ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΜΠΗ «ΚΑΡΦΩΝΕΙ» ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: ΕΥΦΛΕΚΤΗ ΟΥΣΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ

Ο αντιστράτηγος ε.α., πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής και δικαστικός πραγματογνώμονας της τραγωδίας στο Μάτι, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, συνέταξε έκθεση για το έγκλημα των Τεμπών, η οποία αναμένεται να παραδοθεί στον ειδικό εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη από συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, η εμπορική αμαξοστοιχία που συγκρούστηκε με το Intercity, μετέφερε εύφλεκτες ουσία, που ευθύνονται για την έκρηξη που προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων επιβατών. Μάλιστα, επισημαίνει σειρά λαθών και παραλείψεων, είχε ως αποτέλεσμα να εξαφανιστούν αποδεικτικά στοιχεία και να αλλοιωθεί ο τόπος του δυστυχήματος.

Σύμφωνα με την έκθεση, το «ορθότερο σενάριο για την έκρηξη – ανάφλεξη» που έλαβε χώρα το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023 μετά τη σύγκρουση των δύο τρένων, σχετίζεται με «μεγάλη ποσότητα εύφλεκτου υλικού και μάλιστα σε υγρή μορφή» την οποία μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία.

Ο πραγματογνώμονας καταλήγει ότι η έκρηξη «δεν μπορεί να οφείλεται στα έλαια σιλικόνης των μετασχηματιστών των τριών ηλεκτραμαξών», σημειώνοντας ότι το εύφλεκτο υλικό, ήταν αποθηκευμένο «σε παλετοδεξαμενές (δοχεία μεταλλικά ή πλαστικά) χωρίς να αποκλείεται και άλλος τρόπος φόρτωσης αυτού του φορτίου, με εμφανή ρηκτικά και βλητικά αποτελέσματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο οι αρχές «δεν ενήργησαν και δεν μερίμνησαν ως όφειλαν εκ του νόμου (λχ άρθρα 180 και 280 Κ.Π.Δ.) άμεσα και συγκεκριμένα κατά το στάδιο της αυτοψίας στη σκηνή του εγκλήματος, πέραν άλλων σοβαρών λαθών και παραλείψεων, να εντοπίσουν, συλλέξουν, κατασχέσουν χρήσιμα πειστήρια και την αποστολή τους προς εξέταση στα αρμόδια εγκληματολογικά ή κρατικά εξειδικευμένα εργαστήρια, όπως λχ του ΕΜΠ για την πιστοποίηση της μιας εκ των δύο προεκτεθέντων και αντιτιθέμενων θέσεων».

Το παραπάνω είχε αποτέλεσμα «να μην υπάρχουν αποδείξεις, ει μη μόνον ενδείξεις προκαλώντας με τον τρόπο αυτό σημαντικές δυσχέρειες κατά την ανάκριση και ουσιαστικά υπήρξε επιχείρηση αποπροσανατολισμού (παραπλάνησής) της».

Ο δικαστικός πραγματογνώμονας υποστηρίζει ακόμη ότι «οι αρμόδιες αρχές επέτρεψαν να υπάρξει άμεση, συντονισμένη και με την (ρητή ή σιωπηρή) συναίνεση των αρχών, χωρίς βέβαια την οφειλόμενη έγκρισή του κ. Εισαγγελέως, να γίνει εσπευσμένα εξαφάνισή τους με την πρωτοφανή για αυτής της έκτασης και σπουδαιότητας για το κοινωνικό σύνολο εθνικής εγκληματικής τραγωδίας, αλλοίωση (μόλυνση) της σκηνής του εγκλήματος και την εξαφάνιση κρίσιμων αποδεικτικών στοιχείων ακόμη και βιολογικού υλικού ταυτοποίησης των θυμάτων».

Ο αντιστράτηγος καταλήγει ότι «εκτός άλλων αδικημάτων για τα οποία ήδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξης και έχει παραγγελθεί κύρια ανάκριση, στοιχειοθετείται αντικειμενικά και υποκειμενικά η τέλεση κακουργηματικών αδικημάτων και πιο συγκεκριμένα των εγκλημάτων του εμπρησμού (άρθρο 264 ΠΚ) κατ΄ (αληθινή) συρροή με της έκρηξης (άρθρο 270), από τα οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος ανθρώπου και είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο πολλών εκ των 57 θυμάτων».