Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΑΝΕΧΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ – ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΙΡΙΣ ΧΕΦΕΤΣ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Σε σκοτεινές εποχές λογοκρισίας και ανελευθερίας έχει εισέλθει η Ευρώπη. Στην Ελλάδα ένα Παλαιστίνιος που ύψωσε την σημαία της χώρας του οδηγείται στα κρατητήρια με την αιτιολογία ότι βάζει σε κίνδυνο αντιποίνων την Ελλάδα ενώ στη Γερμανία η ομοσπονδιακή αστυνομία συλλαμβάνει μια Ισραηλινή ακτιβίστρια που διαμαρτυρήθηκε μόνη της στο Βερολίνο ζητώντας με ένα πλακάτ να σταματήσει η Γενοκτονία στη Γάζα.

Πρόκειται για την ακτιβίστρια Ιρις Χέφετς, πρώην πρόεδρο της Εβραϊκής Φωνής για την Ειρήνη στη Γερμανία, που συνελήφθη για ακόμα μία φορά στην προσπάθειά της να διαμαρτυρηθεί για τη σφαγή των αμάχων στη Γάζα και για την ευρωπαϊκή πολιτική στο Παλαιστινιακό.

Η Ίρις Χέφετς (Iris Hefets) είναι Ισραηλινή και ζει στο Βερολίνο από το 2002. Εργάζεται ως ψυχαναλύτρια και είναι πρώην πρόεδρος και σήμερα μέλος του Δ.Σ. της Εβραϊκής Φωνής για την Ειρήνη στη Γερμανία. Στο παρελθόν έχει αντιταχθεί με την ακτιβιστική της δράση στην συνεχιζόμενη γενοκτονία των παλαιστινίων από τις κυβερνήσεις της χώρας της αλλά και στην γερμανική και ευρωπαϊκή πολιτική που ανέχεται τη γενοκτονία αυτή.

Στα μέσα Οκτωβρίου στάθηκε στην πλατεία Hermannplatz στο Βερολίνο σε μια «one woman» διαμαρτυρία κρατώντας μια πινακίδα που έγραφε: «Ως Ισραηλινή και Εβραία: Σταματήστε τη γενοκτονία στη Γάζα». Για την στάση της αυτή συνελήφθη και οδηγήθηκε σε ανάκριση αφού αρνήθηκε να κατεβάσει την πινακίδα μετά τις συστάσεις της αστυνομίας.

Σήμερα η Ιρις Χέφετς συνελήφθη ξανά από τη γερμανική αστυνομία προσπαθώντας να πραγματοποιήσει μια αντίστοιχη διαμαρτυρία. Για την προηγούμενη σύλληψή της η Ιρις Χέφετς είχε δώσει αναλυτική συνέντευξη στην ιστοσελίδα The Left Berlin εξηγώντας τους λόγους της διαμαρτυρίας της αλλά και τις συνθήκες υπό τις οποίες συνελήφθη. Τη συνέντευξη μπορείτε να δείτε εδώ (Αγγλικά).

Για τη σύλληψη της Ίρις Χέφετς στην Ελλάδα υπήρξε αντίδραση από τον γραμματέα τουΜέΡΑ25 γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος σε μήνυμά του προς τον Kαγκελάριο Ολαφ Σολτς, αναφέρει:

«Η σύλληψη της Ίρις Χέφετς αποτελεί άλμα προς τον ολοκληρωτισμό υπό την εποπτεία ΣΑΣ. Έχετε πολύ λίγο χρόνο για να αντιστρέψετε την πορεία της κυβέρνησής σας προς το σημείο από το οποίο η OΔ της Γερμανίας θα είναι δύσκολο να επιστρέψει».