ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΕΟΝΑΖΙ ΣΕ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ

Εκδήλωση του Κόμματος της Αριστεράς και των Πρασίνων με αντιφασιστικό περιεχόμενο, σε προάστιο της σουηδικής πρωτεύουσας, έγινε στόχος μασκοφόρων με αποτέλεσμα να τραυματιστούν συμμετέχοντες και να διαλυθεί η συγκέντρωση. 

Η συγκέντρωση είχε ξεκινήσει μέσα σε θέατρο όταν εισέβαλαν μασκοφόροι οι οποίοι εκσφενδόνισαν καπνογόνα και σύμφωνα με την αστυνομία τρεις από τους παριστάμενους διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένας από τους τραυματίες έφερε τραύματα στο κεφάλι. Προς το παρόν δεν υπάρχει εικόνα για την κατάσταση της υγείας τους.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν περίπου 50 άνθρωποι, μέλη του Vänsterpartiet («Κόμμα της Αριστεράς», ριζοσπαστική αριστερά) και του Miljöpartiet («Πράσινοι», οικολογικό). Σύμφωνα με την αντιρατσιστική συλλογικότητα Expo, που είχε προσκληθεί να κάνει παρουσίαση στην εκδήλωση, «ομάδα ναζί» εισέβαλε στο φουαγέ λίγη ώρα προτού αρχίσει η εκδήλωση και πέταξε καπνογόνα στην αίθουσα.

Την επίθεση καταδίκασε ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον, που δήλωσε ότι «είναι τρομερό το ότι εκδήλωση του Κόμματος της Αριστεράς έγινε στόχος επίθεσης. Επικοινώνησα με την κυρία (Νούσι) Ντάντγκοσταρ (σ.σ. την επικεφαλής του Κόμματος της Αριστεράς) και της εξέφρασα την πιο βαθιά μου υποστήριξη. Αυτού του είδους οι αποκρουστικές συμπεριφορές δεν έχουν καμιά θέση στην ελεύθερη κι ανοικτή κοινωνία μας».

Την επίθεση καταδίκασαν οι ηγέτες όλων των σουηδικών πολιτικών κομμάτων της Σουηδίας, που περιέγραψαν το περιστατικό ως «επίθεση εναντίον της δημοκρατίας».

Η επικεφαλής του Κόμματος της Αριστεράς, Νούσι Ντάντγκοσταρ, καταδίκασε το γεγονός ότι «ανοικτή εκδήλωση για την ισότητα μεταξύ των ανθρώπων» έγινε στόχος «βίαιης επίθεσης από ανθρώπους που έμοιαζαν να είναι ναζιστές. Όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις πρέπει τώρα να ορθώσουν το ανάστημά τους και να αγωνιστούν εναντίον της άκρας δεξιάς, που απειλεί τη δημοκρατία μας», πρόσθεσε.