ΣΤΟΧΟΠΟΙΟΥΝ ΚΑΙ ΚΟΒΟΥΝ ΤΗΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Η εκστρατεία στοχοποίησης της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με την ενορχηστρωμένη προπαγάνδα, από το Ισραήλ και με την συμμετοχή των ΗΠΑ.

Οι πρώτες αναφορές κατά της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ έγιναν το Σαββατοκύριακο από τις εφημερίδες «New York Times» και «Wall Street Journal», οι οποίες επικαλούμενες στοιχειά της Mossad (της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας), ισχυρίζονταν ότι 12 υπάλληλοι της UNRWA, φέρεται πως είναι εμπλεκόμενοι στις επιθέσεις της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ στις 7 Οκτωβρίου στο Νότιο Ισραήλ ή πως είχαν τη διπλή ιδιότητα του μάχιμου μέλους των οργανώσεων αυτών στη Γάζα.

Την σκυτάλη της στοχοποίησης, ανέλαβαν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ενώ οι 12 υπάλληλοι, έγιναν «τουλάχιστον 190» και παρουσιάστηκαν σαν… «τρομοκρατικοί πράκτορες της Χαμάς και του παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ που υπηρετούν ως υπάλληλοι της UNRWA».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, με δηλώσεις τους κάλεσαν σε διακοπή της χρηματοδότησης της οργάνωσης του ΟΗΕ. Στις «εκκλήσεις» της ισραηλινής ηγεσίας, έχουν ανταποκριθεί 9 χώρες, μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Αυστρία, ενώ η ΕΕ που ήταν το 2022 ο τρίτος μεγαλύτερος χρηματοδότησης του οργανισμού ανακοίνωσε επίσης πως μελετά την αναστολή χρηματοδότησης του UNRWA. Η Νορβηγία, (που επιδιώκει ρόλο διπλωματικού μεσολαβητή στο παρασκήνιο για το παλαιστινιακό) πάντως, ήταν από τις ευρωπαϊκές χώρες που ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει κανονικά τη χρηματοδότηση της οργάνωσης.

Θέση στην υπόθεση πήρε άμεσα ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που σχολίασε πως «οι δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που εργάζονται για την UNRWA, πολλοί σε κάποιες από τις πιο δύσκολες καταστάσεις για εργαζομένους ανθρωπιστικών οργανώσεων, δεν θα πρέπει να τιμωρούνται. Πρέπει να καλύπτονται οι επείγουσες ανάγκες των απελπισμένων πληθυσμών στους οποίους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους».

Ο ίδιος έδωσε λεπτομέρειες για τους εργαζομένους που εμπλέκονται στο ζήτημα, αναφέροντας πως από τους 12 εμπλεκόμενους η συνεργασία με τους εννέα έχει τερματιστεί, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος του ενός ενώ μένει να διευκρινιστεί η ταυτότητα των άλλων δύο. «Ενώ κατανοώ τις ανησυχίες τους, και σε μένα προκάλεσαν αποτροπιασμό οι κατηγορίες αυτές, κάνω ισχυρή έκκληση προς τις κυβερνήσεις που ανέστειλαν τις συνεισφορές τους να διασφαλίσουν, τουλάχιστον, τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της UNRWA», τόνισε ο Γκουτέρες σε ανακοίνωση του, παραλείποντας να υπενθυμίσει τους πάνω από 130 υπαλλήλους του οργανισμού που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά από την έναρξη των ισραηλινών επιθέσεων στις 7 Οκτώβρη…

Εκπρόσωπος της UNRWA προειδοποίησε πάντως πως εάν δεν συνεχιστεί η χρηματοδότηση της οργάνωσης αυτή θα σταματήσει αναγκαστικά τις υπηρεσίες της στη Λωρίδα της Γάζας και αλλού ως το τέλος Φλεβάρη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters