ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ Ο ECONOMIST; 

Πώς γίνεται να επιλεγείς ως «χώρα της χρονιάς»; Είναι  απλό: Φιλοαμερικανική πολιτική, σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ολίγον από πατριωτισμό. Συγχαρητήρια κερδίσατε… Αυτά είναι πάνω κάτω τα κριτήρια για να είναι καλό παιδί μια χώρα και να θριαμβεύσεις στην κατάταξη της βρετανικής εφημερίδας, για την οποία πανηγύρισε χθες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με όλα τα «ενσωματωμένα» media. Και επίσης να είναι επιφυλακτική προς τη Ρωσία, να μην ξαναπουλήσει υποδομές στην Κίνα.

Τέμπη, Υποκλοπές και μεταναστευτικό, ήταν λίγα από αυτά, που έκαναν τον Εconomist να μας δώσει το βραβείο…αλλά δεν πειράζει. Αν είσαι καλό παιδί όλα συγχωρούνται… 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λοιπόν και το μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζουν πάλι…”προκάτ” πανηγύρια, επειδή ο βρετανικός Economist στον απολογισμό του 2023 ανέδειξε χώρα της χρονιάς την Ελλάδα. “Η εξωτερική πολιτική είναι φιλοαμερικανική, φιλοευρωπαϊκή και επιφυλακτική απέναντι στη Ρωσία”, όπως χαρακτηρίζει την νικήτρια Χώρα Ελλάδα και αναφέρει πως “Ουσιαστικά δίνει οδηγίες σε άλλες κυβερνήσεις αναφέροντας ότι “Φιλοαμερικανισμός, «ανασυγκρότηση» κοινωνικού συμβολαίου και συγκρατημένος πατριωτισμός δίνουν νίκη στις εκλογές.”

«Μένει ο νικητής μας, η Ελλάδα. Δέκα χρόνια πριν, ήταν σακατεμένη από μια κρίση χρέους και γελοιοποιήθηκε από τη Wall Street. Τα εισοδήματα είχαν καταρρεύσει, το κοινωνικό συμβόλαιο είχε φθαρεί και τα εξτρεμιστικά κόμματα της αριστεράς και της δεξιάς οργίαζαν. Η κυβέρνηση έγινε τόσο απελπισμένη που αγκαλιάστηκε με την Κίνα και αργότερα πούλησε το κύριο λιμάνι της, τον Πειραιά, σε κινεζική εταιρεία. Σήμερα η Ελλάδα απέχει πολύ από το να είναι τέλεια. Ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα τον Φεβρουάριο αποκάλυψε τη διαφθορά και τις κακοτεχνίες στις υποδομές- ένα σκάνδαλο υποκλοπών και η κακομεταχείριση των μεταναστών έδειξαν ότι οι πολιτικές ελευθερίες μπορούν να βελτιωθούν.

Αλλά μετά από χρόνια επώδυνης αναδιάρθρωσης, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της ετήσιας κατάταξής μας για τις οικονομίες του πλούσιου κόσμου το 2023. Η κεντροδεξιά κυβέρνησή της επανεξελέγη τον Ιούνιο. Η εξωτερική της πολιτική είναι φιλοαμερικανική, φιλοευρωπαϊκή και επιφυλακτική απέναντι στη Ρωσία. Η Ελλάδα δείχνει ότι από το χείλος της κατάρρευσης είναι δυνατόν να θεσπιστούν σκληρές, λογικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, να ανασυγκροτηθεί το κοινωνικό συμβόλαιο, να επιδειχθεί συγκρατημένος πατριωτισμός – και να κερδίσει και τις εκλογές. Με τον μισό Κόσμο να πρόκειται να ψηφίσει το 2024, οι απανταχού δημοκράτες θα πρέπει να δώσουν προσοχή».

Ουσιαστικά δίνει οδηγίες σε άλλες κυβερνήσεις: Φιλοαμερικανισμός, «ανασυγκρότηση» κοινωνικού συμβολαίου και συγκρατημένος πατριωτισμός δίνουν νίκη στις εκλογές.

«Πριν από μερικά χρόνια, ποιος θα περίμενε ότι η Ελλάδα θα αναδεικνυόταν @TheEconomist ως χώρα της χρονιάς; Κι όμως αυτό ακριβώς συνέβη. Μια αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού, των συνεχιζόμενων μεταρρυθμίσεων και της προόδου της χώρας μας», έγραψε στο X, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.