ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ CVC ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της επενδυτικής CVC, πραγματοποίησαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Αθήνας, με αφορμή την πρώτη άδεια που δόθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημιακών σχολών, λίγες εβδομάδες μετά την ψήφιση του σχετικού κυβερνητικού νομοσχεδίου.

«Σε διάστημα μόλις ενάμιση μήνα από την ψήφιση του νόμου Πιερρακάκη για τα μη κρατικά ΑΕΙ, η ΝΔ προχωρά με περίσσεια αλαζονεία την ίδρυση ιδιωτικών σχολών παρά την απόρριψη του μέτρου από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και όλη την κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε το πράσινο φως σε CVC και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής ιατρικής», αναφέρουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι.

«Μήνες πριν την ανακοίνωση του νομοσχεδίου η CVC, fund το οποίο έχει εξαγοράσει ρεύμα, ιδιωτική ασφάλιση και υγεία και διαπλέκεται άμεσα με την οικογένεια Μητσοτάκη, είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις του για την ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής ιατρικής σχολής», επισημαίνουν οι φοιτητές.

«Είναι οφθαλμοφανές πως ο νόμος αυτός της κυβέρνησης όπως και το ξεπούλημα κάθε δημόσιου αγαθού έρχονται για να κερδοφορήσουν οι μεγάλες εταιρίες και οι φίλοι της εις βάρος των συμφερόντων και των δικαιωμάτων μας», τόνισαν οι φοιτητές.

«ΝΔ και CVC το ίδιο μαγαζί»

Φοιτητές και καθηγητές, μέλη της Νεολαίας ΜέΡΑ25 και υποψήφιοι της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά, βρέθηκαν την Πέμπτη 25/4 στα γραφεία της CVC στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν για την ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής ιατρικής σχολής, μετά τον αντισυνταγματικό νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ανακοίνωση της Νεολαίας ΜέΡΑ25: 

«Η κυβέρνηση της ασυνέπειας και των αντιφάσεων. Το 2021 θεσπίζει Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τα Πανεπιστήμια με κύριο επιχείρημα πως μαθητές του 5, του 6 και του 7 δεν πρέπει να καταλαμβάνουν θέσεις στις Σχολές. Εξαγγέλλει μειώσεις στους εισακτέους πολλών Σχολών μεταξύ των οποίων η Ιατρική με κύριο επιχείρημα το ότι: “παράγουμε υπερβολικά πολλούς γιατρούς”.

Τελικά, το 2024, στον απόηχο της ψήφισης του κατάπτυστου νόμου για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, ενός νόμου αντισυνταγματικού, που απέρριψε ρητά και μαχητικά η κοινή γνώμη, ανακοινώνει την ίδρυση νέας Ιδιωτικής Ιατρικής CVC- «University of Nicosia Greece Branch Medical Limited» ώστε να παραχθούν ακόμη περισσότεροι γιατροί! Γιατροί, μάλιστα που για την εισαγωγή τους στην ιδιωτική σχολή, πέρα από τις πολλές χιλιάδες ευρώ/έτος σε δίδακτρα, θα αρκεί να έχουν γράψει 8 ή 9 χιλιάδες μόρια σε αντίθεση με τις 18.000- 19.000 που είναι η βάση της Δημόσιας Ιατρικής! Σε περίπτωση δε, που έρχονται να σπουδάσουν από χώρα του εξωτερικού θα αρκεί για την εισαγωγή τους το απολυτήριο Λυκείου!

Η κυβέρνηση των α λα καρτ “Αρίστων” αφού άνοιξε το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ με την καταστροφική “σύμπραξη” δημοσίου-ιδιωτικού τομέα, αφού μας έδειξε πως η αξία της ανθρώπινης ζωής μετριέται με όρους χρήματος με τα απογευματινά επί πληρωμής χειρουργεία, ιδρύει τώρα μια εξαιρετικά αμφιβόλου ποιότητας ιδιωτική Ιατρική Σχολή που θα στεγαστεί στον “επενδυτικό παράδεισο” του Ελληνικού.

Ως αγωνιζόμενη νεολαία, δεν αντιλαμβανόμαστε την Παιδεία ως μια στείρα αγοραπωλησία ενός τίτλου/πτυχίου αλλά ως ένα αναφαίρετο λαϊκό δικαίωμα με προοπτική ένα πιο ελπιδοφόρο “αύριο”. Δεν αντιλαμβανόμαστε την πρόσβαση στην Υγεία ως ένα ταξικό προνόμιο για λίγους κι εκλεκτούς στο βωμό του κέρδους οποιασδήποτε CVC. Δεν αντιλαμβανόμαστε τα φοιτητά ως πελάτες κατ’ αντιστοιχία ενός “πανεπιστημιακού τιμοκαταλόγου”, αλλά ως αναπόσπαστο κομμάτι ζωντανών Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, μέσα στα οποία αναπτύσσεται η σκέψη, “γεννιέται” η πολιτική αντίληψη και δράση και κατακτιέται η ακαδημαϊκή πληρότητα.

