ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΕΕ

Οι Γάλλοι αγρότες είναι πανίσχυροι. Περίπου 800 τρακτέρ έχουν αποκλείσει οκτώ σημεία εισόδου προς το Παρίσι, επηρεάζοντας 30 διαμερίσματα και 16 αυτοκινητοδρόμους. Οι διαμαρτυρίες τους έχουν ευρεία υποστήριξη από το κοινό, καθώς θεωρούνται μέρος της γαλλικής κληρονομιάς και ταυτότητας. Τινάζουν στον αέρα τις θέσεις της ΕΕ σχετικά με τις εμπορικές συμφωνίες και τους περιβαλλοντικούς κανόνες.

Η γαλλική κυβέρνηση αντέδρασε πανικοβλημένη. Ο Gabriel Attal αναμένεται να ανακοινώσει μια δεύτερη δέσμη μέτρων κατά τη διάρκεια της γενικής ομιλίας του στην Εθνοσυνέλευση σήμερα. Η πρώτη παρτίδα, που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, περιελάμβανε τη συνέχιση των φορολογικών ελαφρύνσεων για το πετρέλαιο κίνησης για τη γεωργία. Ο Αττάλ υποσχέθηκε επίσης στους αγρότες ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία με τη Mercosur.

Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε υπάρξει διστακτικός όσον αφορά αυτή την εμπορική συμφωνία στο παρελθόν. Η παρουσία της ΕΕ σε σύνοδο κορυφής με τις χώρες της Mercosur στο Ρίο ντε Τζανέιρο ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή τον Δεκέμβριο λόγω της αντίστασης του Μακρόν να υπογράψει τη συμφωνία, καθώς και λόγω χρονικών προβλημάτων λόγω της ανάληψης των καθηκόντων του Χαβιέρ Μίλεϊ στην Αργεντινή. Την περασμένη Παρασκευή, ο Αττάλ επιβεβαίωσε εκ νέου ότι η Γαλλία δεν θα υπογράψει τη συμφωνία Mercosur στην παρούσα μορφή της. Η θέση αυτή επηρεάζει και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ που ήλπιζαν να επωφεληθούν από τη Mercosur.

Μόλις πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαινόταν αισιόδοξη ότι η συμφωνία Mercosur, η οποία “έκλεισε” το 2019, θα μπορούσε τελικά να ολοκληρωθεί. Αλλά οι αγρότες δεν θα το δεχτούν. Διαμαρτύρονται για τις εισαγωγές προϊόντων που δεν πληρούν τα ίδια πρότυπα που υποχρεούνται να τηρούν βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ και ζητούν την απαγόρευση τέτοιων εισαγωγών.

Οι αγρότες απαιτούν επίσης παύση και απλούστευση των περιβαλλοντικών κανόνων. Μέχρι στιγμής, ο Attal στόχευσε μόνο στην απλούστευση των κανονισμών για την τοποθέτηση φρακτών και άφησε σε ισχύ την επιδότηση της βενζίνης που χρησιμοποιείται για τα μηχανήματα. Όμως, υπάρχουν και άλλα που πρόκειται να ακολουθήσουν. Οι δύο Γάλλοι υπουργοί Γεωργίας και Περιβάλλοντος επεξεργάζονται προτάσεις για το πώς οι αγρότες και η πράσινη μετάβαση που επιταχύνεται με γρήγορους ρυθμούς μπορούν να συμβαδίσουν. Αυτό που δεν μπορεί να διασφαλίσει η κυβέρνηση είναι η πράσινη μετάβαση να λειτουργεί υπέρ και όχι κατά των αγροτών. Αυτό θα κόστιζε τεράστια ποσά για τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα πρώτα μέτρα προσθέτουν ήδη δεκάδες εκατομμύρια στον λογαριασμό.

Οι διαμαρτυρίες των αγροτών εξαπλώνονται αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη, με παρόμοια αιτήματα για ένα αξιοπρεπές εισόδημα, λιγότερες ρυθμίσεις και όχι αθέμιτο ανταγωνισμό από χώρες εκτός της ΕΕ. Μετά τις διαμαρτυρίες στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία και τη Ρουμανία, οι αγρότες αρχίζουν να κινητοποιούνται και στο Βέλγιο. Το γαλλικό σύνθημα On marche sur la tête, περπατάμε με το κεφάλι, υιοθετήθηκε από τους Βέλγους, οι οποίοι αναποδογύρισαν και τις πινακίδες στις εισόδους των πόλεων.

Οι διαδηλωτές αναμένεται να πραγματοποιήσουν πορεία προς τις Βρυξέλλες την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ. Εάν η πίεση συνεχιστεί κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, οι αγρότες θα έχουν καταλάβει με επιτυχία μια εξέχουσα θέση στην προεκλογική εκστρατεία προς τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Θα ενισχύσει εκ νέου τη στροφή προς τα δεξιά, εκτός εάν η κυβέρνηση Μακρόν και η ομάδα του Renew, με επικεφαλής τη Valérie Hayer, κόρη αγρότη η ίδια, βρουν μια φόρμουλα για το πώς η γεωργία και η πράσινη μετάβαση μπορούν να κινηθούν μαζί.