ΧΑΝΙΑ: ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΕΦΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ

Συμβολική κατάληψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων πραγματοποίησαν η Κατάληψη Rosa Nera και φίλοι της κατάληψης, που διαμαρτύρονται για τις εργασίες που γίνονται στο Λόφο Καστέλι.

Οι διαμαρτυρόμενοι κρέμασαν πανό από το μπαλκόνι των γραφείων της Αρχαιολογίας που γράφει: «Ποιος έχει την ευθύνη για τη ξενοδοχοποίηση του Λόφου».

Στην είσοδο των γραφείων, δίπλα από την ταμπέλα της Εφορείας, κόλλησαν ένα χαρτί που γράφει: «κλειστό λόγω εργασιών παράνομης δειγματοληψίας για την παραχώρηση άδειας ανέγερσης ξενοδοχείου» ενώ σε κείμενό τους τονίζουν:

«Στην καταστολή της Ρόζας συνανθρώνονται οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Είμαστε ενάντια στη ξενοδοχοποίηση του λόφου και συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε την 20ετή παρουσία της κατάληψης Rosa Nera και τις ανοιχτές σε όλες και όλους αντιεμπορευματικές, πολιτιστικές και πολιτικές δράσεις μέσω ανοιχτών δημόσιων συνελεύσεων αυτοδιαχείρισης».

Η συνέλευση ζητά επίσης από την εφορεία αρχαιοτήτων «να σταματήσει άμεσα να συμμετέχει στις χυδαίες εργασίες ξενοδοχοποίησης στον Λόφο Καστέλλι».

Είχε προηγηθεί το πρωί συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω απο την εκκενωμένη Rosa Nera, με σκοπό την αποτροπή των επικείμενων εργασιων.

Εργατικό Κέντρο Χανίων: Να αξιοποιηθούν τα κτίρια προς όφελος του Χανιώτικου λαού

Ανακοίνωση σχετικά με την εκμετάλλευση των κτηρίων στον Λόφο Καστέλι εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Χανίων:

«Σε σχέση με τα κτίρια ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης στον λόφο Καστέλι στην Παλιά Πόλη των Χανίων, το Εργατ/κό Κέντρο Ν. Χανίων σε συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα και απερίφραστα ότι καταδικάζει οποιαδήποτε εξέλιξη παρέμβασης του κεντρικού κράτους, που θα επιδιώξει να επιβάλει τη λειτουργία των ιστορικών κτιρίων με εμπορευματικά κριτήρια, κόντρα στις αποφάσεις και τη θέληση της τοπικής κοινωνίας και ζητούμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αυτά να αξιοποιηθούν προς όφελος του χανιώτικου λαού, με δημόσιο χαρακτήρα και για κοινωφελείς χρήσεις».

Ακολουθεί το κείμενο που μοιράζεται για την καταληψη:

«Στις 10 Απριλίου, υπό την εποπτεία της υπεύθυνης αρχαιολόγου, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, Ευτυχίας Πρωτοπαπαδάκη γίνονται εργασίες δειγματοληψίας από την εταιρεία φάντασμα Belvedere ΕΠΕ στην αυλή της Rosa Nera, στον Λόφο Καστέλλι που τελεί από την 1η Απρίλη υπό αστυνομική κατοχή. Για να γίνουν οι εργασίες εκκενώθηκε με συλλήψεις η Ρόζα Νέρα, όπως εκκενώθηκε και η κατειλημμένη Πρυτανεία.

Στόχος των εργασιών είναι η ιδιωτικοποίηση, μέσω εκμίσθωσης από το Πολυτεχνείο Κρήτης, των τριών κτηρίων του Λόφου (ένα εκ των οποίων παρεμπιπτόντως, αυτό της Ρόζα Νέρα, έχει κηρυχτεί ήδη νεώτερο μνημείο από το ΚΑΣ) για την δημιουργία πολυτελούς ξενοδοχείου και πισίνας στον Λόφο Καστέλι. Με αυτόν τον τρόπο μετατρέπεται και το παλίμψηστο των Χανίων από τον σπουδαιότερο από αρχαιολογική και ιστορική άποψη ελεύθερο και δημόσιο χώρο, σε ιδιωτική περίφραξη για εμπορευματική χρήση. Η ξενοδοχοποίηση του Λόφου Καστέλι είναι ενάντια στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τα Χανιά, το οποίο επίσης δεν επιτρέπει εμπορευματικές χρήσεις στην αυλή και τα κτήρια του Λόφου Καστέλι. Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμα και στελέχη του Πολυτεχνείου πλέον, «νίπτουν τας χείρας τους» και δηλώνουν αναρμόδιοι, μετά τις μεγάλες, πάνδημες αντιδράσεις.

Ενδεικτική της κοινωνικής στάσης στα Χανιά είναι και η μεγάλη μαζικότητα των πορειών χιλιάδων ανθρώπων στα Χανιά, μετά τις εκκενώσεις της Ρόζας το 2020 αλλά και τον φετινό Απρίλη. Ενάντια στο ξεπούλημα του Λόφου Καστέλλι σε ιδιώτες, (άσχετα με το πόσο συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς και με την κατάληψη) έχει ταχθεί το σύνολο της Χανιώτικης κοινωνίας, μέσω δράσεων και ψηφισμάτων από τις συλλογικότητες και τα τοπικά κινήματα, από τα εργατικά σωματεία, τους επιστημονικούς συλλόγους (όπως των μηχανικών, αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων), τα σωματεία της εκπαίδευσης, το ΤΕΕ, από τους φοιτητικούς συλλόγους, από το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου.

Είναι αδιανόητο η εφορεία αρχαιοτήτων να συναινεί σε εργασίες ιδιωτικής εταιρείας που έχουν στόχο να παραδώσουν δημόσιο και αρχαιολογικό χώρο στα πελατειακά συμφέροντα ιδιωτών με την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό είναι πως για τις εργασίες αυτές, οι εργαζόμενοι της αρχαιολογίας μεταφέρονται πριν το καθορισμένο ωράριο εργασίας με βαν της αστυνομίας και από υπάλληλους της Ασφάλειας Χανίων. Τη μελέτη έχει αναλάβει η εταιρία Μελετών GEOTEST – Χ ΧΙΩΝΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΕ, με έδρα την Αθήνα, όπως έχει αναρτηθεί στο Διαύγεια.

Στην καταστολή της Ρόζας συναρθρώνονται οικονομικά αλλά και πολιτικά συμφέροντα. Είμαστε ενάντια στην ξενοδοχοποίηση του Λόφου και συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε την 20ετη παρουσία της Κατάληψης Rosa Nera και τις ανοιχτές σε όλες και όλους, αντιμπορευματικές, πολιτιστικές και πολιτικές δράσεις μέσω ανοιχτών δημόσιων συνελεύσεων αυτοδιαχείρισης.

Να σταματήσει άμεσα η εφορεία αρχαιοτήτων να συμμετέχει στις χυδαίες εργασίες ξενοδοχοποίησης στον Λόφο Καστέλλι.

Να διώξουμε τις αστυνομικές διμοιρίες από την Ρόζα, οι οποίες που λειτουργούν ως secutiy της εταιρείας ενάντια στην πόλη.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές ενώσεις και τους συλλόγους των αρχαιολόγων να καταδικάσουν την στάση της εφορείας αρχαιοτήτων στα Χανιά και να αναλάβουν δράσεις ενάντια στο εγχείρημα ξεπουλήματος της ιστορίας της πόλης και την καταστολή των κινημάτων της.

Κατάληψη Rosa Nera και σύντροφοι/συντρόφισσες».