Η καλύτερη απάντηση σε όσες/ους δρομολογούν την υποβάθμιση των σπουδών μας και την εφαρμογή ταξικών κριτηρίων για την εισαγωγή και φοίτηση στην Τριτοβάθμια είναι τα “ποτάμια” δεκάδων χιλιάδων μελών της σπουδάζουσας και σκεπτόμενης νεολαίας από όλη την Ελλάδα, μαζί με γονείς κι εκπαιδευτικούς, που για μήνες διαδηλώνουμε στους δρόμους των πόλεων για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και για υψηλού επιπέδου δωρεάν σπουδές στο μπόι των ονείρων μας!

Ο Νόμος Πιερρακάκη, θα μείνει στα χαρτιά! Καμία σκέψη για εφαρμογή του Νόμου και Ιδιωτικές Σχολές».

Αναλυτικά η ανακοίνωση των φοιτητών:

«ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΙΔΡΥΣΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Σε διάστημα μόλις ενάμιση μήνα από την ψήφιση του νόμου Πιερρακάκη για τα μη κρατικά ΑΕΙ, η ΝΔ προχωρά με περίσσεια αλαζονεία την ίδρυση ιδιωτικών σχολών παρά την απόρριψη του μέτρου από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και όλη την κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε το πράσινο φως σε CVC και Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής ιατρικής!

Μήνες πριν την ανακοίνωση του νομοσχεδίου η CVC, fund το οποίο έχει εξαγοράσει ρεύμα, ιδιωτική ασφάλιση και υγεία και διαπλέκεται άμεσα με την οικογένεια Μητσοτάκη, είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις του για την ίδρυση της πρώτης ιδιωτικής ιατρικής σχολής. Δηλαδή είδαμε πως ο “βαρώνος” της ενέργειας και της ιδιωτικής υγείας CVC ανακοίνωσε την συμφωνία της με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για ιδιωτικές σχολές στην Ελλάδα πριν καν η ΝΔ να ανακοινώσει το νομοσχέδιο. Είναι οφθαλμοφανές πως ο νόμος αυτός της κυβέρνησης όπως και το ξεπούλημα κάθε δημόσιου αγαθού έρχονται για να κερδοφορήσουν οι μεγάλες εταιρίες και οι φίλοι της εις βάρος των συμφερόντων και των δικαιωμάτων μας.

Mάλιστα το παράδειγμα της ιδιωτικής Ιατρικής φανερώνει ποιον οφελούν τα ιδιωτικά ΑΕΙ, αφού για να μπει κανείς πχ στην Ιατρική του ΕΚΠΑ απαιτείται να γράψει 19.000 μόρια τουλάχιστον ενώ οι “γόνοι” θα μπορούν να μπαίνουν στην ιδιωτική της CVC με 9.000 μόρια και δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε δίδακτρα, λαμβάνοντας ισάξια πτυχία και επαγγελματικά δικαιώματα!

Όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει πάρει ξεκάθαρη θέση εναντίωσης στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτός ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, εντείνει την κοινωνική αδικία, υποβαθμίζει τα ήδη υποχρηματοδοτούμενα δημόσια ΑΕΙ και τα πτυχία μας, εξισώνοντάς τα με τα αντίστοιχα των ιδιωτικών, τα οποία μπορούν να ιδρύονται και να λειτουργούν χωρίς καμία παράμετρο που να διασφαλίζει την ακαδημαϊκή τους ποιότητα. Τουναντίον, τριετή και τετραετή προγράμματα των ιδιωτικών σχολών θα εξισώνονται με τα αντίστοιχα 4ετή, 5ετή και 6ετή των δημοσίων ΑΕΙ.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου δώσαμε έναν μεγαλειώδη αγώνα με συνελεύσεις, καταλήψεις και πορείες από άκρη σε άκρη της Ελλάδας. Με τους αγώνες μας καταφέραμε να απομονώσουμε την κυβέρνηση και ταχθεί στο πλευρό μας η κοινωνία, η οποία πλειοψηφικά απορρίπτει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Ο αγώνας μας δεν τελειώνει εδώ αλλά θα συνεχίσει, για να μην εφαρμοστεί αυτός ο νόμος!

ΑΥΤΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΔΕΝ ΘΑ ΙΔΡΥΘΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ».