ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ Η ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ – ΙΤΑΛΙΑΣ 

Με ψήφους 5-4 υπέρ, ενέκρινε τη συμφωνία Μελόνι – Ράμα, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, για τη δημιουργία από τη Ρώμη, κέντρων υποδοχής, τα οποία θα φιλοξενούν μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην ξηρά. Περίπου 30 Αλβανοί βουλευτές έχουν χαρακτηρίσει τη συμφωνία παραβίαση της κυριαρχίας, αφού τα κέντρα, θα επιβλέπονται από τις ιταλικές αρχές.

Η συμφωνία έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ έως τον Μάρτιο, ενώ «δεν καθορίζει εδαφικά σύνορα ούτε αλλάζει την εδαφική ακεραιότητα της Δημοκρατίας της Αλβανίας», όπως ανέφερε το δικαστήριο στην ανακοίνωσή του.

Η Μελόνι και ο Ράμα υποστήριξαν τη συμφωνία, παρά τις εκτεταμένες επικρίσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως η Διεθνής Αμνηστία και την αντίθεση που εξέφρασαν ντόπιοι κοντά στα προτεινόμενα κέντρα.

Να σημειωθεί πως, δύο προσφυγές ωστόσο, του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος του Μπερίσα και βουλευτών που πρόσκεινται σε αυτό, σύμφωνα με τις οποίες η συμφωνία των δύο πρωθυπουργών αντιβαίνει στα όσα ορίζει ο αλβανικός νόμος, την οδήγησαν στη βάσανο του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Προτού τεθεί σε ισχύ, το αλβανικό κοινοβούλιο πρέπει να επικυρώσει την συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι θα δημιουργηθούν κέντρα που θα μπορούσαν αρχικά να φιλοξενήσουν περί τους 3.000 μετανάστες, καθώς η Ιταλία προσπαθεί να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που σχεδόν διπλασιάσθηκε πέρυσι.

Το πρωτόκολλο ορίζει ότι στη Βόρεια Αλβανία θα δημιουργηθούν δύο κλειστά κέντρα για παραμονή μεταναστών, με έξοδα της Ρώμης και ισχύ της ιταλικής νομοθεσίας. Θα μεταφέρονται υποχρεωτικά, μέσα στα κέντρα αυτά, μόνον «απελπισμένοι της θάλασσας», που σώζονται από το ιταλικό ναυτικό και την ακτοφυλακή, όχι όσοι φτάνουν με πλοιάρια στη Λαμπεντούζα και σε άλλα σημεία της Κάτω Ιταλίας. Στα σχέδια της Μελόνι, μετανάστες και πρόσφυγες θα πρέπει να παραμένουν στην Αλβανία μέχρι οι ιταλικές αρχές να αποφασίζουν αν δικαιούνται άσυλο κι έτσι  να διεκπεραιωθούν τα αιτήματά τους ή αλλιώς έως να επαναπατριστούν.

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση Μελόνι, δια μέσου του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, έπειτα από πιέσεις της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ότι για την επικύρωση της συμφωνίας θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο ειδικό σχέδιο νόμου. Άλλαξε, δηλαδή, την αρχική της θέση, βάσει της οποίας θεωρούσε ότι ήταν αρκετή μια απλή συζήτηση στη Βουλή και στη Γερουσία της Ρώμης.