ΝΙΣΥΡΟΣ: «ΒΟΥΝΟ» ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ – ΕΔΕ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΝΔΩΝΗ, ΠΑΛΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ

Ακόμη περισσότερες καταγγελίες κατά του 63χρονου αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκων βλέπουν το “φως” της δημοσιότητας μετά την αρχική καταγγελία πατέρα, πρόσφυγα, ο οποίος μάλιστα κινδύνευσε να απελαθεί γιατί δεν είχε χαρτιά.

Το ‘κουβάρι’ της εν λόγω υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται την Τρίτη (16/4), όταν ο μετανάστης και πατέρας ενός ανήλικου παιδιού μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα της Κω και κατήγγειλε περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης του γιου του.

Η κοινωνία του νησιού έχει σοκαριστεί από τις καταγγελίες, οι οποίες αυξάνονται διαρκώς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο 24ωρο μόνο έχουν κατατεθεί 11 νέες καταγγελίες εις βάρος του αρχαιοφύλακα. Οι γονείς έξι παιδιών έχουν ήδη υποβάλει καταγγελίες και έχουν δοθεί καταθέσεις, ενώ αναμένεται να εξεταστούν ακόμη πέντε. Τα παιδιά εξετάζονται από ψυχολόγο του Νοσοκομείου Ρόδου που έχει μεταβεί στο νησί γι’ αυτό τον λόγο, πριν καταθέσουν. Αρχικά, φαίνεται πως τα παιδιά ηλικίας 10-15 ετών άρχισαν να μιλούν για τον συγκεκριμένο άντρα στο σχολείο τους και μόλις αυτό έγινε γνωστό και ενημερώθηκαν και οι γονείς τους, ακολούθησαν οι καταγγελίες στην Αστυνομία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο αρχαιοφύλακας που έχει φύγει από το νησί πλέον και φέρεται να έχει πάει στη Ρόδο, έδινε στα παιδιά προφυλακτικά και sex toys, τους είχε δείξει άσεμνο υλικό και είχε επιχειρήσει να τα βιάσει, ενώ σε τουλάχιστον μία περίπτωση εμφανίστηκε γυμνός σε έναν 15χρονο, τού έδωσε να καπνίσει κάνναβη και αποπειράθηκε να τον αγγίξει στον μηρό. Ο συγκεκριμένος ανήλικος, μάλιστα, φέρεται να έχει επισκεφτεί τον συγκεκριμένο άντρα τουλάχιστον 15 φορές.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΜΗΤΕΡΑΣ

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, η μητέρα ενός παιδιού είπε ότι ο αρχαιοφύλακας, ο οποίος φέρεται να αρνείται τα πάντα και υποστηρίζει ότι υπάρχει συμπαιγνία εις βάρος του, έδινε στα παιδιά προφυλακτικά και sex toys και τα καλούσε σπίτι του με πρόφαση να τους δείξει τα παιχνίδια που είχε, ενώ δεν δίσταζε να τους κάνει πρόταση να τα δοκιμάσουν.

Επισήμανε ότι το παιδί της «το έχει καλέσει σπίτι του. Του έχει δείξει όλα αυτά τα παιχνίδια που έχει, του έκανε πρόταση να πάει να τα δοκιμάσει. Του έβρισκε συχνά δικαιολογία να πάει, δήθεν “έλα να σου δώσω κάτι”».

Και πρόσθεσε ότι «από πέρυσι το καλοκαίρι γίνεται όλη αυτή η ιστορία με όλη την παρέα των παιδιών. Σήμερα θα καταθέσουν πάνω από επτά παιδάκια».

Σύμφωνα με τη γυναίκα, ο άνδρας αυτός έχει «ανθρώπους που τον καλύπτουν» και ότι πολλές οικογένειες έχουν δεχθεί απειλές.

ΕΔΕ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΠΟ

Μετά τις καταγγελίες, ο φερόμενος δράστης έχει παυθεί από τα καθήκοντά του ενώ δόθηκε εντολή για τη διενέργεια διοικητικής έρευνας σε βάρος του.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, “Από το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνεται ότι, σε συνέχεια δημοσιευμάτων του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, στα οποία γίνεται αναφορά σε ποινικά κολάσιμες και πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές υπαλλήλου της ΕΦΑ Δωδεκανήσου, δόθηκε εντολή στην αρμόδια Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διενέργεια διοικητικής έρευνας.

Επιπλέον, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, ο ανωτέρω υπάλληλος τίθεται σε αναστολή καθηκόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων”.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ “ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ”

Ανακοίνωση για την υπόθεση εξέδωσε την Πέμπτη (18/4) και το “Χαμόγελο του Παιδιού”, καθώς, όπως ενημέρωσε, δέχτηκε κλήση για τη σεξουαλική παρενόχληση του ανηλίκου στη Νίσυρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο φερόμενος ως δράστης και υπάλληλος του ΥΠΠΟ, “προσκάλεσε τέσσερα ανήλικα παιδιά στο σπίτι του, για να τους δείξει τις καρέκλες μασάζ που διέθετε και ένα εκ των παιδιών τον ακολούθησε. Σύμφωνα με την αναφορά, το ανήλικο παιδί διέμεινε αρκετή ώρα στον ίδιο χώρο με τον ενήλικο άνδρα, ο οποίος προχώρησε σε επίδειξη άσεμνου, για την ηλικία του παιδιού, υλικού”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Στις 15 Απριλίου, λάβαμε ενημέρωση στην «Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» από τον Αντιδήμαρχο Νισύρου για το περιστατικό που έλαβε χώρα στο νησί. Αναφέρθηκε πως ο ενήλικος άνδρας, που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση, προσκάλεσε τέσσερα ανήλικα παιδιά στο σπίτι του, για να τους δείξει τις καρέκλες μασάζ που διέθετε και ένα εκ των παιδιών τον ακολούθησε.

Σύμφωνα με την αναφορά, το ανήλικο παιδί διέμεινε αρκετή ώρα στον ίδιο χώρο με τον ενήλικο άνδρα, ο οποίος προχώρησε σε επίδειξη άσεμνου, για την ηλικία του παιδιού, υλικού. Τα υπόλοιπα τρία ανήλικα παιδιά μπήκαν στον χώρο για να βρουν τον φίλο τους.

Επιπρόσθετα, λάβαμε επιπλέον κλήσεις από μια ακόμα Αντιδήμαρχο Νισύρου, καθώς και από δύο μητέρες, παιδιών που μπήκαν στο σπίτι του καταγγελλόμενου για να βρουν τον φίλο τους.

Την ίδια μέρα, ενημερώσαμε την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσων για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες έρευνες και ενέργειες αναφορικά με τον ενήλικο. Στη συνέχεια εντοπίστηκε ο ενήλικος άνδρας και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Η υπόθεση βρίσκεται σε έρευνα από τις Αστυνομικές και τις Εισαγγελικές Αρχές”.