ΜΑΚΑΡΘΙΣΜΟΣ: ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΛΟΓΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ 

Τα μεγαλύτερα αμερικανικά πανεπιστήμια «βράζουν». Οι μαζικές, ειρηνικές διαδηλώσεις των φοιτητών ενάντια στην γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας (οι οποίες δεν έχουν κοπάσει από τον Οκτώβριο) έχουν λάβει μεγάλη έκταση και έχουν γίνει στόχος βίαιης καταστολής. Οι φοιτητές των καλύτερων αμερικανικών πανεπιστημίων ζητούν να μπει ένα τέλος στην οικονομική και πολιτική εξάρτηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων τους από το κράτος του Ισραήλ. Παρά την μεγάλη συμμετοχή των νέων στις διαδηλώσεις και την ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση της αστυνομίας, το θέμα έχει … θαφτεί από τα αμερικανικά (τα διεθνή, τα ελληνικά…) μέσα ενημέρωσης.

Πυρήνας της αντίστασης απέναντι στις διοικήσεις των πανεπιστημίων που έχουν δώσει τις ευλογίες τους για την γενοκτονία των Παλαιστινίων είναι το Πανεπιστήμιο Columbia. Μόνο τις τελευταίες δύο ημέρες, περισσότεροι από εκατό φοιτητές συνελήφθησαν επειδή διαδήλωναν ειρηνικά στο πεζοδρόμιο γύρω από τον χώρο του πανεπιστημίου ή στον προαύλιο χώρο του ιδρύματος, κατόπιν κλήσης της αστυνομίας από την πρόεδρο του Columbia. Είχαν προηγηθεί οι αποβολές δεκάδων συμφοιτητών τους και οι απομακρύνσεις πέντε καθηγητών τους, οι οποίοι αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με τις επιταγές της προέδρου, Nemat Shafik, η οποία χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων στο Columbia και στα άλλα μεγάλα πανεπιστήμια ως «απόδειξη ότι έχουν μετατραπεί σε εστίες αντισημιτισμού και μίσους».

Στην λογική των ανθρώπων όπως η Nemat Shafik, η υποστήριξη ενός λαού που εξαθλιώνεται και αφανίζεται μέρα με την μέρα συνεπάγεται μίσος για τον λαό του οποίου η κυβέρνηση προκαλεί την εξαθλίωση και τον αφανισμό. Γι’ αυτό και στα πολύ συγκεκριμένα και σαφώς διατυπωμένα αιτήματα των φοιτητών, απαντάει με εντελώς αβάσιμες κατηγορίες, συλλήβδην και ανυπόστατους χαρακτηρισμούς και – κυρίως – με την άσκηση βίας στην φυσική της μορφή (μέσω της αστυνομίας) ή την πολιτική της έκφανση (με την απόλυση των αντιφρονούντων καθηγητών ή το «φακέλωμα» των φοιτητών που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις). Σύγχρονος μακαρθισμός.

Τι ζητούν οι φοιτητές του Columbia; Να σταματήσει το πανεπιστήμιό τους να χρηματοδοτείται από το Ισραήλ ή να επενδύει σε αυτό. Συγκεκριμένα, σε επιστολή τους προς την διοίκηση του πανεπιστημίου αναφέρουν ότι «επενδύοντας σε εταιρείες όπως η Caterpillar, η Hyundai Heavy Industries, η Hewlett Packard Enterprise, η Elbit Systems, η Mekorot, η Hapoalim, η Boeing και η Lockheed Martin, το Columbia υποστηρίζει ενεργά τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ. Το Πανεπιστήμιο επωφελείται από την παράνομη στρατιωτική κατοχή της Δυτικής Όχθης και των Υψιπέδων του Γκολάν και από την πολιορκία της Γάζας, την καταστροφή των παλαιστινιακών σπιτιών και την κατασκευή παράνομων οικισμών, τον περιορισμό της ελευθερίας της μετακίνησης και τον μηχανισμό επιτήρησης και αστυνόμευσης που είναι το τείχος του Απαρτχάιντ, την κλοπή των παλαιστινιακών πόρων και την άνιση μεταχείριση των Παλαιστινίων».

Μία από αυτές τις εταιρείες είναι και η Doosan Infracore, στα προϊόντα της οποίας περιλαμβάνεται ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την κατασκευή (τουλάχιστον) ενός παράνομου οικισμού στην Δυτική Όχθη, του οικισμού Leshem. Η Doosan κατέχει επίσης την εταιρεία Bobcat, τα μηχανήματα της οποίας χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή του τείχους στην Λωρίδα της Γάζας και των πολλαπλών σημείων ελέγχου ασφαλείας κατά μήκος αυτού.

Οι φοιτητές του Columbia υπενθυμίζουν με την επιστολή τους ότι το 2002 εκατοντάδες φοιτητές, απόφοιτοι και καθηγητές του πανεπιστημίου παρουσίασαν μία πρόταση με την οποία ζητούσαν τον τερματισμό των επενδύσεων του εκπαιδευτικού ιδρύματος σε όλες τις επιχειρήσεις που προμηθεύουν τον ισραηλινό στρατό με όπλα και στρατιωτικό υλικό. Η πρόταση απερρίφθη από την διοίκηση του πανεπιστημίου και στα χρόνια που μεσολάβησαν το Ισραήλ έχει αυξήσει την χρήση βίας απέναντι σε αμάχους και έχει κλιμακώσει τις παράνομες πρακτικές εποικισμού.

Εκατοντάδες φοιτητές του Columbia διανυκτερεύουν στους χώρους του πανεπιστημίου φοβούμενοι ότι η αστυνομία θα προσπαθήσει να διαλύσει τον αγώνα τους. Φορώντας παλαιστινιακές μαντήλες, κυματίζοντας παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα κατά της γενοκτονίας και της ισραηλινής κατοχής καλούν το πανεπιστήμιο που φοιτούν να λάβει την αυτονόητα ηθική απόφαση.

Στις συλλήψεις των φοιτητών του Columbia αντέδρασαν οι φοιτητές του Χάρβαρντ οι οποίοι επίσης διαδηλώνουν. Κάποιοι εξ αυτών, ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε απεργία πείνας. Στο πλευρό των φοιτητών του Columbia στέκονται χιλιάδες κάτοικοι της Νέας Υόρκης, οι οποίοι διοργάνωσαν πορείες διαμαρτυρίας γύρω από τον χώρο του πανεπιστημίου, ενώ επίσης διαδηλώσεις ενάντια στην γενοκτονία και υπέρ των φοιτητών του Columbia διοργανώνουν και οι φοιτητές του Γέιλ.