Φωτογραφία: Γιώργης Πακιουφάκης

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΦΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Από τα Χανιά στο Ηράκλειο ταξίδεψαν, χθες, μέλη της συνέλευσης της Rosa Nera, με σκοπό να θέσουν προ των ευθυνών της την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης σχετικά με την άδεια για διερευνητικές εργασίες που δόθηκε σε εργολάβο της εταιρείας Belvedere ΕΠΕ, ώστε να προχωρήσει σε διερευνητικές τομές για τη στατικότητα του κτιρίου της πρώην Μεραρχίας στον Λόφο Καστέλλι.

Όπως γράφει στο ρεπορτάζ του ο Μάριος Διονέλλης για την ΕΦ.ΣΥΝ. Στα κτίρια του Λόφου είχε γίνει νέα επέμβαση της αστυνομίας την 1η Απριλίου, ωστόσο τα ΜΑΤ αποχώρησαν μαζί με τους εργολάβους λίγες μέρες αργότερα.

Οταν οι αλληλέγγυοι επέστρεψαν, βρήκαν συνθήματα γραμμένα στους τοίχους, πιθανότατα από τους αστυνομικούς (περικεφαλαίες και ελληνικές σημαίες) αλλά και σπασμένες βιβλιοθήκες, κοπριά αλλά και ανθρώπινες αφοδεύσεις πάνω στα κρεβάτια, στα δωμάτια της κατάληψης.

Επίμαχο σημείο στην παρέμβαση στην Υπηρεσία Νεωτέρων είναι το γεγονός ότι η άδεια δόθηκε μετά από αίτηση της εταιρείας, στην οποία όμως αναφέρεται το «αίτημα αλλαγής χρήσης του κτιρίου της Μεραρχίας σε ξενοδοχείο κατηγορίας Α», χρήση που απαγορεύεται ρητώς και από την πρόταση του αναθεωρημένου ΓΠΣ Χανίων. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες πάντως απάντησαν στα μέλη της Συλλογικότητας πως αυτό δεν συνεπάγεται και αποδοχή του αιτήματος για αλλαγή χρήσης, ενώ σε προσωπικό επίπεδο εξέφρασαν την αντίθεσή τους με το σχέδιο ξενοδοχοποίησης.

Ωστόσο, τα μέλη της Rosa Nera ζήτησαν να υπάρξει ξεκάθαρη, δημόσια και έγγραφη τοποθέτηση της υπηρεσίας επί του ζητήματος αυτού. «Ποια είναι εντέλει η θέση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων στην ξενοδοχοποίηση των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς; Θα πάρετε δημόσια θέση ή έστω θα εκφράσετε την επιστημονική σας άποψη ως αρμόδιος φορέας και θεματοφύλακας των νεωτέρων μνημείων στο κεντρικό αυτό ζήτημα για την περιφέρεια των αρμοδιοτήτων σας, το κτήριο της V Μεραρχίας;» αναφέρεται σε σχετικό υπόμνημα που κατατέθηκε στην υπηρεσία.

Μάλιστα, τα μέλη της Συνέλευσης προχώρησαν και σε υποβολή καταγγελίας έναντι της τεχνικής εταιρείας που ανέλαβε τη λήψη δειγμάτων από την τοιχοποιία του κτιρίου, προσκομίζοντας και φωτογραφίες με ανοιχτές οπές που αφέθηκαν σε διάφορα σημεία, κάτι που αντίκειται στις οδηγίες και τις προϋποθέσεις που θέτει η Υπηρεσία Νεωτέρων. Από την υπηρεσία ζητήθηκε η διενέργεια αυτοψίας στα κτίρια, η οποία πρόκειται να γίνει το επόμενο διάστημα, καθώς, όπως κατήγγειλε η Συνέλευση, έχουν υπάρξει εκτεταμένες φθορές και ζημιές που σημειώθηκαν τις ημέρες που εισέβαλαν οι εργολάβοι υπό την προστασία των ΜΑΤ.

Το «παρών» στην παράσταση διαμαρτυρίας των μελών της Rosa Nera έδωσε και μέλος του τοπικού παραρτήματος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, συνεισφέροντας με ερωτήματα προς την υπηρεσία ως προς τα διαδικαστικά ζητήματα και την τήρηση της απόφασης του 2018 που χαρακτήρισε διατηρητέο το κτίριο της πρώην Μεραρχίας.

Μεθοδεύσεις

Ενώ τα μέλη της Rosa Nera βρίσκονταν στο Ηράκλειο, στα Χανιά η Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στην ξενοδοχοποίηση των μνημείων στον Λόφο Καστέλι εξέδιδε ανακοίνωση καταγγέλλοντας την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκη, σχετικά με τα Μνημεία της πόλης στον Λόφο ισχυρίστηκε πως δεν είναι δεσμευτικό το ισχύον ΓΠΣ για τη δημόσια ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου στην κορυφή του λόφου. Αυτό δεν είναι αληθές, τόνισε η Πρωτοβουλία και παρέθεσε ολόκληρες τις σχετικές προβλέψεις του νομοθέτη και όχι μόνο μία παράγραφο, όπως έκανε η υπουργός Πολιτισμού.

Η Πρωτοβουλία ζητά από τις πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου Κρήτης να συμπορευθούν με το πάνδημο αίτημα και να σταματήσουν να προωθούν τα σχέδια της εκποίησης. Επίσης, ζητά και απαιτεί από την Belvedere να σταματήσει να προκαλεί την τοπική κοινωνία και τους θεσμούς και να αποσυρθεί οριστικά από τα Μνημεία της πόλης.

Ηδη από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων έχει εκδοθεί ομόφωνο ψήφισμα, στο οποίο καταδικάζεται «οποιαδήποτε εξέλιξη παρέμβασης του κεντρικού κράτους, που θα επιδιώξει να επιβάλει τη λειτουργία των ιστορικών κτιρίων με εμπορευματικά κριτήρια, κόντρα στις αποφάσεις και τη θέληση της τοπικής κοινωνίας, και ζητούμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αυτά να αξιοποιηθούν προς όφελος του χανιώτικου λαού, με δημόσιο χαρακτήρα και για κοινωφελείς χρήσεις». Με το ψήφισμα αυτό συντάσσεται και η Πρωτοβουλία, ζητώντας μάλιστα από τον Δήμο Χανίων να ασκήσει όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα.