ΚΥΚΛΩΜΑ ΕΚΒΙΑΣΤΩΝ ΜΕ ΜΑΦΙΟΖΙΚΗ ΔΟΜΗ. ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Υψηλόβαθμη υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού με αρχηγική ιδιότητα ήταν ανάμεσα στα μέλη του κυκλώματος εκβιαστών, η οποία φέρεται πως είχε τον ρόλο να εξασφαλίζει βεβαιώσεις για οικονομικές εργασίες σε καταστήματα, ξενοδοχεία και σπίτια σε Αθήνα και Μύκονο. Το κύκλωμα για τουλάχιστον 1,5 χρόνο εκβίαζε επιχειρηματίες και αποσπούσε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Τα μέλη της οργάνωσης έβαζαν στο στόχαστρο επιχειρήσεις και προχωρούσαν σε εκβιασμούς προκειμένου να προσφέρουν ευνοϊκή μεταχείριση με αποφυγή ελέγχων, ενώ έσβηναν και παραβάσεις.

Οι αποκαλύψεις είναι συνεχείς για τον τρόπο λειτουργίας του κυκλώματος που είχε υιοθετήσει δομή και λειτουργία μαφίας. Κατέγραφαν τα πάντα, τα ποσά που εισέπρατταν και όσα επρόκειτο να εισπράξουν από τους εκβιασμούς. Τις ημερομηνίες και τα ποσοστά τους από τη μοιρασιά.

Υψηλότερα αμειβόμενη φαίνεται πως ήταν μια αρχιτέκτονας η οποία δούλευε στην υπηρεσία νεοτέρων μνημείων του ΥΠ.ΠΟ. και είχε καθοριστικό ρόλο αφού έδινε άδειες σε ξενοδοχεία. Η «ταρίφα» της φαίνεται πως ήταν από 6.000 – 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου (Action 24), σε ορισμένες περιπτώσεις οι καταστηματάρχες μάθαιναν για την ύπαρξη του κυκλώματος και προσέγγιζαν οι ίδιοι τους διεφθαρμένους δημοτικούς υπαλλήλους για να «δρομολογήσουν» τις όποιες παράνομες ενέργειες επιθυμούσαν. Η κ. Δημογλίδου προσέθεσε ακόμη ότι έχουν ταυτοποιηθεί 47 περιπτώσεις εκβιασμού, ενώ στη δικογραφία αναφέρονται λεπτομέρειες για όλα τα περιστατικά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του cnn.gr, σημαντικές πληροφορίες για τη δράση του κυκλώματος έδωσαν δύο σημειωματάρια τα οποία ανήκαν στη φερόμενη ως «εγκέφαλο» και έφτασαν στα χέρια των Αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ. Αυτά ανήκαν στη φερόμενη ως συντονίστρια της σπείρας και εκεί κατέγραφε τα ποσά που εισέπραττε το κύκλωμα όπως και ποια καταστήματα βρίσκονταν στο «στόχαστρό» της.

Ποια ειναι η «Νανσυ» – Το παρελθον της

Η «Νάνσυ» η οποία φέρεται να είναι ο ιθύνων νους της εγκληματικής οργάνωσης, είχε παρελθόν στις απάτες.

Το 2009 είχε κατηγορηθεί για «απόπειρα απάτης», καθώς παριστάνοντας τη μεσίτρια αποπειράθηκε να πουλήσει ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, αξίας άνω των 120.000. Τελικά συνελήφθη και δεν πρόλαβε να εισπράξει τα χρήματα. Το 2010 είχε κατηγορηθεί για υπεξαίρεση, διότι ως εργαζόμενη σε γραφείο γενικών ασφαλίσεων, υπεξαίρεσε το χρηματικό ποσό των 124.831  ευρώ.

«Ψάρευε» επιχειρηματίες, κυρίως σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπως το Σύνταγμα και το Γκάζι, με την υπόσχεση ότι θα είναι στο απυρόβλητο από ελέγχους του υγειονομικού, της δημοτικής αστυνομίας ή της πολεοδομίας.

Μάλιστα συνόδευε τους επίορκους υπαλλήλους στα καταστήματα, όταν έκαναν ελέγχους, για να εκφοβίσει τους επιχειρηματίες, δείχνοντάς τους ότι έχει διασυνδέσεις και αν δε συνεργαστούν, θα έχουν συνέπειες.

Η δράση του κυκλώματος υπαλλήλων του δήμου Αθηναίων, του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Αττικής δεν είχε περιοριστεί στην πρωτεύουσα. Όπως αποκαλύπτεται, είχαν εξαπλωθεί και σε προάστια, ακόμη και στη Μύκονο.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ακόμη ότι τα μέλη της οργάνωσης ήταν ιδιαίτερα προσεκτικά και τηρούσαν διάφορους κανόνες κατά τις δοσοληψίες των χρηματικών ποσών. Επέλεγαν προσεκτικά τα μέρη των συναντήσεών τους, οι οποίες συνήθως διαρκούσαν ελάχιστα, με ορισμένες από αυτές να έχουν αποτυπωθεί σε φωτογραφικό υλικό που συνέλεξαν οι αστυνομικοί των Αδιάφθορων. Οι συναντήσεις διαρκούσαν λίγα δευτερόλεπτα και είτε γίνονταν σε εξωτερικούς χώρους ώστε να φαίνονται τυχαίες είτε σε κλειστούς χώρους μακριά από αδιάκριτα μάτια, ακόμα και σε τουαλέτες καταστημάτων, με άλλα μέλη της σπείρας να έχουν τον ρόλο τσιλιαδόρων.

ΔΥΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ

Στο κύκλωμα συμμετείχαν δεκάδες άτομα με τις αρχές να προχωρούν στη σύλληψη 14, ενώ συνολικά έχουν αποδοθεί κατηγορίες σε 22 άτομα, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν υπάλληλοι του δήμου Αθηναίων.

Ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν και τρεις υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, που τα τελευταία χρόνια μοιάζει να έχει μετατραπεί σε… προσωποπαγή υπηρεσία της Λίνας Μενδώνη αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, άνθρωποι μάλιστα του Νίκου Ανδρουλάκη. Οι συγκεκριμένοι βρίσκονταν σε κομβικές θέσεις του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι και τέθηκαν σε αργία από την υπηρεσία τους, ενώ και 9 υπάλληλοι της Περιφέρειας (επόπτες υγείας) που φέρονται να εμπλέκονται, έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας. Όπως αποδεικνύεται από μαρτυρίες θυμάτων, η δράση τους πάει πίσω τουλάχιστον μια 10ετια, με επιχειρηματία να αποκαλύπτει πως είχε συναλλαγές μαζί τους τουλάχιστον από το 2016, έχοντας δώσει πάνω από 120.000 ευρώ.

ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπάθησε αρχικά να το αποσιωπήσει, παρότι, σύμφωνα με πληροφορίες γνώριζε εδώ και μερικά 24ωρα για την εμπλοκή τους, όμως η Χαριλάου Τρικούπη υποχρεώθηκε στη διαγραφή τους.

Ωστόσο, ακόμη και η ανακοίνωση της για το θέμα επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα, χαρακτηρίζοντας ως… απλά μέλη τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, αργά χθες το μεσημέρι το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του ανέστειλε την κομματική ταυτότητα δύο στελεχών του «λόγω της φερόμενης εμπλοκής τους σε ποινική υπόθεση, που είδε το φως της δημοσιότητας, η Επιτροπή Δεοντολογίας Καταστατικού και Πιστοποίησης ανέστειλε την κομματική ιδιότητα δύο μελών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, τους οποίους και ενημέρωσε σχετικώς, μέχρι το πέρας της ποινικής διαδικασίας».

Δύο «μέλη», λοιπόν διαγράφηκαν σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη που αποφεύγει τόσο να τα κατονομάσει όσο και να αναφέρει τις θέσεις που κατείχαν στο κόμμα.

Πρόκειται για μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, γραμματέας του Γενικού Συμβουλίου ΠΟΕ ΥΠΠΟ και πρώην πρόεδρο ΠΟΕ ΥΠΠΟ και τον αναπληρωτή γραμματέα τομέα πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ και γραμματέα ομοσπονδίας συλλόγου υπαλλήλων ΥΠΠΟ.

