ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΑΛΑ… ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΟΥΣ “ΑΝΤΙΦΡΟΝΟΥΝΤΕΣ” ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ

Η Ελλάδα “ζήλεψε” τη Γερμανική κυβέρνηση, η οποία να θυμίσουμε ότι στις 13 Απρίλη, ακύρωσε το “Συνέδριο για τη Παλαιστίνη” διακόπτοντας τις εργασίες του και τις ομιλίες που θα γίνονταν-μεταξύ αυτών και του Γ.Γ. του ΜέΡΑ25 |Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά, Γιάνη Βαρουφάκη– τους οποίους και απείλησε με διοικητική απέλαση.

Κάπως έτσι λοιπόν η Ελληνική Δημοκρατία με μια εξοργιστική απόφαση που θυμίζει άλλες εποχές όπου οι στρατιωτικές στολές έκαναν κουμάντο στη χώρα, πήρε την δικαστική απόφαση της διοικητικής απέλασης ευρωπαίων πολιτών που συνελήφθησαν στο κτήριο της Νομικής όταν οι δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν το πρωί της Τρίτης για να διαλύσουν κατάληψη που γινόταν από φοιτητικά σχήματα και υποστηρίχθηκε από συλλογικότητες εναντίον της γενοκτονίας στην Παλαιστίνη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, παρά το γεγονός ότι χθες το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης για τις 28/5 και αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι μέχρι τότε όλοι οι κατηγορούμενοι, η ΕΛΑΣ απομόνωσε τους 9 αλλοδαπούς [πολίτες ευρωπαϊκών χωρών] κατηγορούμενους οδηγώντας τους αρχικά στην υποδιεύθυνση αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη και στη συνέχεια στο κέντρο διοικητικής κράτησης Αμυγδαλέζα, όπου τους ανακοινώθηκε εκκρεμεί η έκδοση απόφασης διοικητικής απέλασής τους, καθώς θεωρούνται «επικίνδυνοι για τη δημόσια τάξη». 

Πρόκειται για Ευρωπαίους πολίτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία γυναίκες, από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, ενώ τα μόνα άτομα που απελαύνονται χωρίς να προέρχονται από χώρα της ΕΕ, είναι Βρετανοί πολίτες.

Τονίζεται ότι η κύρια κατηγορία την οποία αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα άτομα στην ελληνική δικαιοσύνη είναι το χαμηλής ποινικής απαξίας πλημμέλημα της διατάραξης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, επειδή δηλαδή εμπόδισαν τη λειτουργία του πανεπιστημίου (χωρίς όμως να ακυρωθούν τα μαθήματα, τα οποία έγιναν διαδικτυακά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΕΙ), για μόλις 2,5 ώρες το πρωί της Τρίτης.

Σημειώνεται επίσης ότι σε περίπτωση που τα άτομα αυτά πράγματι απελαθούν με απόφαση της ΕΛΑΣ, τότε θα δικαστούν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών στις 28/5 χωρίς να μπορούν να είναι παρόντα προκειμένου να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗ

 Όπως αναφέρουν στο documentonews.gr οι συνήγοροι των κατηγορουμένων Εφη Μουγκαράκη και Ιωάννα Σιούπουληπρόκειται για πρωτοφανή εξέλιξη να απελαύνει η Ελλάδα πολίτες ευρωπαϊκών χωρών επικαλούμενη κίνδυνο για τη δημόσια τάξη, όταν εκκρεμεί μόνο πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορία, αρμοδιότητας μονομελούς πλημμελειοδικείου, δηλαδή ήσσονος ποινικής απαξίας, για την οποία δεν έχουν καν καταδικαστεί, ενώ τέτοιο μέτρο σε βάρος ευρωπαίων πολιτών υιοθετείται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις καταδίκης για σοβαρές κακουργηματικές κατηγορίες.

Διοικητική κράτηση πολιτών της ΕΕ σε κλειστό camp εξαιτίας κατηγοριών για χαμηλής ποινικής απαξίας αδικήματα είναι υπέρμετρα δυσανάλογο μέτρο, που θεωρούμε ότι δεν θα αντέξει στον έλεγχο των διοικητικών δικαστηρίων.

Οι κατηγορούμενοι προέβησαν σε μια πολιτική δράση που εντάσσεται στο ευρύτερο διεθνές αντιπολεμικό κίνημα που στέκεται στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού. Αυτό ήταν το κίνητρό τους, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό τους ως επικίνδυνων για τη δημόσια τάξη. Αυτό που επιχειρείται είναι να κανονικοποιηθεί η πρακτική επιβολής τέτοιων εκδικητικών πρακτικών που στόχο έχουν τον εκφοβισμό και την εξάλειψη κάθε πολιτικής διαμαρτυρίας».

Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ… “ΕΝΤΙΜΟΥ ΒΙΟΥ”

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. όσο αφορά την απόφαση της δοιηκητικής απέλασής των εννέα Ευρωπαίων πολιτών, δίνονται και στοιχεία…επαγγελματικής κατάρτισης όπου η μη απόδειξη ότι οι συγκεκριμένοι πολίτες δουλεύουν στα επαγγέλματα που έχουν δηλώσει, αποτελεί πρόσθετο κριτήριο που μπαίνει στο κατηγορητήριο. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. Αναφέρει:

«Οι 9 συλληφθέντες αλλοδαποί, παρ’ ότι είχαν δηλώσει ότι διέμεναν μόνιμα στη χώρα μας και μάλιστα είχαν δηλώσει ότι είχαν και επαγγελματική δραστηριότητα, δεν προκύπτει, ωστόσο, καμία επιβεβαιωμένη επαγγελματική δραστηριότητα, επαγγελματική έδρα, ούτε ακόμη Αριθμός Φορολογικού Μητρώου.

Ενδεικτικά, τέσσερεις από τις γυναίκες είχαν δηλώσει:

  • μια φυσικοθεραπεύτρια χωρίς να έχει ΑΦΜ
  • μια ζωγράφος χωρίς καμία επαγγελματική δραστηριότητα
  • μια μεταφράστρια χωρίς εργοδότη και χωρίς μεταφράσεις, σύμφωνα με τους αστυνομικούς
  • μια ιδιωτική υπάλληλος χωρίς εισόδημα»

Τίθεται λοιπόν το ερώτημα αν αποτελεί πρόσθετο κριτήριο ενοχής το να είναι κάποιος άνεργος ή να μη φαίνεται ότι εργάζεται, καθώς και το αν έχει εισοδήματα ή όχι.

ΕΧΟΥΝ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ

Η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να είναι πρωτοφανή για μαζικό αριθμό ατόμων και μάλιστα πολιτών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως δεν συμβαίνει πρώτη φορά, καθώς είμαι σε θέση να γνωρίζω προσωπικά άλλες τρεις περιπτώσεις στο παρελθόν όπου έχουν απελαθεί Ευρωπαίοι πολίτες που είχαν συλληφθεί μετά από πορείες του αναρχικού χώρου, όπως ένας αναρχικός γαλλικής καταγωγής που είχε συλληφθεί στη Θεσσαλονίκη το 2021 και ακόμη τριών πολιτών Ιταλικής καταγωγής που είχαν συλληφθεί επίσης σε πορεία στην Αθήνα την ίδια χρονιά.

Μια σημαντική διαφοροποίηση σήμερα είναι το γεγονός ότι οι πολίτες που θα απελαθούν αυτή τη φορά κρατούνται σε κλειστό στρατόπεδο συγκέντρωσης (camp) μεταναστών στην Αμυγδαλέζα σε μια άτυπη προφυλάκιση για πλημμελήματα.