ΧΩΡΙΣ ΑΙΜΟΚΑΘΑΡΣΗ 42 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ – ΚΛΕΙΝΕΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΩ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

Σε αναστάτωση βρίσκονται οι νεφροπαθείς της Ιεράπετρας, και όχι μόνο, καθώς το Ιδιωτικό Νεφρολογικό Κέντρο Ιεράπετρας που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, ειδοποίησε τους αιμοκαθαιρόμενους ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα σταματήσει τη λειτουργία του.

Στη Μονάδα εξυπηρετούνται 42 νεφροπαθείς από την Ιεράπετρα και από άλλες περιοχές του νομού ενώ η εταιρία φαίνεται να επικαλείται οικονομικούς λόγους για την απόφασή της αυτή και έχουν να κάνουν αφενός με τα χρήματα που χρωστά ο ΕΟΠΥΥ στην κλινική και αφετέρου με το γεγονός ότι οι 42 αιμοκαθαιρόμενοι που εξυπηρετούσε η κλινική δεν ήταν αρκετοί ώστε να υπάρχει κερδοφορία.

Σύμφωνα με την πλευρά της σημερινής διοίκησης, θα χρειαστεί ένα διάστημα περίπου δύο μηνών κατά το οποίο η κλινική θα είναι κλειστή μέχρι να αναλάβει η νέα εταιρεία, χωρίς πάντως να είναι γνωστό αν υπάρχει κάποια οριστική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Άμεση πολιτική παρέμβαση ζητά ο Σύλλογος Νεφροπαθών Λασιθίου

Το θέμα που έχει προκύψει απαιτεί άμεση πολιτική παρέμβαση αναφέρει στο «Ράδιο Λασίθι» ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Λασιθίου, Σταύρος Σταυρακάκης, με σκοπό να μην διακοπεί η λειτουργία της μονάδας ούτε για μια μέρα.

Ο ίδιος τόνισε πως η κακή οικονομική κατάσταση της επιχείρησης δεν δικαιολογεί το γεγονός ότι το κλείσιμό της έγινε γνωστό δύο μέρες πριν κλείσει στους 42 ασθενείς και 25 εργαζομένους.

Πλέον τα περιθώρια για τους ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται αιμοκάθαρση 3 φορές την εβδομάδα είναι πάρα πολύ στενά αφού η μονάδα του Αγίου Νικολάου δεν μπορεί να δεχθεί μεγάλο αριθμό ατόμων. Ο μέγιστος αριθμός νέων αιμοκαθαιρόμενων μπορεί να φτάσει το πολύ τα 20 άτομα κι αυτό αν αυξηθούν οι βάρδιες και επιβαρυνθούν περισσότεροι οι υπάρχοντες εργαζόμενοι, κάτι που δεν είναι αυτονόητο ότι θα συμβεί.

Παράλληλα τίθεται το θέμα της επιλογής ασθενών και πως αυτή θα γίνει, ζήτημα πολύ σοβαρό όπως αναφέρει ο κ. Σταυρακάκης για το οποίο αν χρειαστεί θα πρέπει να γίνει εκτεταμένος διάλογος ώστε να πάρουν προτεραιότητα αυτοί που έχουν πραγματικά μεγαλύτερη ανάγκη.

Αίτημα του Συλλόγου είναι πλέον να υπάρξει άμεση κυβερνητική παρέμβαση με σκοπό να αναλάβει το Υπουργείο Υγείας την ευθύνη λειτουργίας της μονάδας για το διάστημα 1-2 μηνών που θα απαιτηθεί, ώστε να οριστικοποιηθεί η συμφωνία των δύο εταιρειών και να υπάρξει νέα διοίκηση.

Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: Ζητείται επειγόντως η ενίσχυση της μονάδας Τεχνητού Νεφρού

Τα δεδομένα που δημιουργούνται από αυτή την εξέλιξη θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην ήδη υποστελεχωμένη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου απέστειλε επιστολή προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό για τη νοσηλεία των αιμοκαθαρρόμενων ασθενών της ιδιωτικής Μονάδας Τεχνητού Νεφρού που κλείνει.

«Απαιτείται η άμεση παρέμβαση σας ώστε να ενισχυθεί ΑΜΕΣΑ με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό για να μπορέσει να νοσηλεύσει και να παρέχει θεραπείες αιμοκάθαρσης με ασφάλεια σε ένα μεγάλο μέρος από τους ακάλυπτους πλέον αιμοκαθαιρρόμενους της ιδιωτικής ΜΤΝ της Ιεράπετρας που κλείνει», τονίζεται στην επιστολή.

Ο Σύλλογος ζητά:

  • Να γίνει πρόσληψη 2 επικουρικών νεφρολόγων στο ΓΝΑΝ και να προχωρήσει η διαδικασία της προκήρυξης μόνιμης θέσης που είναι σε εξέλιξη.
  • Να ανοίξει άμεσα η διαδικτυακή εφαρμογή για υποβολή αιτήσεων για πρόσληψη επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού αποκλειστικά για το ΓΝΑΝ και με πρόσθετο ζητούμενο την εμπειρία σε ΜΤΝ, έτσι ώστε τις επόμενες ημέρες να μπορέσουν να προσληφθούν το λιγότερο 8 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό με δυνατότητα να παρέχουν άμεσα υπηρεσίες στη ΜΤΝ του ΓΝΑΝ.

Με πληροφορίες από το «Ράδιο Λασίθι»