ετσι δρουσε η αρχηγος

Η «Νάνσυ» ήταν το πρόσωπο κλειδί της εγκληματικής οργάνωσης που έλυνε και έδενε, συντονίζοντας τα υπόλοιπα μέλη ώστε να αποκομίζουν τεράστια χρηματικά οφέλη. Η ίδια, λοιπόν, «αναλάμβανε τη διαδικασία αδειοδότησης Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (Κ.Υ.Ε.)… καθώς και την διαχείριση των μετέπειτα θεμάτων που θα προέκυπταν με αυτά, όπως είναι οι βεβαιώσεις παραβάσεων από δημόσιες υπηρεσίες, η αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος ή Α.Φ.Μ. λόγω πολλαπλών παραβάσεων και άλλα θέματα που αφορούν στην λειτουργία καταστημάτων, ξενοδοχείων και υπό κατασκευή κτισμάτων» όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της ασφάλειας.

Λόγω και της θέσης που κατείχε αλλά και της δράσης της «γνώριζε σε πολύ καλό βαθμό τις απαραίτητες διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθήσει στις δημόσιες υπηρεσίες και είχε αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο γνωριμιών που αποτελούνταν από καταστηματάρχες και από δημοσίους υπαλλήλους όλων των φορέων που εμπλεκόταν στην αδειοδότηση και τον έλεγχο των ανωτέρω επιχειρήσεων». Επί της ουσίας πλησίαζε τους καταστηματάρχες και τους προσέφερε προστασία από τυχόν ελέγχους, με ένα φυσικά υψηλό αντίτιμο.

Για να είναι σίγουρη πως θα αποκομίσει κέρδος και πως οι καταστηματάρχες τελικά θα πέσουν στην παγίδα έστελνε άλλα μέλη της μαφιόζικης παρέας της να κάνουν ελέγχους στα εν λόγω καταστήματα, καθώς «γνώριζε ότι μετά τον έλεγχο θα ζητούσαν την συνδρομή της για να αποφύγουν την βεβαίωση παραβάσεων».

Άξιο λόγου, βέβαια, είναι και το γεγονός πως η συγκεκριμένη έχει μπει και κατά το παρελθόν στο στόχαστρο των αρχών, χωρίς να φαίνεται πως η ίδια πτοήθηκε. Το 2009 είχε κατηγορηθεί για απόπειρα απάτης, καθώς παριστάνοντας την μεσίτρια αποπειράθηκε να πουλήσει ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, αξίας άνω των 120.000.

Ένα χρόνο μετά, το 2010 είχε κατηγορηθεί για υπεξαίρεση του ποσού των 124.831,38 ευρώ ως εργαζόμενη σε γραφείο γενικών ασφαλίσεων. Και για τις δύο υποθέσεις της επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι.

Έτερο μέλος της εγκληματικής οργάνωσης ήταν ο αδερφός της «Νάνσυ», ο οποίος παραλάμβανε τα χρηματικά ποσά από τους καταστηματάρχες, κατόπιν φυσικά εντολής της. Έπειτα κάποια από τα παράνομα κέρδη τα έκρυβαν στο σπίτι της μητέρας τους ενώ κάποια άλλα τα μοίραζαν στους δημοσίους υπαλλήλους και τα μέλη της οργάνωσης.

Μάλιστα, τα δύο αδέρφια «είναι δηλωμένοι ψευδώς ότι εργάζονται σε συμβουλευτική εταιρεία, προκειμένου να φαίνονται ασφαλισμένοι και ότι έχουν «νόμιμο» εισόδημα, ενώ στην πραγματικότητα δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες δίχως να πληρώνουν τους απαιτούμενους φόρους, αναφορικά με τα έσοδα τους εκτός του πλαισίου της εγκληματικής οργάνωσης».

Ο αδερφος σε ρολο εισπρακτορα- ταμια- οδηγου

Ο αδερφός της φερόμενης ως ηγέτιδας είχε αναλάβει τον ρόλο του εισπράκτορα – ταμία της οργάνωσης. Η αδερφή είχε αναλάβει να καθοδηγεί τον αδερφό της, ο οποίος πήγαινε στα επίμαχα καταστήματα και παραλάμβανε τα χρηματικά ποσά, απόρροια εκβιασμών και εξυπηρετήσεων. Ωστόσο, η χάρη του αδερφού δεν σταματούσε εκεί… αλλά εκτελούσε και χρέη οδηγού και συνοδού της αδερφής του, την οποία και συνόδευε στις συναντήσεις με τους εμπλεκόμενους και τους εκβιαζόμενους.

Η μητερα συνεργος

Η μητέρα των δύο, μέλος επίσης της εγκληματικής οργάνωσης όχι μόνο ήξερε τα πάντα αλλά βοηθούσε τα παιδιά της να αποθηκεύουν το μαύρο χρήμα, καθώς λόγω ηλικίας ήταν ένα άτομο «υπεράνω υποψίας». Είχε ακόμα την αρμοδιότητα να βγάζει λεφτά από το ταμείο και να τροφοδοτεί την αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης ώστε εκείνη με τη σειρά της να δωροδοκεί δημόσιους υπαλλήλους και να πληρώνει τα υπόλοιπα μέλη. Ως καλή μάνα συμβούλευε το γιο της «να είναι προσεχτικός και να μην αναφέρει στο τηλέφωνο για τα χρηματικά ποσά που μεταφέρει στην οικία της».

Οι διαλογοι φωτια

Σε μια από τις συνομιλίες μεταξύ μελών του κυκλώματος και εκβιαζόμενων καταγράφεται ο τρόπος με τον οποίο γυναίκα που είχε κεντρικό ρόλο απειλούσε τα θύματα της οργάνωσης. 

 • Κατηγορούμενη: «Και χίλια διακόσια πενήντα είκοσι εννιά του μηνός, έτσι; Τη Δευτέρα πάλι».
 • Επιχειρηματίας: «Ρε γ..ώ τα λεφτά μου γ..ώ».
 • Κατηγορούμενη: «Εσύ μου ‘δωσες ημερομηνίες, εγώ σου ‘πα πες μου και τις έγραψα».
 • Επιχειρηματίας: «Αυτές τις μ…ς κάνω».
 • Κατηγορούμενη: «Ε, δεν θα μπορούσες να το αποφύγεις άλλο. Γιατί αν έμαθες χθες σηκώσανε την Ειρήνης (σ.σ. οδός)».
 • Επιχειρηματίας: «Ρε συ το είδα κατέβαινα την Καραγιώργη».
 • Κατηγορούμενη: «Έτσι μπράβο».
 • Επιχειρηματίας: «Τι κάνανε εκεί πέρα ρε, τα σήκωσαν όλα;»
 • Κατηγορούμενη: «Έρχεται η σειρά σας, γι’ αυτό το λέω».

Σε μια δεύτερη συνομιλία έχουν καταγραφεί η φερόμενη ως κεντρικό στέλεχος να συνομιλεί με υπάλληλο του υπουργείου Πολιτισμού. 

 • Υπάλληλος υπ. Πολιτισμού: «Πάμε ένα τριχίλιαρο;».
 • Κατηγορούμενη: «Μμμ, νομίζω δύο είναι καλύτερα εδώ».
 • Υπάλληλος υπ. Πολιτισμού: «Βάλε λίγο παραπάνω, καλοκαίρι να πάμε για διακοπές ρε. Άντε ρε.

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: «κόλακες και υποστηρικτές της υπουργού οι συλληφθέντες υπάλληλοι»

Η Νέα Αριστερά αφήνει αιχμές και για την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για την υπόθεση και διερωτάται μήπως θα έπρεπε να προχωρήσει σε έλεγχο όλων των υποθέσεων, στις οποίες εμπλέκονται μέσα από τις θέσεις τους σε επιτροπές, οι σημερινοί κατηγορούμενοι.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς:

«Η εξάρθρωση της σπείρας εκβιαστών, αποτελούμενης από υπαλλήλους του Δήμου Αθηναίων, των υγειονομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής και τρεις υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, όχι τόσο για την ύπαρξη τέτοιων κυκλωμάτων στο χώρο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όσο για το μέγεθος της οργάνωσης, τις διακλαδώσεις της και τα εικαζόμενα προς το παρόν έσοδα των μελών του κυκλώματος.

Οι κατηγορούμενοι, είτε συνελήφθησαν είτε όχι, πέρασαν σε αργία και κινήθηκαν οι σχετικές διοικητικές διαδικασίες τόσο στον Δήμο Αθηναίων και στην Περιφέρεια Αττικής, όσο και στο Υπουργείο Πολιτισμού, που έβγαλε επ’ αυτού μια λακωνική ανακοίνωση.
Αντίστοιχα και το ΠΑΣΟΚ ανέστειλε την ιδιότητα του μέλους για τα πρόσωπα που κατηγορούνται, δύο από τα οποία βρίσκονται σε σημαντικές θέσεις στα όργανα του κόμματος (πρόκειται για δύο υπαλλήλους του ΥΠΠΟ, ένας εκ των οποίων ήταν μέχρι τώρα μέρος του Πολιτικού Συμβουλίου, ενώ ο δεύτερος είχε τη θέση του αναπληρωτή τομεάρχη Πολιτισμού).

Για όσους ωστόσο παρακολουθούν τα τεκταινόμενα των τελευταίων χρόνων στο Υπουργείο Πολιτισμού, τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην βδελυρή αυτή υπόθεση είναι αρκετά γνωστά. Συνδικαλιστές της παράταξης του ΠΑΣΟΚ σε πρωτοβάθμια σωματεία και στην ΠΟΕ-ΥΠΠΟ, στενοί συνεργάτες του προέδρου της Γιάννη Τσακοπιάκου, διορισμένοι οι δύο εξ αυτών από την ίδια την υπουργό σε επιτροπές, η συμμετοχή στις οποίες θα μπορούσε να διευκολύνει την παράνομη δράση τους, εμπλεκόμενοι επίσης οι δύο στο μεγάλο σκάνδαλο του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του ΥΠΠΟ, που αποκαλύφθηκε την περίοδο 2015-2019, και κατηγορούμενοι στην υπόθεση των πλαστών δανείων της οποίας η δικαστική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Κόλακες και υποστηρικτές της υπουργού είτε μέσω της συνδικαλιστικής τους παράταξης, είτε μέσω της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ στο ΔΣ της οποίας κατείχαν και κατέχουν σημαντικές θέσεις, πρόθυμοι συκοφάντες και τροφοδότες των κυβερνητικών ΜMΕ με fake news εναντίον του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η συλληφθείσα εκ των τριών έχει υπογράψει και την πραγματογνωμοσύνη για το κτίριο του ΣΕΑ, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκδίκαση της σχετικής υπόθεσης από το ΣΤΕ. Μέλη μιας παρέας που στηρίζει με αυταπάρνηση την κ. Μενδώνη κάθε φορά που θα το χρειαστεί.
Υπό το φως όλων των παραπάνω, η λακωνική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ είναι πολύ λίγη για να κρύψει τη θλίψη και το άγχος της υπουργού για την απώλεια τέτοιων φίλων και υποστηρικτών.

Μήπως όμως θα έπρεπε να προχωρήσει σε έλεγχο και όλων των υποθέσεων στις οποίες εμπλέκονται μέσα από τις θέσεις τους σε επιτροπές οι σημερινοί κατηγορούμενοι;»

Η ανακοινωση του ΥΠΠΟΑ

Από το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώθηκε σήμερα ότι «σε συνέχεια του εγγράφου που απεστάλη σήμερα από την Ελληνική Αστυνομία, στο οποίο γίνεται αναφορά στις ποινικά κολάσιμες και πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές υπαλλήλων του Υπουργείου, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, οι ανωτέρω υπάλληλοι τίθενται αμέσως σε αναστολή καθηκόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων και ακολουθεί η προβλεπόμενη διαδικασία ουδεμίας ανοχής».