ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΣΚΑΦΟΥΣ ΜΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ, ΜΕ ΧΡΗΣΗ ΠΥΡΩΝ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ

Επεισόδιο με μετανάστες και σκάφος του Λιμενικού, σημειώθηκε ανοιχτά της Χίου. Το πλοιάριο επιχείρησε να πλησιάσει το νησί, ωστόσο στο σημείο κατέφτασε σκάφος του λιμενικού, άνδρες του οποίου έκαναν χρήση πυρών για να απομακρύνουν τους μετανάστες, πραγματοποιώντας ένα ακόμη push back.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα, ο χειριστής του ταχυπλόου έβαλε με πυροβόλο όπλο εναντίον του σκάφους του λιμενικού πραγματοποιώντας παράλληλα εξαιρετικά επικίνδυνους ελιγμούς.

Πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση του λιμενικού, στο σημείο έσπευσε προς συνδρομή και δεύτερο περιπολικό σκάφος όπου κατά τη διάρκεια του περιστατικού ερρίφθησαν βολές σε ασφαλή τομέα του ταχυπλόου από το πλήρωμα του περιπολικού του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με το λιμενικό, το ταχύπλοο με τους αλλοδαπούς επιβαίνοντες απομακρύνθηκε προς τις τουρκικές ακτές.

Πάντως, σε δύο βίντεο που τραβήχτηκαν από το σκάφος των προσφύγων και παρουσιάζει η efsyn.gr, φαίνεται η προσπάθεια των ανδρών του λιμενικού να σταματήσουν τους πρόσφυγες να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα με κάθε τρόπο. Στο πρώτο βίντεο, ένας από τους λιμενικούς κρατά όπλο, το οποίο κουνά απειλητικά κατά των προσφύγων. Ακούγονται μάλιστα φωνές έντρομων προσφύγων. 

Στο δεύτερο βίντεο διακρίνεται το περιπολικό να πλησιάζει με μεγάλη ταχύτητα το άλλο σκάφος και φαίνεται πως αδιαφορεί εάν θα το εμβολίσει (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους επιβαίνοντές του): μάλιστα, τα δύο σκάφη έρχονται τόσο κοντά, που ένας από τους πρόσφυγες επιχειρεί να σπρώξει το περιπολικό με το χέρι του. Σε αυτό το βίντεο, όπλο κρατάει ο διακινητής και φαίνεται να πυροβολεί προς τη μεριά του περιπολικού.

Ακολουθούν τα δύο βίντεο:

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

«Τις πρωινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ότι ταχύπλοο (Τ/Χ) σκάφος, με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, βρισκόταν ανατολικά της νήσου Παναγιάς και κατευθυνόταν με πορεία προς τη Χίο.

Το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., αφού εντόπισε το Τ/Χ σκάφος, πραγματοποίησε προειδοποιητικά ηχητικά σήματα, στα οποία το Τ/Χ σκάφος δεν συμμορφώθηκε, πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς.

Ακολούθησε καταδίωξη, κατά την οποία ο χειριστής του ταχύπλοου έριξε βολές. Tο πλήρωμα του περιπολικού σκάφους πραγματοποίησε δύο (02) προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα, ενώ στο σημείο έσπευσε και δεύτερο περιπολικό σκάφος προς παροχή συνδρομής. Ως αποτέλεσμα της καταδίωξης, το Τ/Χ σκάφος με τους αλλοδαπούς επιβαίνοντες απομακρύνθηκε προς τις τουρκικές ακτές».