ΧΑΝΙΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ

Συνεχίζονται στα Χανιά οι αντιδράσεις για τους σχεδιασμούς ξενοδοχοποίησης των ιστορικών κτιρίων στο Αρχαιολογικού ενδιαφέροντο Λόφο Καστέλι άνωθεν του Παλιού Ενετικού Λιμανιού της πόλεως των Χανίων.

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου στην κορυφή του Λόφου Καστελιού, όπου για άλλη μια φορά εντοπίζονται αρχαιολογικές ενδείξεις επιβεβαιώνουν τις απόψεις και προσεγγίσεις της Πρωτοβουλίας Πολιτών και επιβάλλουν την έναρξη ανασκαφικής έρευνας, όπως επισημαίνουν τα μέλη της πρωτοβουλίας.

Στην τελευταία τους ανακοίνωση τονίσαν πως από 1.4.2024 «είναι αυτοδικαίως δεσμευτικές οι διατάξεις του ισχύοντος ΓΠΣ (νόμος 4178/2013, άρθρο 51, παράγραφος 15), σύμφωνα με τις οποίες στην δημόσια περιουσία ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου στον Λόφο Καστέλι επιτρέπεται μόνο χρήση εκπαίδευσης».

Επομένως, όπως επισημαίνουν από την Πρωτοβουλία Πολιτών, οποιαδήποτε εργασία διεξαχθεί με εργοδότη την εταιρεία Belvedere δε μπορεί να θεωρηθεί σύννομη, καθώς τονίζεται ότι «η Εταιρεία έχει αιτηθεί και καταθέσει μελέτες στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού με τελικό σκοπό την αλλαγή της χρήσης σε τουριστική και μετατροπή των ιστορικών κτιρίων σε ξενοδοχείο, σκοπό για τον οποίο εξάλλου ενοικίασε το ακίνητο από το Πολυτεχνείο».

Στην επιχειρηματολογία τους τα μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών που εναντιόνονται στην ξενοδοχοποίηση των μνημείων, παραθέτουν δύο από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (4472/2015 & 3005/2015), σύμφωνα με τις οποίες «κατά την έκδοση των ειδικών πράξεων των αρμοδίων οργάνων πρέπει πρωτίστως να εξετάζεται αν εργασίες οι οποίες εγκρίνονται ή εκτελούνται είναι επιτρεπτές βάσει των ισχυουσών πολεοδομικών ρυθμίσεων».

«Αυτός είναι και ο λόγος που δε μπορεί να προχωρήσει το αίτημα της Belvedere ΕΠΕ για εξέταση από τα Κεντρικά Συμβούλια του ΥΠΠΟ ως προς την ξενοδοχειακή μετατροπή και χρήση. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι εργασίες που επιχειρεί ο επονομαζόμενος «επενδυτής», η Belvedere, για να μετατρέψει τα Ιστορικά Κτίρια σε Ξενοδοχείο πρέπει να σταματήσουν άμεσα», αναφέρουν.

Παράλληλα θέτουν και λόγους ηθικής τάξης τονίζοντας πως: «Η οποιαδήποτε ανασκαφική έρευνα πρέπει να γίνει ΜΟΝΟ από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, χωρίς την άμεση ή έμμεση εμπλοκή της Belvedere. Εν ολίγοις η ανασκαφή και όλες οι απαιτούμενες εργασίες στον Λόφο Καστέλι δεν πρέπει να τελούν ‘υπό την εποπτεία’ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων και με εργοδότη την Belvedere αλλά να διεξαχθούν από την ίδια την εν λόγω δημόσια υπηρεσία. Πιστεύουμε ότι αυτό θα πράξει η Εφορεία Αρχαιοτήτων».

Με βάση τις αντιδράσεις που έχει εγείρει η συγκεκριμένη υπόθεση στα Χανιά, και την σχεδόν καθολική αντίδραση, πολιτών, φορέων, συλλόγων, αυτοδιοίκησης, η Πρωτοβουλία Ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στον Λόφο Καστέλι ζητά:

Την άμεση απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από την περιοχή διότι η παρουσία τους είναι μη νόμιμη και καταχρηστική.

Από τις πρυτανικές αρχές του Πολυτεχνείου Κρήτης να συμπορευθούν με το πάνδημο αίτημα και να σταματήσουν να προωθούν τα σχέδια της εκποίησης.

Ζητά και απαιτεί από την Belvedere να σταματήσει να προκαλεί την τοπική κοινωνία και τους θεσμούς και να αποσυρθεί από τα Μνημεία της πόλης καθώς επίσης ζητά από τον Δήμο Χανίων να ασκήσει όλα τα νόμιμα ένδικά μέσα, με βάση και το τελευταίο ψήφισμα του Δ.Σ..

Εργατικό Κέντρο Χανίων

Την αντίθεσή του στην μετατροπή των κτηρίων στον λόφο Καστέλι σε ξενοδοχείο εκφράζει μέσω σχετικής ανακοίνωσης το Εργατικό Κέντρο Χανίων.

Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου αναφέρει «σε σχέση με τα κτίρια ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης στον λόφο Καστέλι στην Παλιά Πόλη των Χανίων, το Εργατικό Κέντρο Ν. Χανίων σε συνεδρίασή του αποφάσισε ομόφωνα και απερίφραστα ότι καταδικάζει οποιαδήποτε εξέλιξη παρέμβασης του κεντρικού κράτους, που θα επιδιώξει να επιβάλει τη λειτουργία των ιστορικών κτιρίων με εμπορευματικά κριτήρια, κόντρα στις αποφάσεις και τη θέληση της τοπικής κοινωνίας και ζητούμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αυτά να αξιοποιηθούν προς όφελος του χανιώτικου λαού, με δημόσιο χαρακτήρα και για κοινωφελείς χρήσεις».

Κατέθεσε ψήφισμα η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης

Ψήφισμα για την αξιοποίηση των κτιρίων στον Λόφο Καστέλλι Χανίων για την κάλυψη των αναγκών του λαού και της νεολαίας κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης, για να συζητηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο στις 18 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, Μαρινάκης Αλέκος, Βρύσαλης Δημήτρης και Μανουσάκης Νίκος, κατέθεσαν ως ψήφισμα την 169/3-4-2024 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, σύμφωνα με την οποία:

«Σε σχέση με τα κτίρια ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης στον λόφο Καστέλι στην Παλιά Πόλη των Χανίων και σε απόλυτη συνέχεια με τις προηγούμενες αποφάσεις και ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, (…), το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων δηλώνει ομόφωνα και απερίφραστα ότι καταδικάζει οποιαδήποτε εξέλιξη παρέμβασης του κεντρικού κράτους, που θα επιδιώξει να επιβάλει τη λειτουργία των ιστορικών κτιρίων με εμπορευματικά κριτήρια, κόντρα στις αποφάσεις και τη θέληση της τοπικής κοινωνίας και ζητούμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αυτά να αξιοποιηθούν προς όφελος του χανιώτικου λαού, με δημόσιο χαρακτήρα και για κοινωφελείς χρήσεις.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζουμε ότι αποτελεί πρόκληση ο σχεδιασμός, κόντρα στην κοινή γνώμη σύσσωμου του χανιώτικου λαού,  για παράδοση στο ξενοδοχειακό κεφάλαιο, των κτιρίων στον Λόφο Καστέλλι, χαρακτηρισμένων ως  νεότερο μνημείο με το ΦΕΚ-50/ΑΑΠ/2018. 

Μάλιστα, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, η αστυνομική επέμβαση που πραγματοποιήθηκε σχετίζεται άμεσα με την προώθηση της επιχειρηματικής αξιοποίησης των κτηρίων, καθώς έγινε παρουσία εκπροσώπων της εταιρίας Belvedere».