Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΟΠΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Η Μαδρίτη αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού στην Καρθαγένη σε ένα πλοίο που μεταφέρει όπλα με προορισμό το Ισραήλ, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών Όσκαρ Πουέντε.

Το Marianne Danica μετέφερε ένα φορτίο όπλων για το Ισραήλ και ζήτησε άδεια να δέσει στο λιμάνι της Καρθαγένης στις 21 Μαΐου, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο υπουργός. Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, το πλοίο μετέφερε σχεδόν 27 τόνους εκρηκτικών από το Μαδράς της Ινδίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών, που σύμφωνα με τον Πουέντε αρνήθηκε το αίτημα, δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αλλεπάλληλα αιτήματα για κάποιο σχόλιο.

Η Danica Maritime, η εταιρεία που διαχειρίζεται το Marianne Danica, δεν απάντησε επίσης.

Η απόφαση ελήφθη εν μέσω έντασης μεταξύ του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας και των αριστερών εταίρων του στην κυβέρνηση σχετικά με τις άδειες διέλευσης πλοίων που μεταφέρουν όπλα σε ισραηλινά λιμάνια.

Ο λόγος είναι ένα άλλο πλοίο με την ονομασία “Borkum” το οποίο έχει λάβει άδεια να ελλιμενιστεί στην χώρα, όμως φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι θα μεταφέρει όπλα προς το Ισραήλ. Επισήμως το συγκεκριμένο πλοίο οδεύει προς την Τσεχία, μέσω Σλοβενίας.

Το κόμμα Sumar ζήτησε από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα να εμποδίσει τον ελλιμενισμό, ενώ το Podemos ζήτησε ακόμη και την κατάσχεσή του, προκειμένου να ελεγχθεί το φορτίο του.