ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 20% ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ: ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΜΕ ΨΙΧΟΥΛΑ

Ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ για τις “αυξήσεις-ψίχουλα” τις αυξήσεις 20% στις εφημερίες των γιατρών, που ανακοίνωσε από το βήμα της βουλής, ως bonus, ο Πρωθυπουργός. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος μιλά στην ανακοίνωσή της, για “ψέματα του κυβερνητικού εκπροσώπου, του κ. Μαρινάκη τον οποίο καταγγέλλουν, ότι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα για το ιατρικό μισθολόγιο είναι ψεύτικα”.

Να σημειωθεί, πως μόλις πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση έδωσε αύξηση πάνω από 50% στους μισθούς των διοικητών…την ώρα που η ωριαία αποζημίωση της εφημερίας των γιατρών, μετά τις αυξήσεις θα κυμαίνεται από 5,48 ευρώ για τον ειδικευόμενο και έως 8,42 ευρώ για τον Διευθυντή. “Δεν θα μας κάνουν να σωπάσουμε με ψίχουλα” αναφέρουν οι Γιατροί.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ 20%

Αθήνα 19/12/2023

Απογείωση της κυβερνητικής πρόκλησης σε βάρος των γιατρών του δημόσιου συστήματος υγείας

Μετά τα ψέματα του κυβερνητικού εκπροσώπου, του κ. Μαρινάκη τον οποίο καταγγέλλουμε ότι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα για το ιατρικό μισθολόγιο είναι ψεύτικα, μετά τις φαιδρότητες της κ. Κεραμέως που δήλωσε ότι πληρωνόμαστε με την «απόκτηση» εμπειρίας, ήρθαν οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για αύξηση 20% στην αποζημίωση των εφημεριών, που αντιστοιχεί σε 1 ευρώ αύξηση στην ωριαία αποζημίωση της εφημερίας.

Δηλαδή, η ωριαία αποζημίωση της εφημερίας μετά τις αυξήσεις θα κυμαίνεται από 5,48 ευρώ για τον ειδικευόμενο έως 8,42 ευρώ για τον Διευθυντή ΕΣΥ. Π.χ., Διευθυντής Α’ ζώνης εφημέρευσης τώρα 585€ καθαρά για 3 ενεργές + 3 ετοιμότητες, δηλαδή 83 ώρες με την αντιστοίχιση δηλαδή 7€ την ώρα, με την “αύξηση” Μητσοτάκη 702€ καθαρά 8,4 € την ώρα. Μάλιστα αν δεν γίνει συνοδή ρύθμιση για αυτοτελή φορολόγηση των τακτικών εφημεριών όπως απαιτούμε εδώ και χρόνια, η όποια μηδαμινή αύξηση θα μείνει κενό γράμμα γιατί η εφορία θα την πάρει πίσω την επόμενη χρονιά με την εκκαθάριση.

Όσο για τον τριπλασιασμό του επιδόματος προσέλκυσης και παραμονής στις άγονες και παραμεθόριες περιοχές διατηρείται η αθλιότητα να χορηγείται με βάση τους βασικούς μισθούς του 1983! Δηλαδή το μηνιαίο επίδομα αγόνου διαμορφώνεται από τα 11,40 ευρώ στα 44,20 ευρώ.

Η πρόκληση της κυβέρνησης σε βάρος μας είναι ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστούμε ότι μόλις πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση έδωσε αύξηση πάνω από 50% στους μισθούς των διοικητών, συν 20% ευρώ μπόνους για να τρέξουν γρήγορα τα σχέδιά τους για την πλήρη μετατροπή των δημόσιων μονάδων υγείας σε Ανώνυμες Εταιρίες. 

Γνωρίζουμε ότι ακόμη κι αυτή η μηδαμινή αύξηση βάσει της “δέσμευσης” του Υπουργού Υγείας στη συνάντηση με την Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ στις 7/11, δε θα είχε υλοποιηθεί αν δεν είχε μεσολαβήσει η 48ωρη απεργία στις 29-30/11. Όμως ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πρόκειται να μας κλείσουν το στόμα με ψίχουλα. Η 48ωρη απεργία ήταν η αρχή.

Δε μας αφορά η διατήρηση «της δημοσιονομικής σταθερότητας» και «της επενδυτικής βαθμίδας». Αυτοί που κόπτονται είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα, οι όμιλοι στους οποίους η κυβέρνηση χαρίζει 8,5 δις συν 3,6 δις επιδοτήσεις από το ταμείο ανάκαμψης, την ώρα που διαθέτει μόλις 50 εκ. ευρώ επιπλέον για τις εφημερίες των γιατρών.

Καλούμε τις Ενώσεις να προχωρήσουν άμεσα σε νέο γύρο συνελεύσεων. Κλιμακώνουμε με νέα απεργιακή κινητοποίηση το αμέσως επόμενο διάστημα. Ούτε βήμα πίσω.

Καλούμε τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική, κ. Πετραλιά Θάνο να απαντήσει άμεσα στο αίτημα της ΟΕΝΓΕ και να ορίσει συνάντηση.