ΕΠΙΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΟΔΙΚΗ ΠΟΙΝΗ – ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Ο ΦΡ. ΜΠΕΛΕΡΗΣ

Παραμένει στη φυλακή ο εκλεγμένος δήμαρχος Χιμάρας και ευρωβουλευτής Φρέντης Μπελέρης μετά και την σημερινή απόφαση του Εφετείου, το οποίο επικύρωσε την πρωτόδικη ποινή φυλάκισης των δύο ετών.

Ο Φρέντι Μπελέρης είναι κρατούμενος από τις 12 Μαίου 2023 και βάσει της απόφασης αυτής θα παραμείνει στη φυλακή έως τον Οκτώβριο.

Καθώς είναι εκλεγμένος ευρωβουλευτής το ερώτημα που προκύπτει τώρα είναι εάν θα επιτραπεί η μετάβασή του στις Βρυξέλλες, στην πρώτη σύνοδο του Ιουλίου για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του οποίου αποτελεί εκλεγμένο μέλος.

ΥΠΕΞ για καταδίκη Μπελέρη

Η απόφαση του Εφετείου Τιράνων για τον Φρέντι Μπελέρη επιβεβαιώνει τις ανησυχίες της Ελλάδας για το κράτος δικαίου και την προστασία των μειονοτήτων στην Αλβανία, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με τη σημερινή επικύρωση της πρωτόδικης ποινής φυλάκισης δύο ετών στον εκλεγμένο δήμαρχο Τιράνων και εκλεγμένο ευρωβουλευτή της ΝΔ.

«Η Ελλάδα είχε εξαρχής εκφράσει την ανησυχία και τον προβληματισμό της για πολλές πτυχές της υπόθεσης που αφορά στη δικαστική δίωξη του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη. Ειδικότερα, οι επιφυλάξεις αφορούσαν την παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας, τη φύση των αποδεικτικών στοιχείων που προσκομίστηκαν, την προεξόφληση της καταδίκης του, την επιβολή δυσανάλογης ποινής και τη στέρηση του δικαιώματος ορκωμοσίας του, με αποτέλεσμα ο Δήμος Χιμάρας να διοικείται εδώ και ένα χρόνο από πρόσωπα που δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση» σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.

Υπογραμμίζει, δε, πως «η σημερινή απόφαση του Εφετείου Τιράνων έρχεται προς επίρρωση των ανησυχιών αυτών για το επίπεδο του κράτους δικαίου και της προστασίας των μειονοτήτων στην Αλβανία».

Το ΥΠΕΞ επισημαίνει πως «σήμερα ο κ. Μπελέρης δεν είναι μόνο εκλεγμένος Δήμαρχος Χιμάρας. Είναι επίσης εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και τονίζει σχετικά: «Αποτελεί, συνεπώς, υποχρέωση των αλβανικών αρχών να λάβουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα να παρίσταται στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρχής γενομένης από την Ολομέλειά του, τον προσεχή Ιούλιο».

Φρ. Μπελέρης: Από εδώ και μπρος το πρόβλημα θα το έχει ο Ράμα

«Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα και σε οποιοδήποτε δικαστικό σύστημα που λειτουργούσε με κανόνες κράτους δικαίου η αθώωση μου θα ήταν μονόδρομος ασχέτως της εκλογής μου ή μη. Από δω και μπρος το πρόβλημα θα το έχει ο Ράμα», τονίζει σε συνέντευξή του στο CNN Greece ο εκλεγμένος ευρωβουλευτής και εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρης, μέσα από τις αλβανικές φυλακές όπου κρατείται.

«Ο Ράμα λειτούργησε σαν κοινός πραξικοπηματίας. Εγώ άντεξα τόσους μήνες παρά την αδικία και το πραξικόπημα σε βάρος μου. Θα αντέξω μερικές βδομάδες ακόμα αν χρειαστεί» σημειώνει ο εκλεγμένος με τη ΝΔ ευρωβουλευτής, σημειώνοντας πως έχει προαναγγείλει ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεσή του «και τότε κάποιοι δεν θα ξέρουν που να κρυφτούν».

Στην ίδια συνέντευξη στο CNN Greece o Φρέντης Μπελέρης εκτιμά πώς ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα ενδιαφέρεται η χώρα του να μπει στην ευρωπαϊκή οικογένεια «μόνο στα λόγια». «Στις πράξεις όμως τα όσα κάνει απομακρύνουν την Αλβανία από την Ευρώπη. Ευρωπαϊκή προοπτική με καταστρατήγηση του κράτους δικαίου – όπως έχει γίνει στη δική μου περίπτωση – δεν υπάρχει», επισημαίνει.

«Ερωτήματα για τη διαδικασία»

Μετά το πέρας της δικαστικής διαδικασίας, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, κα Κωνσταντίνα Καμίτση, έκανε στα ΜΜΕ την ακόλουθη δήλωση: «Με τη σημερινή απόφαση του Εφετείου ολοκληρώνεται η δίκη του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας από την Αλβανική Δικαιοσύνη.

Δυστυχώς πολλές πτυχές αυτής της υπόθεσης εγείρουν ερωτήματα ως προς την αντικειμενικότητα της διαδικασίας (όπως η παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, η παρατεταμένη προφυλάκιση του κ. Μπελέρη, η δυσανάλογη τελική ποινή σε σχέση με το φερόμενο αδίκημα, η μη χορήγηση άδειας ορκωμοσίας).Παρά την επιθυμία του λαού της Χιμάρας, όπως εκφράστηκε μέσα από την εκλογική διαδικασία, ο Δήμος διοικείται ακόμη και σήμερα από πρόσωπα που δεν έχουν εκλεγεί από το εκλογικό σώμα.

Προτεραιότητα της Ελλάδας παραμένει πάντοτε η τήρηση του κράτους δικαίου, ο σεβασμός στις δημοκρατικές διαδικασίες και η προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων που συνιστούν θεμελιώδεις Αρχές της ΕΕ.Ο κ. Μπελέρης είναι πλέον επισήμως εκλεγμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι απόλυτη δημοκρατική απαίτηση και απαίτηση κράτους δικαίου οι εκλεγέντες ευρωβουλευτές να έχουν τη δυνατότητα να παραστούν αυτοπροσώπως σε όλες τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αρχής γενομένης από την Ολομέλεια τον προσεχή Ιούλιο».