ΝΕΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΠΛΗΜΜΕΛΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Ένα ακόμη περιστατικό πλημμελούς αντιμετώπισης μίας καταγγελίας από γυναίκα που πήγε στην αστυνομία για να καταγγείλλει κακοποίηση – Η ίδια δήλωσε πως αντιμετωπίστηκε με αδιαφορία και κυνισμό ενώ ο αστυνομικός φέρεται να της απάντησε: «Κυρία μου δεν φαίνεστε κακοποιημένη».

Μιλώντας στον Ant1, η γυναίκα περιέγραψε πως πήγε σε τμήμα στο κέντρο να καταθέσει μήνυση για αστική βία και όπως είπε, χαρακτηριστικά «ο αξιωματικός υπηρεσίας με κοίταξε καλά – καλά και μου λέει “κυρία μου δεν φαίνεστε κακοποιημένη”. Δηλαδή πως πρέπει να έρθω; Με μαχαίρια στην πλάτη; Στα πατώματα;», διερωτήθηκε το θύμα.

«Έκανα την πρώτη μήνυση για να τον συλλάβουν, πέρασε το εικοσιτετράωρο και δεν τον συνέλαβαν. Ξαναπήγα στην αστυνομία, δεν έγινε τίποτα. Δεν μπορώ να βγάλω άκρη πουθενά. Έφτασα και στον εισαγγελέα. Έφυγα πάλι με την αίτηση: όπως την έδωσα μου την παραδώσανε κι έφυγα πάλι», είπε το θύμα.

Η δικηγόρος της Αφροδίτη Παπαδοπούλου, επεσήμανε ότι «η αστυνομία της είπε ότι δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι και να παρέμβουν διότι ο δράστης είχε κλειστεί μες στην οικεία και δεν άνοιγε την πόρτα. Στον εισαγγελέα υπηρεσίας αρκέστηκαν μόνο να της πουν ότι θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον καλό δικηγόρο».

Τι απαντά η ΕΛ.ΑΣ.

Από την πλευρά της η αστυνομία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι δεν στοιχειοθετήθηκε το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ:

«Την 10-06-2024, γυναίκα μετέβη σε Αστυνομικό Τμήμα της Αττικής και κατήγγειλε ενδοοικογενειακή απειλή και εξύβριση. Απ’ τους αστυνομικούς σχηματίστηκε δικογραφία, χορηγήθηκε η εφαρμογή του Panic Button και ο δράστης αναζητήθηκε εντός των ορίων του αυτοφώρου. Ωστόσο, το θύμα δήλωσε ότι δεν επιθυμεί τη μεταφορά του σε ασφαλή δομή (safe house) με συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την 11-06-2024, η καταγγέλουσα μετέβη εκ νέου στο Αστυνομικό Τμήμα και ζήτησε την απομάκρυνση του συντρόφου της από την κοινή τους οικία, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση. Επιπλέον, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρμόδιο εισαγγελέα για τη συνδρομή δικαστικού λειτουργού, δεν δόθηκε σχετική άδεια για επέμβαση της αστυνομίας εντός της οικίας. Σημειώνεται ότι, το θύμα δήλωσε εκ νέου ότι δεν επιθυμεί τη μεταφορά του σε ασφαλή δομή με όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την 12-06-2024, η καταγγέλλουσα μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα προκειμένου να υποβάλλει μήνυση σε βάρος του συντρόφου της για το αδίκημα της διατάραξης οικιακής ειρήνης λόγω της παρουσίας του εντός της κοινής τους οικίας. Ωστόσο, κατόπιν επικοινωνίας με τον αρμόδιο εισαγγελέα, το θύμα ενημερώθηκε ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν στοιχειοθετείται το εν λόγω αδίκημα. Παράλληλα, το θύμα δήλωσε εκ νέου ότι δεν επιθυμεί τη μεταφορά του σε ασφαλή δομή».