ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΟΥΣΒΙΤΣ: «Η ΕΥΡΩΠΗ ΧΑΝΕΙ ΚΑΙ ΞΕΧΝΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ»

Η σοβαρή άνοδος της ακροδεξιάς στις ευρωεκλογές γεννά βαθιά ανησυχία για τις νέες ισορροπίες στο Ευρωκοινοβούλιο με τα βλέμματα στραμμένα στις κινήσεις των ομάδων της Λεπέν και της Μελόνι.

Όπως αναμενόταν, η Διεθνής Επιτροπή του Άουσβιτς εξέφρασε το σοκ της για τα εκλογικά αποτελέσματα. «Για τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος και των γερμανικών στρατοπέδων συγκέντρωσης και εξόντωσης, αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ένα απογοητευτικό σημείο καμπής», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Κρίστοφ Χόιμπνερ.

«Η Ευρώπη χάνει και ξεχνάει τον εαυτό της: σε όλο και περισσότερες χώρες, εθνικιστικά και ακροδεξιά κόμματα κερδίζουν επιρροή, ενώ στην πραγματικότητα απεχθάνονται την ευρωπαϊκή ιδέα, η οποία αναπτύχθηκε από τη φρίκη του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και της φονικής φρίκης των στρατοπέδων» επεσήμανε τονίζοντας πως ητούτοις, η Ευρώπη παραμένει η μεγάλη ελπίδα για τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

«Και γι’ αυτό ακριβώς ζητούν κατεπειγόντως τα άλλα κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προστατεύσουν αυτή την ευρωπαϊκή ιδέα και να αντιταχθούν από κοινού στην αναταραχή και την υποκίνηση από δεξιές εξτρεμιστικές δυνάμεις», πρόσθεσε.

Η Επιτροπή του Άουσβιτς ιδρύθηκε από επιζώντες του στρατοπέδου συγκέντρωσης και εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου.