Συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα 100 ημέρες πριν την διεξαγωγή του τελικού του UEFA Europa Conference Leagu 2024, στην Αθήνα, στις 19 Φεβρουαρίου, 2024

ΑΙΧΜΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΟΥΚΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

Ο δήμαρχος Αθηναίων έστειλε επιστολή στον γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) και τον εκπρόσωπο του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, εν όψει της συνεδρίασης της ΚΠΕ την ερχόμενη Κυριακή, με την οποία ζητά και επίσημα ψηφοφορία για την ηγεσία του κόμματος από την βάση τον προσεχή Νοέμβριο.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος Αθηναίων προτείνει να εορταστούν ενωτικά τα 50 χρόνια από την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ και στην συνέχεια να διεξαχθεί τον Οκτώβριο Πανελλαδική Συνδιάσκεψη προκειμένου να συζητηθούν οι πολιτικές εξελίξεις και οι κεντρικοί πολιτική άξονες του κόμματος.

Τέλος, προτείνει ψηφοφορία για νέα ηγεσία του κόμματος από την βάση στις 3 και 10 Νοεμβρίου.

Αιχμές ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Αιχμηρή ήταν η απάντηση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην πρόταση του Χάρη Δούκα να γίνουν εσωκομματικές εκλογές τον Νοέμβριο.

«Η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος σε όλα τα επίπεδα. Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής θα συνεδριάσει ως γνωστόν την Κυριακή 30 Ιουνίου για να αποφασίσει τον οδικό χάρτη», σημειώνουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη και προσθέτουν:

«Ως εκ τούτου, θα αναμέναμε από τον κ. Δούκα να έρθει στη συνεδρίαση του οργάνου του οποίου είναι μέλος και να εκθέσει τις απόψεις του, και όχι να τις κοινοποιεί στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μέσω του email τρίτου προσώπου».

Επιπλέον τονίζουν πως προκαλεί εντύπωση «το γεγονός ότι ο δήμαρχος Αθηναίων αγνοεί ότι στις 10 Νοεμβρίου 2024, ημερομηνία που προτείνει για τη διενέργεια του β΄γύρου των εσωκομματικών εκλογών, θα διεξαχθεί ο μαραθώνιος δρόμος».

Αναλυτικά η επιστολή Δούκα

«Αγαπητοί Σύντροφοι,

Την Κυριακή στις 30/06/2024 έχουμε την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Στόχος όλων μας είναι να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε την επανεκκίνηση που χρειαζόμαστε, ώστε να γίνει το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής η μεγάλη δύναμη που θα οδηγήσει στην προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Αυτό προϋποθέτει δημιουργική συζήτηση, χωρίς εντάσεις και πολώσεις.

Ευνόητο είναι πως οι εργασίες της Κ.Π.Ε πρέπει να διεξαχθούν με απόλυτη διαφάνεια και δημοκρατία, χωρίς αποκλεισμούς.

Η γόνιμη συζήτηση που ευελπιστώ πως θα γίνει, χρειάζεται να καταλήξει σε έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματά μας.Συγκεκριμένα προτείνω:

1. Nα γιορτάσουμε ενωτικά τα 50 χρόνια της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτέμβρη.
2. Να διεξαχθεί Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, στις αρχές Οκτώβρη, για να συζητήσουμε τις πολιτικές εξελίξεις και τους κεντρικούς πολιτικούς άξονες του Κινήματός μας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Κινήματός μας και των κοινωνικών φορέων, όπως προβλέπει το καταστατικό.
3. Στη συνέχεια να οδηγηθούμε συντεταγμένα στην ψηφοφορία για την ανάδειξη από τα μέλη και τους φίλους μας, της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.
Προτείνω η ψηφοφορία να διεξαχθεί στις 3 και 10 Νοεμβρίου, με τις διαφανείς και αξιόπιστες διαδικασίες που έγιναν στις εκλογές του 2017 και του 2021.

Θεωρώ ότι ο οδικός χάρτης εξασφαλίζει:

Πρώτον: Τη δυνατότητα πολιτικής συζήτησης για την αναγκαία επανεκκίνηση και ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ-Κινηματος Αλλαγής.
Δεύτερον: Τον προσδιορισμό των εκλογών ανάδειξης ηγεσίας, σε χρόνο που δεν επιτρέπει μακροχρόνιες διαδικασίες που οδηγούν σε εσωστρέφεια .

Ελπίζω ότι θα σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και της ευθύνης μας απέναντι στους πολίτες και την χώρα».