ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ RΟΖΑ NERA ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Τρεις εβδομάδες μετά την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης για λογαριασμό της Belvedere, ο Λόφος Καστέλι ανακαταλήφθηκε τη Κυριακή 21/4 και αποτελεί ξανά απελευθερωμένο έδαφος.

Με ένα πανό που έγραφε “ξενοδοχείο η Rosa ποτέ της δε θα γίνει” στο κτίριο της Μεραρχίας, τα ανακαταλειμμένα κτίρια στο Λόφο Καστέλι καλοσώρισαν όσους τα επισκέφθηκαν.

Η ανακατάληψη πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής όταν μέλη της συλλογικότητας “Rosa Nera” οργανωμένα εισήλθαν εντός του χωρού και ενώ είχαν αποχωρήσει οι αστυνομικές δυνάμεις που επέβλεπαν τον χώρο.

Σε σχετική ανάρτηση στη σελίδα Αυτοοργανωμένοι Δημόσιοι Χώροι αναφέρθηκε ότι:

«… Η Κατάληψη Rosa Nera ανοίγει πάλι το μπαλκόνι των Χανίων, το Κοινωνικό κέντρο του τοπικού κινήματος και τον ελεύθερο δημόσιο χώρο. Ανακατάληψη τώρα στα Χανιά. Καλείται συνέλευση αλληλεγγύης στην Κατάληψη Rosa Nera. Καλούμε κάθε αγωνιζόμενο άνθρωπο σήμερα στις 14:00 το μεσημέρι στην Αυλή»

Σε άλλη ανάρτηση αναφερόταν:

Επιβεβαιώνεται ότι η αυλή και τα κτίρια στο Λόφο Καστέλι είναι και πάλι υπό κοινωνικό έλεγχο“.

Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε και έλαβε απόφαση για νέα ανοιχτή συνέλευση προς όλους τους πολίτες τη Δευτέρα στις 5 το απόγευμα στην αυλή του χώρου.

Στο κάλεσμα γίνεται αναφορά και στους πολλούς βανδαλισμούς που έχουν γίνει εντός των κτιρίων.

Πιο αναλυτικά αναφέρεται ότι:

Η Κατάληψη Rosa Nera καλεί όλες και όλους, καθεμία και καθένα που στέκεται ενάντια στην ξενοδοχοποιηση του Λόφου Καστέλλι, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και την καταστολή της Rosa Nera, εναντια στην περίφραξη του μπαλκονιού των Χανίων στην αυριανή Ανοιχτή Συνέλευση στις 5.μ.μ. στην αυλή του λόφου.

Καλούμε κάθε συλλογικότητα και εργατικό σωματείο των Χανίων να συμμετέχει στον αγώνα και να καταδικάσει τους βανδαλισμούς της εταιρείας και της αστυνομίας στα κτήρια.
Ξενοδοχείο η Ρόζα ποτέ της δεν θα γίνει

Ο Λόφος Καστέλι ελεύθερος θα μείνει.

Όλα για Όλους και Όλες.

ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ

Μπαίνοντας στα κτίρια της Ρόζα Νέρα και της πρυτανείας ο κόσμος αντίκρισε την κατάσταση που φαίνεται στις φωτογραφίες. Οι αστυνομικοί φεύγοντας άφησαν πίσω τους ανθρώπινα κόπρανα, ουρά, πεταμένα πράγματα παντού και ευρύτερες ζημιές στο χώρο.

Σε επιτόπιο ρεπορτάζ που έκανε η εφημερίδα των Χανίων “Αγώνας της Κρήτης” όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν βανδαλισμοί όπως η ρίψη κοπριάς σε υπνοδωμάτια και σε άλλους χώρους, η καταστροφή εκατοντάδων βιβλίων, ακόμη και η ανθρώπινη αφόδευση πάνω σε κρεβάτια. Επίσης, έχει τσιμεντωθεί τουαλέτα ενώ έχουν καταστραφεί και σειρά εργαλείων που υπήρχαν στον χώρο.

Επίσης, στο κτίριο έχουν γίνει τομές που είναι άγνωστο ποιες θα είναι οι συνέπειές τους ενώ καταστράφηκαν ακόμη και ρούχα που δίνονταν σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη στα πλαίσια χαριστικών παζαριών.

Εντύπωση προκάλεσαν επίσης οι εικόνες εθνικιστικών συνθημάτων και συμβόλων.

Μία εικόνα που είχαμε δει ξανά και στο Ηράκλειο όταν είχε γίνει η εκκένωση της κατάληψης του Ευαγγελισμού

το διαχρονικό αφήγημα της (κάθε) κυβέρνησης είναι ότι οι αναρχικοί “βανδαλίζουν τις σχολές και στρέφονται κατά της δημοκρατίας με τον τρόπο αυτό” όταν κάνουν καταλήψεις σε αυτές ώστε να δικαιολογείται η καταστολή τους.

Όταν οι αστυνομικοί υπάλληλοι τής (κάθε) κυβέρνησης βανδαλίζουν και καταστρέφουν βιβλιοθήκες στις καταλήψεις που εκκενώνουν είναι Νίκη της Δημοκρατίας προφανώς.

Περίεργη αντίληψη έχει τελικά η Δημοκρατία με την έννοια του βανδαλισμού.

Υπενθυμίζουμε ότι η κατάληψη είχε εκκενωθεί για δεύτερη φορά την 1η Απριλίου 2024, όταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν έφοδο στα κτίρια, αφού περικυκλώθηκε η περιοχή, ενώ είχαν γίνει και 8 προσαγωγές ατόμων που βρίσκονταν εντός των χώρων της κατάληψης.

Ο χώρος ήταν υπό κατάληψη επί 16 χρόνια, όταν η αστυνομία είχε επέμβει και τον είχε εκκενώσει τον Σεπτέμβριο του 2020. Στις 5 Ιουνίου 2021, τα κτήρια στον λόφο Καστέλι είχαν ανακαταληφθεί και παρέμεναν έτσι έως την  1η Απριλίου.

Αυτό το καλοκαίρι συμπληρώνονται 20 χρόνια κατάληψη Rosa Nera στα κτίρια στο Λόφο Καστέλι.