ΝΕΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΧΕΙΜΑΡΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΦΡ. ΜΠΕΛΕΡΗ

Την αφαίρεση του αξιώματος του εκλεγμένου δημάρχου Φρέντι Μπελέρη αποφάσισε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή (ΚΕΕ) στα Τίρανα, βάση του νόμου για την αποεγκληματοποίηση των δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων, εφόσον υπάρχει εις βάρος τους τελεσίδικη ποινική απόφαση από τα δικαστήρια.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Μπαιράμ Μπέγκαι προκήρυξε νέες εκλογές για τον δήμο της Χιμάρας στις 4 Αυγούστου, σε άμεση απάντηση στο αίτημα που έστειλε το γραφείο του πρωθυπουργού μετά την απόφαση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής.

Ο Φρ. Μπελέρης διατηρεί το δικαίωμα να καταθέσει έφεση εντός μίας βδομάδας, αλλιώς θα πραγματοποιηθούν νέες εκλογές.

Φρ. Μπελέρης: «Παζλ μεθοδεύσεων»

«Το παζλ μεθοδεύσεων -που εμπνεύστηκε και εκτέλεσε από την αρχή έως το τέλος ο κ. Ράμα- ολοκληρώθηκε σήμερα. Το σχέδιο του ήταν εξαρχής να μην μπορέσω να αναλάβω τα καθήκοντα μου ως εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας», αναφέρει σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Φρέντι Μπελέρης. Και συνεχίζει:

«Για να γίνει αυτό χρειάστηκε η πραξικοπηματική σύλληψη μου, μια δίκη-παρωδία, με μάρτυρα κατηγορίας που ομολόγησε ότι πληρώθηκε από την αλβανική αστυνομία για να ψευδομαρτυρήσει, μια δικαστής που έχει απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα λόγω πλαστογραφίας εγγράφων και μια διορισμένη και όχι κληρωθείσα πρόεδρος του Εφετείου».

«Χρειάστηκε η παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας για ολόκληρους μήνες, χρειάστηκε επίσης η παραβίαση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, η καταπάτηση κάθε έννοιας δημοκρατικής αρχής με την “κατάληψη” που ακολούθησε στον Δήμο Χειμάρρας. Στον Δήμο όπου νίκησε η Δημοκρατία και στη συνέχεια -δυστυχώς- εκμαυλίστηκε στον ύψιστο βαθμό», αναφέρει επίσης στη δήλωσή του και προσθέτει:

«Αποκορύφωμα είναι ότι μου δόθηκε διοικητική άδεια να παρευρεθώ στην ανακοίνωση της απόφασης καθαίρεσης μου, ενώ δεν μου δόθηκε αντίστοιχη άδεια για να ορκιστώ δήμαρχος, δημιουργώντας επικίνδυνο δεδικασμένο για τους δημοκρατικούς θεσμούς».

«Ωστόσο, ο δίκαιος αγώνας μας θα συνεχιστεί. Το οφείλουμε στους Χειμαρριώτες, το οφείλουμε στους Έλληνες, το οφείλουμε όμως και στους Ευρωπαίους πολίτες. Σε όσους, δηλαδή, δεν δέχτηκαν ποτέ εκπτώσεις στο κράτος Δικαίου και τη Δημοκρατία», καταλήγει ο κ. Μπελέρης.

Η αντίραδραση της κυβέρνησης

«Η σημερινή απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Αλβανίας για έκπτωση του Φρέντι Μπελέρη χωρίς καν να έχει πριν ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας συνιστά καινοφανή πρακτική και την προαναγγελθείσα κατάληξη μίας διαδικασίας με πολλά ερωτηματικά σε σχέση με θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Όπως τονίζεται, «η Ελλάδα είχε εγκαίρως εκφράσει την έντονη ανησυχία της για τη στέρηση του τεκμηρίου αθωότητας, την ακεραιότητα της αποδεικτικής διαδικασίας, την απαγόρευση ορκωμοσίας και τη δυσανάλογη ποινή που επιβλήθηκε, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι ο Δήμος Χειμάρρας διοικείται για ένα έτος από μη νομιμοποιημένα πρόσωπα».

Το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει εκ νέου την υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στον κ. Μπελέρη, εκλεγμένο πλέον μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να παρίσταται στις εργασίες του, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του στις 16 Ιουλίου στο Στρασβούργο.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Την έντονη ανησυχία του για την απόφαση των αλβανικών Αρχών περί καθαίρεσης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, καθώς και για τη διαδικασία απογραφής πληθυσμού στην Αλβανία, η οποία έχει ήδη προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής εθνικής μειονότητας, εκφράζει με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ακολούθως καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη, «να εγκαταλείψει την Ι.Χ. εξωτερική της πολιτική και να αναδείξει πραγματικά το θέμα του κράτους δικαίου στην Αλβανία και να προστατεύσει επιτέλους αποτελεσματικά τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Δικαιώματα που πηγάζουν τόσο από το διεθνές όσο και από το κοινοτικό δίκαιο – ειδικά ενόψει της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας».

Κλείνοντας υποστηρίζει: «Δυστυχώς, γίνεται φανερή, και από αυτή την εξέλιξη, η πλήρης αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης, με τα γνωστά της επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, να καταστήσει την υπόθεση Μπελέρη ευρωπαϊκό ζήτημα, ζήτημα σεβασμού του κράτους δικαίου».

«Η υπόθεση Μπελέρη αρχειοθετείται πλέον ως μια απτή απόδειξη ότι η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων για εσωτερική κατανάλωση» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Βουλευτής Επικρατείας και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής  Δήμήτρης Μάντζος για την καθαίρεση του δημάρχου Χειμάρρας.

Η ανακοίνωση του Δημήτρη Μάντζου:

«Σε συνέχεια της καταδικαστικής απόφασης εις βάρος του Φ. Μπελέρη, η επιβολή της παρεπόμενης ποινής καθαίρεσης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας αποτελεί την τελευταία πράξη ενός προδιαγεγραμμένου δράματος.

Είναι, δε, και η επίσημη επιβεβαίωση της αποτυχίας της Ελληνικής Κυβέρνησης να αποτρέψει αυτήν την εξέλιξη με την ανάδειξη της υπόθεσης Μπελέρη στις πραγματικές της διαστάσεις, ως ζητήματος κράτους δικαίου και προστασίας μειονοτήτων ενός υπό ένταξη κράτους – μέλους της ΕΕ.

Δυστυχώς, ο Πρωθυπουργός, ενεργώντας ως κομματάρχης, επέλεξε να εκμεταλλευτεί ένα σοβαρό ζήτημα διεθνών σχέσεων της χώρας για να αντλήσει μικροκομματικά οφέλη στις πρόσφατες εκλογές, με αποτέλεσμα σήμερα οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου να στερούνται του δημάρχου που οι ίδιοι δημοκρατικά εξέλεξαν, ενώ και τα περιουσιακά τους δικαιώματα παραμένουν σε σοβαρή αμφισβήτηση και διακινδύνευση.

Η υπόθεση Μπελέρη αρχειοθετείται πλέον ως μια απτή απόδειξη ότι η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκείται με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων για εσωτερική κατανάλωση, αλλά με σοβαρότητα και προνοητικότητα».

Τέλος, το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, «καταγγέλλει την απόφαση των αλβανικών Αρχών για καθαίρεση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρ. Μπελέρη, σε συνέχεια της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του και ζητά να διασφαλιστούν τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στη γειτονική χώρα».