ΤΟ ΥΠ.ΠΟ. ΣΤΟΧΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Σ.Ε.Α., ΜΕ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ-ΕΦΕΥΡΕΣΗ

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δείχνοτας την εμμονή και εμπάθειά της κατά της πρώην προέδρου του ΣΕΑ, Δέσποινας Κουτσούμπα, εφηύρε παράπτωμα προκειμένου να διατάξει πειθαρχική έρευνα σε βάρος της αρχαιολόγου.

Η κατηγορία που της προσάπτεται είναι η «αντιποίηση αρχής» καθώς σε μια συζήτηση σε ανάρτηση στο facebook, κάποιος την αποκάλεσε «Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων».

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή της η ίδια η πρώην πρόεδρος του ΣΕΑ, «πριν καιρό συναντιέμαι με έναν άνθρωπο (εκτός ΥΠΠΟ) και μιλάμε για τη δουλειά μου (ενάλιες αρχαιότητες). Ο άνθρωπος αυτός (δεν έχει σημασία ποιος είναι, θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε), ανέβασε στο facebook μια φωτογραφία μας και έγραψε ότι συναντηθήκαμε και δυο θερμά λόγια για τη δουλειά μου ως αρχαιολόγου του ΥΠΠΟ. Μέσα στον ενθουσιασμό του, με αναβάθμισε και με ονομάτισε “Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων” (δεν είμαι, είμαι απλή υπάλληλος αρχαιολόγος και δεν επιθυμώ και να γίνω ποτέ Διευθύντρια, θεωρώ -και το θεωρεί και το σχήμα μου, ευτυχώς- ότι είναι ασύμβατο με την συνδικαλιστική δράση)».

Η εν λόγω ανάρτηση λοιπόν προακάλεσε -για αδιευκρινιστο λόγο- την παρέμβαση στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμου, το οποίο μάλιστα κατηγορεί την Δέσποινα Κουτσούμπα για «αντιποίηση αρχής».

Όπως αναφέρει η αρχαιολόγος και πρώην πρόεδρος του ΣΕΑ «στέλνει λοιπόν έγγραφο στην υπηρεσία μου με τυπωμένη έγχρωμη την ανάρτηση (!) και ζητά καπετείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τυχόν διάπραξη πειθαρχικών αδικημάτων. Μήπως έχω διαπράξει δηλαδή εγώ “αντιποίηση αρχής” επειδή κάποιος άλλος έγραψε κάτι λάθος για μένα!».

Η Δέσποινα Κουτσούμπα καταλήγει:

«Πρέπει να είναι η 10η φορά που προσπαθεί η πολιτική ηγεσία με διάφορους τρόπους να στοιχειοθετήσει “πειθαρχικό αδίκημα” (συμπεριλαμβάνω και την “ανώνυμη καταγγελία” στην ΕΑΔ, στην οποία αναγραφόταν “ψάξτε τις τσέπες του προεδρείου” και τις έψαξαν και βρήκαν τον -άθλιο- μισθό μας και τίποτε άλλο!). Από τις 10 φορές, νομίζω ότι αυτή είναι η πιο γελοία (μαζί με εκείνη τη φορά που έψαξαν όλα τα οδοιπορικά μου μήπως και έκανα ψεύτικα οδοιπορικά -αυτά συμβαίνουν όταν κάποιος κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια). Μαζί με πολλές πολλές φορές που η πολιτική ηγεσία φρόντισε να με εμποδίσει να κάνω τη δουλειά μου ως υπάλληλος – γιατί και αυτό είναι αδίκημα, ιδιώνυμο».