενιάς μας στην Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την λαϊκή κυριαρχία και εθνική ανεξαρτησία, την αγάπη για την πατρίδα μας.

Η δικτατορία του 1967 τσάκισε τις ελευθερίες του ελληνικού λαού. Σκοτάδι με φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια, όπλα και τανκς. Ο αγώνας των αντιστασιακών οργανώσεων ήταν ηρωικός. Από τα τέλη του 1971, αρχές του 1972, αναπτύσσεται το μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα. Δίνει τη μάχη για τη δημοκρατία και την ελευθερία, αρχικά μέσα στα Πανεπιστήμια και μετά στο δρόμο. Οι αγώνες αυτοί οδήγησαν στην κατάληψη της Νομικής και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Είχαμε νεκρούς και τραυματίες από τα όπλα της χούντας.

Τη νύχτα του Πολυτεχνείου, αλλά και σε όλη τη διάρκεια της δικτατορίας, ήταν πολλοί/ές, που μας έδωσαν καταφύγια.

Δεν λησμονούμε και τους τιμάμε.

Τιμάμε όλους/ες τους αγωνιστές και αγωνίστριες του αντιδικτατορικού αγώνα.
Τιμάμε τους νεκρούς και τους τραυματισθέντες του Πολυτεχνείου και όλους τους νεκρούς της δικτατορίας.
Τιμάμε τους γιατρούς που μας περιέθαλψαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Τους δικηγόρους που στήριξαν τον αγώνα μας.
Τους καθηγητές/τριες της μέσης εκπαίδευσης και των ΑΕΙ, που στάθηκαν στο πλευρό των μαθητών/τριών και των φοιτητών/τριών τους.
Τους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους των γραμμάτων που βρέθηκαν κοντά μας.
Τους ραδιοερασιτέχνες, τους δημοσιογράφους, Έλληνες και ξένους, που μετέδωσαν τα γεγονότα της εξέγερσης σε όλο τον κόσμο.
Τις επιτροπές συμπαράστασης σε άλλες χώρες.

Δεν ξεχνάμε τους νεκρούς και τους αγνοούμενους/ες της κυπριακής τραγωδίας, που προκλήθηκαν από την ολοκλήρωση του καταστροφικού έργου της χούντας με το πραξικόπημα, τη συνενοχή της στην προδοσία, εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.

Μετά την πτώση της χούντας μεγάλο πλήθος λαού συμμετείχε και συμμετέχει στις πορείες και στις εκδηλώσεις μνήμης, που οργανώνονται κάθε χρόνο στις επετείους της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η ελληνική δικαιοσύνη καταδίκασε με ισόβια και άλλες βαριές ποινές τους υπεύθυνους για την καταστολή της εξέγερσης.

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ!

50 χρόνια μετά οι αξίες, οι ιδέες, τα οράματα και τα ιδανικά του συνεγείρουν την ψυχή των απλών ανθρώπων και των νέων. Το «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» επανανοηματοδοτείται σε αντιστοιχία με τις αγωνίες και τις ανάγκες του σήμερα σε κρίσιμα πολιτικά ζητήματα που αφορούν τη δημοκρατία, την ελευθερία και την ανθρώπινη υπόσταση. Αναβιώνουν διάφορα μορφώματα της ακροδεξιάς με φασιστική ιδεολογία και εγκληματική δράση. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε απέναντι, όπως εκείνο το Νοέμβρη.

Δεν στοιχιζόμαστε σε μια πολιτική παρέμβαση. Υπογράφουμε αυτό το κείμενο για να πούμε ότι υπάρχουν αυτά που δεν πρέπει ποτέ να λησμονηθούν».

Οι υπογράφοντες