ΕΚΤΙΝΑΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ – ΜΟΝΕΣ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ

Εκρηκτικές είναι οι αυξήσεις των τιμών που προκύπτουν από τις ανατιμήσεις σε 461 φάρμακα που προτείνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), ύστερα από αίτημα των φαρμακευτικών εταιρειών.

Η λίστα που δημοσιεύτηκε χθες και είναι προς διαβούλευση μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και ΕΟΦ έως τις 28/6, περιλαμβάνει αυξήσεις τιμών ακόμη και κατά 357%, γεγονός που αυτόματα σημαίνει σημαντική επιβάρυνση των ίδιων των ασθενών μέσω της συμμετοχής τους για φάρμακα.

Τα παραδείγματα μεγάλων διαφοροποιήσεων στις τιμές, όπως φαίνονται από τον κατάλογο του ΕΟΦ είναι πολλά. Ενδεικτικά, η λιανική τιμή αντιψυχωσικού σκευάσματος με βάση τη δραστική ουσία αλοπεριδόλη αυξάνεται, σύμφωνα με την πρόταση, κατά 357,4%.

Αντίστοιχα, η προτεινόμενη τιμή αντιβιοτικού αυξάνεται κατά 184,43%, φαρμάκου για προχωρημένα νεοπλάσματα του μαστού κατά 145,4%, αντιβιοτικού κατά λοιμώξεων κατά 140,8%, άλλου αντιβιοτικού κατά 132,64%.

Τα παραδείγματα που αφορούν τις ανατιμήσεις είναι χαρακτηριστικά:

  • Αντιβιοτικό με σημερινή λιανική τιμή 38,04 ευρώ, προτείνεται να διατίθεται στα 88,56 ευρώ.
  • Αντιβακτηριακό φάρμακο με σημερινή τιμή στα 32,56 ευρώ, προτείνεται να διατίθεται με 75,77 ευρώ.
  • Αντιθρομβωτικό με τιμή 8,16 ευρώ, προτείνεται να διατίθεται έναντι 40,62 ευρώ.
  • Ογκολογικό ενέσιμο σκεύασμα με λιανική τιμή 502,47 ευρώ, ζητείται να διατίθεται με 540 ευρώ.
  • Οφθαλμολογικό φάρμακο με τιμή στα 671,46 ευρώ, ζητείται να διατίθεται στα 697,74 ευρώ.
  • Ανοσοσφαιρίνη από 115.01 ευρώ, σε 1121.59

Το πρόσχημα για τις αυξήσεις στηρίζεται στο γεγονός ότι μέσα στους 461 κωδικούς φαρμάκων για τα οποία αποφασίζουν Υπουργείο Υγείας και ΕΟΦ να ανεβάσουν τις τιμές, περιλαμβάνονται πολλά φθηνά φάρμακα, τα οποία κινδύνευαν λόγω τιμής να σταματήσουν να κυκλοφορούν καθώς δε συμφέρουν τις εταιρείες. Αρκετά εξ αυτών είναι μοναδικά, δηλαδή δεν υπάρχει υποκατάστατο.

Σημειώνεται ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορούν να υποβάλλουν τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις τους ηλεκτρονικά έως και την Παρασκευή (28/6), όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΦ και κατόπιν θα γίνουν αναπροσαρμογές τιμών, όπου κριθεί αναγκαίο, με στόχο να προχωρήσει η έκδοση Υπουργικής Απόφασης και να αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων.